ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ > Σίγουρες και ελεύθερες: έτσι μπορούμε να είμαστε στα 50, σε δέκα απλά βήματα
Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Σίγουρες και ελεύθερες: έτσι μπορούμε να είμαστε στα 50, σε δέκα απλά...

Σίγουρες και ελεύθερες: έτσι μπορούμε να είμαστε στα 50, σε δέκα απλά βήματα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ


0 3097

Πενηντάρες; Η ηλικία έρχεται και σπάει τις συμβατικότητες και τις προκαταλήψεις. Ζήσε τα 50 σου ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς!


Ήδη γνωρίζουμε ότι από τα 40 και έπειτα το σώμα μας περνάει από ορισμένες αλλαγές και οι ορμόνες μας μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα μας. Ωστόσο, σύμφωνα με δεδομένα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με την έλευση των 50, μπαίνουμε στο πιο ευτυχισμένο στάδιο της ζωής μας.

Ο χρόνος περνάει χωρίς να το καταλαβαίνουμε και κοιτώντας στο παρελθόν συνήθως βλέπουμε τον εαυτό μας ως επαγγελματία που δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει, μητέρα που πάλεψε με την πίεση της καθημερινότητας, ή σίγουρα μια γυναίκα που έχει απολαύσει τις εμπειρίες της ζωής της. Το να σβήσουμε 50 κεράκια στην τούρτα γενεθλίων μας βοηθάει μεταξύ άλλων να ωριμάσουμε και να σταθούμε πιο σίγουρες απέναντι σε δυσκολίες. Είναι ώρα να νιώσουμε άνετα με τον εαυτό μας, να εμπιστευτούμε τις δυνατότητες μας και να αφήσουμε πίσω όλους εκείνους τους φόβους και ανασφάλειες του παρελθόντος. Ο παρακάτω δεκάλογος μας δίνει τη βασική ιδέα του πώς είναι να φτάνουμε στα 50.

  1. Θα σκεφτείς: 5 δεκαετίες περιπετειών και εμπειριών… Όμως το αληθινό ταξίδι τώρα ξεκινάει. Η Φρίντα Κάλο είπε “γιατί χρειάζομαι πόδια, όταν έχω φτερά”. Πέταξε λοιπόν και ζήσε! Έχεις μόνο μια υποχρέωση: να απολαύσεις κάθε στιγμή.
  2. Νιώθεις ότι όλα αυτά τα χρόνια ζεις σε τρίτο σώμα; Μπαίνοντας στα 50 είναι ώρα να φροντίσουμε επιτέλους τον δικό μας εαυτό και όχι τους άλλους. Σκέψου εσένα. Έφτασε η στιγμή που μπορείς να κάνεις όλα εκείνα που ήθελες και μέχρι τώρα δεν μπορούσες.
  3. Είναι πολύ πιθανόν όλο αυτό το διάστημα να ανέβαλες για διάφορους λόγους και αιτίες κάποια από τα όνειρα και τους στόχους σου. Είσαι ικανή πλέον να κάνεις ό,τι θελήσεις και να επιτύχεις ό,τι βάλεις στόχο.
  4. Η ντροπή ανήκει στο παρελθόν. Γνωρίζεις πλέον ότι τα όρια και οι περιορισμοί είναι μόνο συμβάσεις της κοινωνίας, μην αφήνεις κανέναν να σου λέει μέχρι πού μπορείς να φτάσεις. Ντροπή και ενδοιασμοί ή χαρά και απόλαυση; Εσύ η ίδια αποφασίζεις!
  5. Υποχρεώσεις στη δουλειά, κοινωνικές περιστάσεις που πρέπει να πάμε αν και δεν έχουμε όρεξη, ραντεβού και μίτινγκς… Τέλος πλέον οι δικαιολογίες, ο χρόνος σου είναι δικός σου και μόνο δικός σου. Εσύ αποφασίζεις σε τί θέλεις να τον αφιερώσεις και με ποιόν θέλεις να τον περάσεις.
  6. Γνωρίζεις τον εαυτό σου καλύτερα από ποτέ, και κανείς άλλος δε σε ξέρει καλύτερα από ότι εσύ η ίδια. Γι αυτό σου είναι πλέον ξεκάθαρο τί σου αρέσει και κυρίως… τί δεν σου αρέσει.
  7. Μπορεί να μας φαίνεται ότι ο καιρός περνάει πιο γρήγορα. Όμως πλέον είμαστε ικανές να κάνουμε τα πράγματα 10 φορές πιο καλά από ότι παλαιότερα. Η εμπειρία της ζωής μας έχει δώσει τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνουμε τις μέρες μας πιο γεμάτες.
  8. Υπάρχουν πολλοί μύθοι και προκαταλήψεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα σε αυτή την ηλικία. Μην τους ακούς! Στα 50 μας έχουμε το ίδιο πάθος και ενέργεια που είχαμε και στα 30. Συνεχίζουμε να αγαπάμε με την αθωότητα ενός εφήβου. Με μόνη διαφορά ότι πλέον γνωρίζουμε τί μας αρέσει και τί θέλουμε να δοκιμάσουμε.
  9. Τα χρόνια μας έχουν δώσει τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση, ώστε να μη χρειάζεται να προσποιούμαστε στο περιβάλλον μας για το ποιές είμαστε. Είσαι αυτή που είσαι και είσαι σίγουρη γι ό,τι σκέφτεσαι, ό,τι λες και για ό,τι κάνεις.
  10. Τώρα περισσότερο από ποτέ, μπορείς να αφήσεις το μικρό κορίτσι που κρύβεις μέσα σου ελεύθερο. Η ωριμότητα δεν είναι αντιφατική με τη φρεσκάδα και τον αυθορμητισμό, ζήσε τη ζωή σου χωρίς κόμπλεξ και μιζέριες. Με την υγεία δεν παίζουμε αλλά με όλα τα υπόλοιπα είσαι ελεύθερη να φτάσεις όπου εσύ θέλεις!

