ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > #μένουμεσπίτι με την ΤΕΝΑ > Εργάζεσαι από το σπίτι; Συμβουλές για να είσαι πιο παραγωγική (και να μην τρελαθείς)
Home #μένουμεσπίτι με την ΤΕΝΑ Εργάζεσαι από το σπίτι; Συμβουλές για να είσαι πιο παραγωγική (και να...

Εργάζεσαι από το σπίτι; Συμβουλές για να είσαι πιο παραγωγική (και να μην τρελαθείς)

#μένουμεσπίτι με την ΤΕΝΑ


0 1514

Η παρούσα κατάσταση μας ανάγκασε να επιλέξουμε την τηλεργασία, μια πρακτική που δεν είχε ευρεία εφαρμογή στην Ελλάδα και η οποία από τη μια στιγμή στην άλλη έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μας.


Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να αφομοιωθεί η ιδέα ότι το οικείο περιβάλλον μας και ο χώρος ξεκούρασής μας είναι ο ίδιος με τον χώρο εργασίας μας. Γι’ αυτόν το λόγο, σου παρουσιάζουμε πέντε πολύ χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσεις το επίπεδο παραγωγικότητας σου υψηλό και να μην απασχολείσαι επιπλέον ώρες.

1. Καθιέρωσε μια ρουτίνα.

Συζήτησε με τον σύντροφό σου και συντονίστε ένα πρόγραμμα που να ταιριάζει στις εργασιακές ανάγκες σας… όπως επίσης και των μικρότερων στο σπίτι! Προσπάθησε να διαχωρίσεις τις ελεύθερες ώρες σου από τις ώρες εργασίας σου έτσι ώστε να μην εργάζεσαι περισσότερες ώρες από ό,τι αν βρισκόσουν στο γραφείο. Δεν πειράζει αν κάνουμε υπερωρίες που και που, αν δεν τα προλαβαίνουμε όλα, αλλά αυτό να μην γίνει συνήθεια.

2. Μη μένεις με τις πιτζάμες σου.

Λίγη κολόνια, κραγιόν και ένας διαφορετικός συνδυασμός ρούχων κάθε πρωί. Το περιοδικό Elle διαβεβαιώνει ότι όταν δουλεύεις από το σπίτι, τα ρούχα που φοράς είναι πολύ σημαντικά γιατί, όπως και όταν βγαίνεις έξω, επηρεάζουν το πώς αισθάνεσαι, τη διάθεσή σου και τη στάση σου. Τελείωσαν οι δικαιολογίες, περιποιήσου τον εαυτό σου πριν καθίσεις μπροστά στον υπολογιστή.

3. Μην ξεχνάς την ομαδική εργασία.

Τώρα που κανείς δεν σε ελέγχει και δεν υπάρχουν αφεντικά τριγύρω… μην μειώσεις την παραγωγικότητά σου! Συνιστούμε δύο εργαλεία για να οργανώσεις τις εργασίες σου και να διατηρήσεις επαφή με την ομάδα σου.

  • Trello: αυτή η εφαρμογή σού επιτρέπει να οργανώσεις και να ιεραρχήσεις τις εργασίες σου με ευχάριστο, ευέλικτο και χρήσιμο τρόπο. Επίσης, λειτουργεί πολύ καλά για την ομαδική εργασία.
  • Slack: ιδανικό για την παρακολούθηση των συνομιλιών, την εύρεση σημαντικών πληροφοριών και το καλύτερο από όλα … δίνει μια ανάσα στα εισερχόμενα email σου!

4. Απόφυγε να τσιμπολογάς όλη την ώρα.

Όχι, το ψυγείο δεν σου μιλάει ούτε σε καλεί, αλλά ξέρουμε ότι στο σπίτι ο πειρασμός είναι πολύ μεγάλος. Η διατροφολόγος Fran Sabal μας δίνει συμβουλές-κλειδιά για να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής κατά την τηλεργασία, από το σπίτι. Η ειδική διαβεβαιώνει στην εφημερίδα ABC ότι «για τον έλεγχο των παρορμήσεων, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η αναπνοή, ‘το ισχυρότερο εργαλείο μας’. Εάν αναπνέουμε γρήγορα, είναι πιθανό να περιέλθουμε σε μια κατάσταση άγχους και άρα να πάμε να φάμε λαίμαργα, με γρήγορο τρόπο, και χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς μας συμβαίνει». Έτσι, εξηγεί ότι «πριν αρχίσουμε να τρώμε πρέπει να παίρνουμε τρεις με πέντε βαθιές αναπνοές».

5. Δημιούργησε έναν ξεχωριστό χώρο εργασίας. 

Προσπάθησε να βρεις έναν χώρο στο σπίτι που να είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στην εργασία, έναν χώρο χωρίς περισπασμούς, αυτό είναι το ιδανικό (ξέχνα το να κάθεσαι στον καναπέ με τον υπολογιστή). Με παιδιά στο σπίτι, προσπάθησε να είσαι ευέλικτη με τις εργασιακές υποχρεώσεις σου και μην αγχώνεσαι αν δεν τα προλαβαίνεις όλα, ξέρουμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο. Μπορείς να ετοιμάσεις διασκεδαστικές ασκήσεις ή χειροτεχνίες για να κρατήσεις τα παιδιά απασχολημένα χωρίς να καταφύγεις στην εύκολη λύση της τηλεόρασης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Leave a Reply

ΤΕΝΑ συν σε όλα