Καθορίζοντας και παρατηρώντας τα μοτίβα του ύπνου και της διατροφής, της χώνεψης, της εγκεφαλικής δραστηριότητας και τον ορμονικών αλλαγών ή της αναγέννησης των κυτάρρων γίνεται προφανές ότι μια αλλαγή αυτών των μοτίβων έχει βραχυπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες για εμάς: σκέψου για παράδειγμα το jet lag μετά από ένα μεγάλο ταξίδι. Πράγματι, οι ακανόνιστοι κιρκαδικοί ρυθμοί σχετίζονται με χρόνιες επιπλοκές όπως διαταραχές ύπνου, παχυσαρκία, κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή.
Ωστόσο, η επίδραση τους δεν περιορίζεται μόνο εκεί, αλλά καθορίζει αρκετές άλλες καθημερινές λειτουργίες: έτσι, εάν γνωρίζεις πότε είσαι σε φάση πλήρους εγγρήγορσης ή ποιές ώρες συγκεντρώνεσαι καλύτερα, θα μπορέσεις να προσαρμόσεις τις δραστηριότητες σου σε αυτές τις περιόδους, εκμεταλλευόμενη την πλήρη λειτουργία του σώματός σου! Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω ενδεικτικό ωράριο:
Οι ρυθμοί σου ώρα προς ώρα
Έτσι λειτουργεί συνήθως το σώμα μας, σύμφωνα με τους κιρκαδικούς ρυθμούς σε μια κανονική ημέρα:
06:45. Αύξηση της αρτηριακής πίεσης
7:30. Σταματάει η έκκριση της μελατονίνης, ορμόνης που παρεμβαίνει στον κύκλο του ύπνου. Το ιδανικό θα ήταν να ρυθμίζουμε το ξυπνητήρι μας μετά από αυτή την ώρα (κάτι βέβαια που δεν είναι πάντα δυνατόν).
08:30. Δραστηριοποίηση του εντέρου.
09:00. Τα επίπεδα τεστοστερόνης φτάνουν στο μέγιστο.
10:00. Πλήρης επαγρύπνηση. Εάν έχεις κάποια σημαντική υποχρέωση ή κάποιο meeting στη δουλειά, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή μέσα στην ημέρα για να μπεις σε δράση.
14:30. Καλύτερος συντονισμός. Οι κινήσεις σου είναι πιο ακριβείς και συγχρονισμένες το μεσημέρι.
15:30. Ταχύτερα αντανακλαστικά.
17:00. Βέλτιστη καρδιαγγειακή και μυϊκή ισχύς. Εάν κάνεις αερόβια άσκηση, προγραμμάτισέ την γι αυτή την ώρα του απογεύματος.
18:30. Αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
19:30. Αυξημένη θερμοκρασία σώματος.
21:00. Ξεκινάει η έκκριση μελατονίνης, καθώς το σώμα σου προετοιμάζεται για το νυχτερινό ύπνο. Απόφυγε ουσίες όπως η καφεΐνη και η τεΐνη ή δραστηριότητες που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο: θα κοιμηθείς καλύτερα έτσι.
22:00. Το πεπτικό σύστημα γίνεται πιο αργό και γι αυτό καλύτερο είναι να τρως βραδυνό αρκετά πριν από αυτη την ώρα.
22:30. Διακοπή της εντερικής κινητικότητας.
00:00. Παραγωγή βασοπρεσίνης (ορμόνη που καταστέλλει την αίσθηση της δίψας) καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.
02:00. Η βαθύτερη φάση ύπνου.
04:30. Η θερμοκρασία του σώματος φτάνει στα χαμηλότερα επίπεδα.
Έχει και το δικό σου σώμα παρόμοιο ωράριο; Ξεκίνα να εκμεταλλεύεσαι τα πλεονεκτήματα του να γνωρίζεις τους κιρκαδικούς σου ρυθμούς και θα νιώσεις σίγουρα τη διαφορά στο σώμα σου!