ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ > Λανθασμένοι μύθοι γύρω από την εμμηνόπαυση
Home ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ Λανθασμένοι μύθοι γύρω από την εμμηνόπαυση

Λανθασμένοι μύθοι γύρω από την εμμηνόπαυση

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ


0 2691

Καταρρίπτουμε πολλές από τις μη αληθείς προκαταλήψεις που υπάρχουν γύρω από αυτό το κομμάτι της ζωής της γυναίκας.


Κοινωνικά η εμμηνόπαυση είναι συνδεδεμένη με μια σειρά «αρνητικών» αλλαγών στο σώμα και τον τρόπο ζωής των γυναικών, που τις κάνει να την αντιμετωπίζουν με φόβο και σε πολλές περιπτώσεις με αρνητικότητα. Tις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο έχουν αλλάξει πολλά όσον αφορά σε αυτό το θέμα και η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στους μύθους που η κοινωνία μας είχε επιβάλλει.

Γι αυτό είναι σημαντικό να απαντούμε σε αυτούς τους μύθους με το τί πραγματικά ισχύει. Ακολούθησε μας σε αυτό το σύντομο περίπατο γύρω από τις λανθασμένες ιδέες που ακόμα και σήμερα ακούγονται:

«Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση παθαίνουν υστερία»

Η είσοδος στην εμμηνόπαυση συνεπάγεται μείωση οιστρογόνων και όπως καλά γνωρίζουμε, τα οιστρογόνα μεταξύ των άλλων λειτουργιών τους είναι και φυσικά αντικαταθλιπτικά. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές που ήδη εμφανίζονται κατά την προεμμηνόπαυση, προκαλούν αλλαγές στη διάθεση που συχνά συνοδεύονται από ευερεθιστότητα ή ακόμη και κατάθλιψη. Αυτό δεν είναι κάτι που παρουσιάζεται αποκλειστικά στην εμμηνόπαυση, καθώς συμβαίνει και κατά την έμμηνο ρύση ή μετά την γέννα, ως επιλόχιος κατάθλιψη. Σήμερα υπάρχουν Ορμονικές Θεραπείες Υποκατάστασης (ΣΟΘ) που υποκαθιστούν την έλλειψη αυτών των ορμονών και σε βοηθούν να ζεις όπως και πριν την εμμηνόπαυση, με σχεδόν μηδενικές επιτπώσεις. Σου συστήνουμε να συμβουλευτείς το γιατρό σου σχετικά.

«Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση παχαίνουν»

Οι ορμονικές αλλαγές και οι αλλαγές στο μεταβολισμό που επιφέρει η εμμηνόπαυση τείνουν να προκαλούν αύξηση βάρους και αναδιανομή του λίπους στο σώμα μας. Ωστόσο, οι γυναίκες σήμερα τείνουν να φτάνουν στην ηλικία των 45 ή 50 ετών σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, υπό την προϋπόθεση ότι διανύουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, με ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση. Αυτό καταρρίπτει το μύθο ότι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι και πιο παχιές.

«Η εμμηνόπαυση είναι ασθένεια που προκαλείται από την έλλειψη ορμονών»

Είναι όντως αλήθεια ότι η εμμηνόπαυση δρα ως παράγοντας κινδύνου για αρκετές ασθένειες, ωστόσο σήμερα έχουν επιτευχθεί πολλά για τον έλεγχο και την πρόληψη αυτών. Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό το να επισκεπτόμαστε το γιατρό μας τακτικά, ώστε να μαθαίνουμε για τις διαθέσιμες θεραπείες. Οι γυναίκες με εμμηνόπαυση σε καμία περίπτωση δεν είναι αδύναμες ή άρρωστες.

«Οι γυναίκες με εμμηνόπαυση δεν έχουν σεξουαλικές σχέσεις»

Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι μπορεί η εμμηνόπαυση να σημαίνει ότι το αναπαραγωγικό στάδιο στη ζωή της γυναίκας φτάνει στο τέλος του, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας. Η λίμπιντο κάποιες φορες μειώνεται και εμφανίζεται η κολπική ξηρότητα, ωστόσο υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες και για τα δύο. Η συμβουλή μας είναι να καλλιεργήσεις τον ερωτισμό σου χρησιμοποιώντας τον πραγματικό πρωταγωνιστή της σεξουαλικότητας του σώματος σου: τον εγκέφαλο σου. Η σεξουαλική μας ζωή δεν τελειώνει με την εμμηνόπαυση, αλλά τουναντίον εμπλουτίζεται μέσω των σεξουαλικών μας εμπειριών, που μπορούν να εξερευνηθούν ελεύθερα πλέον χωρίς το φόβο και τους περιορισμούς της εγκυμοσύνης.

Πρέπει να δούμε την εμμηνόπαυση με θετική οπτική:

Υπάρχουν αλλαγές και εκφράσεις που μπορούν να κάνουν εμάς τις γυναίκες πολύ πιο θελκτικές, πολύ απλά νιώθωντας καλά με τον εαυτό μας.

Πόνταρε στην ιδέα ότι η εμμηνόπαυση δεν αλλάζει τη σεξουαλικότητα μας, πέρα από την αναπαραγωγική λειτουργία και ότι οι αισθήσεις μας είναι εκεί για να μας βοηθήσουν να την απολαύσουμε!

Εάν οι σκέψεις μας και η διάθεση μας είναι θετικές, θα δώσουν στην εμπειρία αυτή της κάθε γυναίκας τη σημασία που της αξίζει.

Πηγή: Natalia Domínguez, σεξολόγος και ψυχολόγος

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Leave a Reply

ΤΕΝΑ συν σε όλα