Οι κυριότεροι μύθοι για την εμμηνόπαυση
ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
‘Οταν μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση ίσως δέχεται τις μεγαλύτερες αλλαγές στο σώμα της μετά την εφηβεία και την εγκυμοσύνη. Είναι λοιπόν
‘Οταν μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση ίσως δέχεται τις μεγαλύτερες αλλαγές στο σώμα της μετά την εφηβεία και την εγκυμοσύνη. Είναι λοιπόν λογικό όλο αυτό να σας ακούγετε τρομακτικό και αν λάβουμε επίσης υπόψη μας και τους μύθους που έχουν προκύψει, τότε τα πράγματα γίνονται όλο και πιο τρομακτικά. Και επειδή οι μύθοι με τον καιρό μοιάζουν με αλήθειες, έφτασε η στιγμή να πέσουν οι μάσκες και οι γυναίκες να καταλάβουν ότι η ζωή τους δεν σταματά στην εμμηνόπαυση.
Όταν μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση ίσως δέχεται τις μεγαλύτερες αλλαγές στο σώμα της μετά την εφηβεία και την εγκυμοσύνη. Είναι λοιπόν λογικό όλο αυτό να σας ακούγετε τρομακτικό και αν λάβουμε επίσης υπόψη μας και τους μύθους που έχουν προκύψει, τότε τα πράγματα γίνονται όλο και πιο τρομακτικά. Και επειδή οι μύθοι με τον καιρό μοιάζουν με αλήθειες, έφτασε η στιγμή να πέσουν οι μάσκες και οι γυναίκες να καταλάβουν ότι η ζωή τους δεν σταματά στην εμμηνόπαυση.
Μύθος#1: Κάθε γυναίκα στην εμμηνόπαυση βιώνει το ίδιο είδος των εξάψεων.
Η αλήθεια: Μια μελέτη που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία έδειξε ότι το 3% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών δεν είχαν συμπτώματα, ενώ το 17% είχαν ήπια ήπιες εξάψεις και το υπόλοιπο 80% είχαν μέτρια ως σοβαρά συμπτώματα. Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι οι εξάψεις μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια, ενώ το 15% των γυναικών μπορεί να τις έχει εφ όρου ζωής. Το αρνητικό σε όλα αυτά είναι, όπως δηλώνουν οι ειδικοί, ότι η αιτία των εξάψεων δεν είναι πλήρως κατανοητή. Υπάρχει μια θεωρία ότι κάποια γεγονότα, όπως το άγχος, μπορεί να επηρεάσουν μια ζώνη στον εγκέφαλο που λειτουργεί ως θερμορυθμιστής και έτσι να εμφανιστούν οι εξάψεις.
Μύθος #2: Οι εξάψεις είναι το μόνο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.
Η αλήθεια: Σίγουρα είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα, αλλά όχι το μοναδικό. Οι διαταραχές ύπνου, η ευερεθιστότητα, οι εναλλαγές της διάθεσης και μια θολότητα στη σκέψη είναι μερικά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ένα τρόπος για να τα αντιμετωπίσετε είναι να τα καταγράφετε. Για παράδειγμα ρωτήστε τον εαυτό σας κάθε πρωί: Πώς κοιμήθηκα εχθές το βράδυ; Πόσες φορές ξύπνησα και για πιο λόγο; Πόσο συχνά συμβαίνει;
Μύθος#3: Η περίοδός σας απλά θα σταματήσει ξαφνικά μια μέρα και θα μπείτε στην εμμηνόπαυση.
Η αλήθεια: Αυτό μπορεί να συμβεί σε μερικές γυναίκες, όμως αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει από τρία μέχρι και πέντε χρόνια, ανάλογα με τα επίπεδα των ορμονών της κάθε γυναίκας. Συνήθως μια υγιής γυναίκα έχει την τελευταία της περίοδο περίπου στα 51 της χρόνια.
Μύθος#4: Η εμμηνόπαυση θα σκοτώσει τη λίμπιντο σας.
Η αλήθεια: Πολλές γυναίκες βλέπουν την εμμηνόπαυση σαν την αρχή του τέλους της σεξουαλικής τους ζωής. Εν μέρει μπορεί να έχουν δίκιο, αφού μειώνονται τα οιστρογόνα, ο κόλπος γίνεται πιο ξηρός και οι ιστοί χάνουν την ελαστικότητα τους. Όμως δεν πρέπει να παρατάμε τα όπλα τόσο εύκολα, γιατί υπάρχουν λύσεις, όπως τα λιπαντικά, που μειώνουν τη ξηρότητα του κόλπου και βελτιώνουν την ελαστικότητα του.
Μύθος#5: Η εμμηνόπαυση είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε.
Η αλήθεια: Η εμμηνόπαυση δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια ασθένεια. Είναι μια φάση της ζωής μας, όπως η εφηβεία. Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή για μια καινούρια ζωή.
Δείτε τη εμμηνόπαυση με θετική διάθεση και σαν μια περίοδο της ζωής σας χωρίς τους περιορισμούς της περιόδου και της γονιμότητας.
Πηγή: jenny.gr