Διατροφή και Επιδερμίδα
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών στοιχείων στη διατροφή μας, όπως κάποιες βιταμίνες ή σημαντικά έλαια, επηρεάζει μεταξύ άλλων, την ποιότητα της επιδερμίδας μας. Φροντίστε να τις συμπεριλαμβάνετε στην καθημερινή σας διατροφή για να φαίνεστε υγιείς.
Η επιδερμίδα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, με έκταση 1.5 έως 2 τ.μ. Μεταξύ άλλων, μας προστατεύει από τις εξωτερικές απειλές και τους παθογόνους μικροοργανισμούς, ρυθμίζει τη θερμοκρασία, την στεγανότητα, την απορρόφηση υπεριώδους ακτινοβολίας, την παραγωγή βιταμίνης D ή διατηρεί την υδάτινη ισορροπία του οργανισμού.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές διαταραχές του δέρματος. Η έλλειψη ή η υπερκατανάλωση θρεπτικών ουσιών προκαλούν συγκεκριμένες διαταραχές. Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές και τα τρόφιμα που περιέχουν τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία για να τις αποφύγουμε:
- Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει υπερχρωματισμό του δέρματος, δηλαδή τις σκούρες κηλίδες που εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, την πλάτη και τα χέρια. Τα αυγά, το μοσχαρίσιο κρέας και τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά ή τα θαλασσινά περιέχουν τη βιταμίνη αυτή.
- Η έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί διαταραχές στο σχηματισμό κολλαγόνου και αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος, προκαλώντας πρόωρη γήρανση. Προσοχή, η υπερβολική κατανάλωση της βιταμίνης αυτής προκαλεί διαταραχές. Μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλες και κνησμό. Τα φρέσκα φρούτα, ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή και τα λαχανικά, περιέχουν τη βιταμίνη αυτή.
- Η έλλειψη βιταμίνης Α: Η βιταμίνη αυτή επιδιορθώνει τους ιστούς του οργανισμού και βοηθά στην διατήρηση του δέρματος, των δοντιών, των μαλλιών, των νυχιών και των οστών σε καλή κατάσταση. Αν δεν την καταναλώνουμε, το δέρμα μας θα αφυδατωθεί, τα μαλλιά μας θα γίνουν αδύναμα και θα αργούν να μακρύνουν και τα νύχια μας θα σπάνε εύκολα. Θα τη βρούμε σε λαχανικά με πράσινο, κοκκινωπό, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. επίσης σε μπλε ψάρια, στο βούτυρο ή στον κρόκο του αυγού.
- Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει και βοηθά τη βελτίωση των κυτταρικών ιστών και καταπολεμά αποτελεσματικά τη γήρανση. Θα τη βρούμε στα φυτικά λιπαρά και στους σπόρους των δημητριακών ολικής άλεσης.
- Η έλλειψη των βασικών λιπαρών οξέων: Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του αυτά τα λιπαρά οξέα, το ωμέγα 3 και το ωμέγα 6 και πρέπει να τα περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας. Η έλλειψή ωμέγα 3 μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος, γήρανση στα χέρια, σκάσιμο στις φτέρνες, κηλίδες, έκζεμα, ξηρά μαλλιά που δεν στρώνουν, μαλακά νύχια ή προβλήματα με έλκη. Η υπερβολική κατανάλωση ωμέγα 6, κάτι που συνηθίζεται στις ημέρες μας, μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση και να φθείρει τη δομή του DNA, μεταξύ άλλων. Το ωμέγα 6 βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στα αυγά, στο κοτόπουλο, στα γαλακτοκομικά, στο σογιέλαιο, στο ελαιόλαδο, στο αραβοσιτέλαιο, στο ηλιέλαιο, στα φιστίκια, στους σπόρους βαμβακιού και στις ίνες ρυζιού. Το ωμέγα 3 θα το βρούμε στο σολομό, στις σαρδέλες, στο φασκόμηλο, στο λιναρόσπορο και στο καναβούρι. Καλό είναι να καταναλώνουμε 3 μερίδες ωμέγα 6 και 1 μερίδα ωμέγα 3.
- Η έλλειψη νιασίνης: Απαντάται ευρέως στη φύση (μπρόκολο, ντομάτες, χόρτα, γλυκοπατάτες, σπαράγγια, όσπρια ή καρύδια). Η έλλειψη της ουσίας αυτής μπορεί να προκαλέσει πελλάγρα.