ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ > 10 βήματα για να γίνετε ένας αποτελεσματικός ακροατής.
Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 10 βήματα για να γίνετε ένας αποτελεσματικός ακροατής.

10 βήματα για να γίνετε ένας αποτελεσματικός ακροατής.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ


0 15500

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην εκπαίδευσή μου σαν Coach ήταν το να μάθω να ακούω. Ακούγεται περίεργο και ίσως αρκετά περιττό αλλά αφιέρωσα


Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην εκπαίδευσή μου σαν Coach ήταν το να μάθω να ακούω. Ακούγεται περίεργο και ίσως αρκετά περιττό αλλά αφιέρωσα ατέλειωτες σελίδες διαβάσματος,  ώρες θεωρίας και πρακτικής  για να μάθω να ακούω σωστά, δημιουργικά, παραγωγικά κι ενεργητικά.  Και τελικά αποδείχθηκε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα πράγματα που έμαθα ποτέ. Όχι μόνο για το Coaching αλλά –ακόμα πιο σημαντικό- για την καθημερινότητά μου και κυρίως για  τις σχέσεις μου.

Παρακολουθώντας επισταμένα τις συζητήσεις γύρω μου (από επιστημονικό ενδιαφέρον η ίσως από επαγγελματική διαστροφή) μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από την αδυναμία να ακούν με προσοχή. Αυτή η αδυναμία εκδηλώνεται συνήθως με την τάση να διακόπτουν το συνομιλητή τους και να υψώνουν τη φωνή τους για να καλύψουν τη φωνή του άλλου. Σκεφτείτε τον τρόπο που επικοινωνείτε. Σας συμβαίνει αυτό;  Είναι ξεκάθαρο ότι όταν κάποιος διακόπτει το συνομιλητή του συμβαίνουν δύο πράγματα: αφενός δεν έχει προλάβει να ακούσει ολόκληρη τη σκέψη η το επιχείρημα του άλλου και αφετέρου, δεν έχει προλάβει να σκεφτεί την κατάλληλη απάντηση.

Ιδιαίτερα στις σχέσεις, το φαινόμενο είναι εξαιρετικά συχνό και με σφοδρά αποτελέσματα. Σκεφτείτε τον τελευταίο καβγά που κάνατε με τον σύντροφό σας και αναρωτηθείτε: Τον αφήσατε να τελειώσει αυτό που ήθελε να πει; Τον ακούσατε προσεκτικά αφιερώνοντάς του όλη σας την προσοχή; Θα επιμείνω στη δεύτερη ερώτηση γιατί η απάντηση δεν είναι προφανής. Αν παρατηρήσετε τον εαυτό σας σε μια συζήτηση, ιδιαίτερα σε μια συζήτηση ανεβασμένων τόνων η σε μια αντιπαράθεση, θα δείτε ότι, τις περισσότερες φορές, όταν ο άλλος μιλάει εσείς σκέφτεστε τι θα του απαντήσετε αντί να έχετε το 100% της προσοχής σας αφιερωμένο σε αυτό που σας λέει. Δεν είναι παράλογο. Το κάνουν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι. Δυστυχώς όμως δεν σας βοηθάει καθόλου. Η σιωπή είναι μέρος του ακούειν! Γι αυτό ακολουθήστε τα παρακάτω 10 βήματα για να γίνεται ένας αποτελεσματικός ακροατής.

  1. Σταματήστε να μιλάτε! Η νούμερο ένα προϋπόθεση για να ακούσετε!
  2. Νιώστε άνετα με τις σιωπηλές διακοπές. Αφήστε το συνομιλητή σας να μιλήσει και μη σπεύσετε να γεμίσετε τη σιωπή που θα ακολουθήσει με μια γρήγορη απάντηση.
  3. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε τη σιωπή για να «χωνέψετε» αυτά που ακούσατε, να οργανώσετε τις σκέψεις σας και να δώσετε την απάντηση που κρίνετε πιο κατάλληλη κι όχι την πρώτη σας παρόρμηση που συνήθως σας οδηγεί σε λάθος μονοπάτια.
  4. Δώστε στο συνομιλητή σας την αμέριστη προσοχή σας χωρίς η ματιά σας (και το μυαλό σας) να φεύγει προς την κατεύθυνση του παράθυρου, του κινητού σας κλπ
  5. Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του συνομιλητή σας. Ακούστε με ενσυναίσθηση
  6. Δώστε του υπομονετικά  το χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρώσει τη σκέψη του
  7. Ακούστε τα «κρυφά» μηνύματα που σας μεταφέρει με υπονοούμενα, με τη γλώσσα του σώματος ή ακόμα και με τη σιωπή του
  8. Δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα ασφάλειας κι εμπιστοσύνης αποφεύγοντας τα αρνητικά ή κατακτητικά σχόλια
  9. Ακούστε όχι μόνο για να πάρετε πληροφορίες αλλά και για απλή διασκέδαση ή υποστήριξη.
  10. Δώστε μια εποικοδομητική γνώμη αφού αναγνωρίσετε την πλευρά του συνομιλητή σας

 

Ακούω με προσοχή σημαίνει ότι αδειάζω το μυαλό μου από ότι με απασχολεί, και κυρίως από τη δική μου άποψη και ακούω πραγματικά τον άλλον. Είναι πιο δύσκολο να το κάνει κανείς από ότι ακούγεται. Δοκιμάστε το και θα δείτε πραγματική αλλαγή στην επικοινωνία σας.

Από την Dr.Νάνσυ Μαλλέρου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Leave a Reply

ΤΕΝΑ συν σε όλα