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

  • Υγεία: τί να προσέχεις στα 40-50Υγεία: τί να προσέχεις στα 40-50 Το να προσέχεις την υγεία σου είναι πολύ σημαντικό και γι αυτό πρέπει να προετοιμαστείς σωστά για τις σωματικές και ορμονικές αλλαγές που […]
  • Το στάδιο των ευκαιριώνΤο στάδιο των ευκαιριών Η είσοδος στην εμμηνόπαυση έχει πάψει να αντιμετωπίζεται ως το τέλος της ζωής της γυναίκας και πλέον είναι συνώνυμο μιας νέας αρχής […]
  • 7 λόγοι για να ερωτευτείς μετά τα 507 λόγοι για να ερωτευτείς μετά τα 50 Τα χρόνια περνούν και εμείς ζούμε έρωτες, απογοητεύσεις, εντάσεις... ακούμε συχνά από άτομα του περιβάλλοντός μας ότι είναι πια αργά για […]
  • Ποτέ μη λες «είναι αργά πια»Ποτέ μη λες «είναι αργά πια» Εάν είσαι από αυτές που πιστεύουν ότι η ζωή είναι στεγανά κουτάκια και ότι αυτό που δεν έχεις κάνει μέχρι τώρα δεν μπορεί πλέον να γίνει, […]
  • Ανθεκτικότητα: πώς να ξεπερνάς τα εμπόδια της ζωήςΑνθεκτικότητα: πώς να ξεπερνάς τα εμπόδια της ζωής Ο όρος ανθεκτικότητα αναφέρεται στην ικανότητα που έχουμε οι άνθρωποι να παίρνουμε δύναμη μπροστά στις δυσκολίες ούτως ώστε να τις […]
  • Φυτικό γάλα: φτιάξ’το μόνη σουΦυτικό γάλα: φτιάξ’το μόνη σου Έχεις δυσανεξία στη λακτόζη; Δεν σου αρέσει το αγελαδινό γάλα; Ψάχνεις για μια εναλλακτική λύση που να σε βοηθήσει να μειώσεις τα […]

Leave a Reply

ΤΕΝΑ συν σε όλα