Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση την στοματική μας υγεία;
ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
Αν είσαι μεταξύ 45 και 55 ετών είναι πιθανό να έχεις μπει στην εμμηνόπαυση, αυτή την περίοδο στην ζωή της γυναίκας, στην οποία συμβαίνουν αλλαγές στον οργανισμό. Και το στόμα δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ίσως έχεις αρχίσει να παρατηρείς εναλλαγές στον στοματικό ιστό, αλλαγές στην βιοχημική σύνθεση του σάλιου ή διαταραχές στην χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας. Για παράδειγμα, λιγότερη έκκριση σάλιου, που στην αρχή μπορεί να σε κάνει να νιώθεις άβολα. Στην συνέχεια, σου παρουσιάζουμε μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται στην κλιμακτήριο:
–Ατροφική ουλίτιδα: θα το καταλάβεις γιατί τα ούλα σου θα είναι πιο ανοιχτόχρωμα από το κανονικό.
–Μετεμμηνοπαυσιακή ουλοστοματίτιδα: σε αυτή την περίπτωση, θα αισθάνεσαι ξηρότητα και ίσως τα ούλα σου να ματώνουν εύκολα.
–Δυσφορία: στην περίπτωση αυτή θα έχεις μία αίσθηση καψίματος (γνωστό ως «σύνδρομο καυσαλγίας στόματος») και άσχημης γεύσης στο στόμα.
–Λέπτυνση του βλεννογόνου του στόματος, ο οποίος γίνεται πιο ευαίσθητος και εξασθενεί.
–Ξηροστομία, που μπορεί να προκαλέσει κακοσμία, μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης τερηδόνας ή ακόμα και μόλυνση.
–Αύξηση εμφάνισης τερηδόνας εξαιτίας της ξηροστομίας. Η μειωμένη παραγωγή σάλιου έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται βακτηρίδια.
-Η λάμψη και η λευκότητα των δοντιών αρχίζουν να χάνονται και γίνονται πιο κιτρινωπά.
Όπως γνωρίζεις, στην εμμηνόπαυση μειώνονται τα επίπεδα δύο ορμονών: των οιστρογόνων, οπότε μειώνεται και η αντιφλεγμονώδης δράση που παράγει αυτή η ορμόνη στα ούλα, και της προγεστερόνης, οπότε και μειώνεται η οστική πυκνότητα της γνάθου. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την διατήρηση των δοντιών μας και είναι και ο λόγος που, με το πέρασμα του χρόνου, κάποιοι χρειάζονται τεχνητή οδοντοστοιχία. Επίσης είναι η αιτία από την οποία μπορεί να εμφανιστεί η οστεοπόρωση, μία πάθηση που εμφανίζει το ένα τρίτο των γυναικών πάνω από 65 ετών και θα μπορούσε να είναι παράγοντας κινδύνου για τις παθήσεις στα ούλα. Αν σκέφτεσαι να προχωρήσεις, ή το έχεις κάνει ήδη, σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, θα σε χαροποιήσει να μάθεις ότι αυτή παρέχει ορισμένη προστασία κατά της απώλειας των δοντιών και βοηθάει στην μείωση της αιμορραγίας στα ούλα, εξαιτίας του συνδυασμού οιστρογόνων και προγεστερόνης.
Το πρώτο βήμα, όταν παρατηρήσεις αλλαγές στο στόμα σου, είναι να επισκεφτείς τον οδοντίατρό σου. Επίσης, οι τακτές επισκέψεις στον περιοδοντολόγο είναι ένα από τα καλύτερα μέτρα που μπορείς να λάβεις για σένα και την στοματική σου υγεία. Επιπλέον, τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο να διατηρήσεις χαμηλά τα επίπεδα της βακτηριακής πλάκας, για αυτό και η πρώτη συμβουλή είναι να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στην καθημερινή υγιεινή των δοντιών. Επίσης, για την φροντίδα του στόματος:
-Διάλεξε την κατάλληλη οδοντόκρεμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
-Αγόρασε οδοντόβουρτσα με νάυλον, μαλακές και στρογγυλεμένες στις άκρες τρίχες, που δεν καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.
-Πίνε πολύ νερό και κατανάλωνε τροφές με βιταμίνες Α, Ε και C, που ενισχύουν το δέρμα και τον βλεννογόνο.