Πες αντίο στην απαισιοδοξία
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Σου παρουσιάζουμε μερικές απλές συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις για να αντιμετωπίσεις αυτές τις αρνητικές σκέψεις που σου μειώνουν την αυτοεκτίμηση.
Ποιος δεν έχει πιάσει τον εαυτό του να σκέφτεται απαισιόδοξα: «αυτό είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να μου συμβεί», «είσαι ότι χειρότερο», «ποτέ δεν θα μάθεις»… Οι δραματικές σκέψεις εισβάλλουν στην καθημερινότητά μας χωρίς να το καταλάβουμε. Αυτό συμβαίνει σε όλες μας. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν δεν το συνειδητοποιούμε, του δίνουμε αρκετό χώρο και πιστεύουμε ό,τι μας λέει.
Αν δεν το αντιλαμβάνεσαι ούτε μάθεις να το χειρίζεσαι, αυτές οι αρνητικές σκέψεις σαμποτάρουν την αυτοεκτίμησή σου και τα σχέδια και προγράμματα που σχεδιάζεις.
Τι μπορείς να κάνεις με αυτές τις αρνητικές σκέψεις;
– Εντώπισέ τις: αν δεν ξέρεις ότι είναι εκεί θα αισθάνεσαι μόνο δυσάρεστα συναισθήματα, αλλά δεν θα ξέρεις από πού προέρχονται και πώς να τις αλλάξεις.
– Άλλαξε τον τρόπο που μιλάς στον εαυτό σου: ίσως αυτό που σου συνέβη είναι «άσχημο», αλλά δεν είναι «τρομερό», ούτε «το χειρότερο» ή «φρικτό»…
– Μείωσε τους ρυθμούς: με τις βιασύνες, ένα λάθος στην αρχή της ημέρας την μετατρέπει σε αξέχαστη, ένα «ωχ, καλά ξεκινήσαμε», «ότι αρχίζει άσχημα, τελειώνει άσχημα…» και χωρίς να το καταλάβουμε αυθυποβαλλόμαστε για το πώς θα είναι το υπόλοιπο της ημέρας μας.
– Μην προϋποθέτεις τι πρόκειται να συμβεί: «σίγουρα αυτό θα πάει στραβά». Δεν έχουμε ακόμα την μαγική μπάλα που να προβλέπει το μέλλον. Με το σκεπτικό αυτό δεν θα μπορείς να δώσεις το 100% του εαυτού σου για να επιτύχεις .
– Διάγραψε λέξεις και φράσεις που σου ρίχνουν την διάθεση και την αυτοεκτίμηση. Σταμάτα να χρησιμοποιείς αρνητικές φράσεις όπως: «τι άσχημα», «άντε πάλι», «έτσι δεν μπορώ…».
– Οι δραματικές λέξεις και εκφράσεις συνοδεύονται από αρνητικά συναισθήματα. Άλλαξέ της με θετικές και θα σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα.
Με τα παραπάνω, θα εκτιμήσεις το πόσο καλυτερεύει η διάθεσή σου και το μυαλό σου είναι πιο καθαρό!