8 ερωτήσεις της γυναίκας που ασκείται στην εμμηνόπαυση
ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
1. Επιτρέπεται να γυμνάζεται μια γυναίκα με οστεοπόρωση? Και αν ναι, πόσες φορές?
Η γυναίκα με οστεοπόρωση μπορεί και πρέπει να γυμνάζεται. Ο λόγος είναι πως η άσκηση βοηθά (μαζί με την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D ) τη δράση των φαρμάκων της οστεοπόρωσης, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στα οστά, τη μυϊκή ενδυνάμωση και την ισορροπία. Η γυναίκα με οστεοπόρωση πρέπει να δυναμώσει συγκεκριμένους μυς που βρίσκονται στις περιοχές που συμβαίνουν συχνότερα τα κατάγματα (σπονδυλική στήλη, ισχίο, καρπός) και να εκπαιδευτεί με ασκήσεις ισορροπίας που θα την προφυλάξουν από τις πτώσεις που είναι τις περισσότερες φορές αιτίες καταγμάτων.
Η άσκηση της αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης αρκεί να έχει διάρκεια 45 λεπτών τη φορά, να γίνεται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα αλλά με συστηματικό τρόπο και όχι περιστασιακά.
2. Τι είδους ασκήσεις πρέπει να κάνει?
Η γυναίκα με οστεοπόρωση μπορεί να κάνει ζωηρό περπάτημα (δυναμική βάδιση) στην ύπαιθρο ή σε διάδρομο γυμναστικής, απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης της ράχης από πρηνή (μπρούμυτα) ή καθιστή θέση (ραχιαίους), ασκήσεις ενδυνάμωσης του μηρού (τετρακέφαλο), των ισχίων (γλουτιαίους) και ασκήσεις ισορροπίας α) στο ένα πόδι στηριζόμενη με το άλλο σε καρέκλα και β) βάδιση με το χέρι στον τοίχο και με τα πέλματα το ένα μπροστά στο άλλο (μύτη του ενός με την πτέρνα του μπροστινού). Σε προχωρημένα στάδια (κύφωση) πρέπει να κάνει και ασκήσεις αναπνοής και θα την ωφελούσε να κάνει τις ασκήσεις που αναφέρθηκαν μέσα στο νερό. Στις παραπάνω ασκήσεις θα μπορούσαν να προστεθούν διατάσεις (τεντώματα) υπό καθοδήγηση. Το ίδιο ισχύει και για ασκήσεις με ελαφρά βάρη (για τα χέρια), λάστιχα κ.τ.λ. Σε περιπτώσεις με ελαφρά κύφωση κατά την άσκηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ειδικό <κορμάκι> οστεοπόρωσης με κυψέλες αέρα στη σπονδυλική στήλη για επιπλέον ανακούφιση.
3. Τι προφυλάξεις θα πρέπει να τηρεί κατά την άσκηση?
Κατά την άσκηση πρέπει να φορά άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια, να είναι προσεκτική και να ακολουθεί το πρόγραμμα με σεβασμό, να εκτελεί τις ασκήσεις με σωστή τεχνική και να διακόπτει το πρόγραμμα όταν δεν αισθάνεται καλά .
4. Η γυναίκα αυτή που παίρνει φάρμακα οστεοπόρωσης μπορεί να γυμνάζεται σε πλατφόρμες δόνησης?
Αναφορικά με τη χρήση πλατφόρμας δόνησης στις περιπτώσεις αυτές επιτρέπεται μόνο ύστερα από ιατρική καθοδήγηση και συγκεκριμένο ασκησιολόγιο που καθορίζει ο ειδικός γιατρός.
5. Για τις γυναίκες άνω των 65 ετών ποιες ασκήσεις προτείνoνται?
Στην ηλικία αυτή μπορούν υπό καθοδήγηση να πραγματοποιηθούν όλες οι ανωτέρω ασκήσεις αλλά σημαντικό κομμάτι αποτελεί η εκπαίδευση στις κινήσεις της καθημερινότητας για παράδειγμα πως σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, πως σηκώνουμε -μεταφέρουμε βάρη , και πως τροποποιούμε το σπίτι μας για να γίνει πιο ασφαλές.
6. Ποια είναι η καλύτερη γυμναστική για πρόληψη? Υπάρχουν ασκήσεις πρόληψης και ποιες είναι αυτές?
Η πρόληψη γίνεται από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση και πρέπει να συνεχίζεται μέχρι την εμμηνόπαυση. Ασκήσεις που βοηθούν είναι το τρέξιμο, τα παιχνίδια (τένις), ο χορός και οι ασκήσεις μέσα σε γυμναστήριο με βαράκια, λάστιχα, το αερόμπικ και άλλες γυμναστικές, όπως το πιλάτες και ασκήσεις με μεγάλες μπάλες. Η καλύτερη γυμναστική γίνεται σε οργανωμένο γυμναστήριο.
7. Ποια άλλα οφέλη πιστεύετε εσείς πως έχει η άσκηση?
Η άσκηση εκτός των παραπάνω προσφέρει σημαντικά οφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα, βελτιώνει τη διάθεσή μας, τονώνει την αυτοπεποίθηση, την ψυχολογία μας, μας γεμίζει με ενέργεια και βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας.
8. Τι συμβουλεύετε τις νέες κοπέλες?
Να ασκούνται συστηματικά, να καπνίζουν όσο γίνεται λιγότερο, να ακολουθούν διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, να μην κάνουν εξαντλητικές δίαιτες και να θυμούνται πως τα οστά που χτίζουν στα νιάτα τους είναι η παρακαταθήκη, σε μεγάλο βαθμό, για τη μελλοντική σκελετική τους υγεία.