Πέντε διατροφικές συμβουλές για την εμμηνόπαυση.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πιστεύεις ότι ακολουθείς μία κατάλληλη διατροφή σε αυτή την ζωτικής σημασίας περίοδο της ζωής σου; Στην εμμηνόπαυση, η διατροφή είναι ουσιώδης. Σου δίνουμε πέντε πολύ απλές συμβουλές που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να φροντίσεις τον εαυτό σου ακόμα περισσότερο.
Πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε φάση της ζωής μας έχοντας στο μυαλό μας ότι ο οργανισμός μας θα έχει συγκεκριμένες κάθε φορά διατροφικές ανάγκες. Η εμμηνόπαυση επιφέρει μία σειρά σημαντικών αλλαγών στην γυναίκα που, επιπλέον, συνοδεύονται από ποικιλία εκδηλώσεων, τόσο σωματικών όσο και ψυχολογικών. Σε κάποιες από αυτές, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο και πρέπει να είναι η κατάλληλη, ώστε να μην επηρεαστεί η ποιότητα της ζωής σου.
1.- Πρώτον, στην εμμηνόπαυση εντείνεται η απώλεια ασβεστίου από τα οστά. Υπάρχουν διάφοροι ορμονικοί παράγοντες που ευνοούν την απώλεια οστικής μάζας, που μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας έναν υγιή τρόπο ζωής, που να περιλαμβάνει σωματική άσκηση σε τακτά διαστήματα και την κατανάλωση, σε καθημερινή βάση, τριών μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων, πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D (σε περίπτωση που έχεις μερικά κιλά παραπάνω, τα γαλακτοκομικά θα πρέπει να είναι χαμηλά σε λιπαρά).
2.- Από την άλλη, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να επιφέρουν αύξηση του κινδύνου των καρδιαγγειακών ασθενειών, που μπορεί να αντισταθμιστεί με την προσεγμένη διατροφή, η οποία θα πρέπει να ευνοεί την διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, εξισορροπώντας την ημερήσια λήψη τροφών με την σωματική δραστηριότητα που πραγματοποιείται.
3.- Μερικές μελέτες έχουν αποδείξει τα θετικά αποτελέσματα των φυτοοιστρογόνων. Περιέχονται, μεταξύ άλλων, στα όσπρια και στα προϊόντα σόγιας. Επιπλέον, σε μερικές έρευνες, παρατηρήθηκε η μείωση της έντασης των συμπτωμάτων που συνδέονται με την εμμηνόπαυση, όπως οι εξάψεις, ο εκνευρισμός ή το άγχος. Επίσης, μπορεί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της εμφάνισης της οστεοπόρωσης.
4.- Άλλες ενδιαφέρουσες τροφές είναι οι ξηροί καρποί. Η κατανάλωσή τους σε λογικά πλαίσια δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος, αντίθετα είναι πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών και απαραίτητων λιπαρών οξέων, που συστήνονται και για την μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών ασθενειών.
5.- Τέλος, πρέπει τα τρόφιμα να είναι πλούσιας διατροφικής αξίας, που να περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών στοιχείων, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και να προτιμούνται τα λιπαρά φυτικής προέλευσης από εκείνα της ζωϊκής προέλευσης.