Οι θετικές επιδράσεις του τρεξίματος στην ψυχολογία μας
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Είναι αποδεδειγμένο ότι το τρέξιμο επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στη φυσική μας κατάσταση. Όμως συνεισφέρει ακόμα και στην βελτίωση της αυτοεκτίμησης μας, στη γνωστική μας ικανότητα και επιπλέον μας φτιάχνει τη διάθεση!
Η φυσική άσκηση δεν έχει μόνο οφέλη για το σώμα μας και την υγεία μας αλλά επίσης και για την εγκέφαλο και τα συναισθήματά μας. Μπορούμε πλέον να πούμε με βεβαιότητα ότι όταν κάνουμε τακτικά γυμναστική, νιώθουμε καλύτερα. Το τρέξιμο είναι μια επιλογή που δε χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία ούτε συγκεκριμένο χώρο για να το κάνει κανείς, βάζοντας έτσι τέλος σε δικαιολογίες όπως «θα πάω στο γυμναστήριο αύριο»!
Κατά την εμμηνόπαυση, τα συναισθήματα μας αλάζουν πιο έντονα και συχνά μας προκαλούν άγχος. Με το να αθλούμαστε, μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα τις αλλαγές στη διάθεση μας. Το τρέξιμο έχει γίνει πολύ της μόδας και το επιλέγουν πολλοί ως τρόπο άσκησης, καθώς συστήνεται για όλες τις ηλικίες και φυσικές καταστάσεις.
Σε τί μας οφελεί το τρέξιμο:
- Μας δίνει χρόνο για εμάς τις ίδιες, ώστε να επικεντρωθούμε στις δικές μας σκέψεις
- Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση μας. Καθώς προχωρά η ηλικία μας, το σώμα μας αλλάζει και συχνά νιώθουμε πιο αδύναμες ή λιγότερο ευέλικτες. Η σωματική άσκηση μας βοηθάει να βελτιώσουμε αυτή την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Επιπλέον, μας βοηθάει να βάζουμε στόχους και να τους επιτυγχάνουμε, νιώθωντας έτσι πιο σίγουρες για τις ικανότητές μας.
- Μας δίνει την ευκαιρία να πειθαρχίσουμε τον εαυτό μας και να του δώσουμε κίνητρα.
- Βοηθάει στο να μειώσουμε τα επίπεδα άγχους μας.
- Αυξάνει την αίσθηση της ευτυχίας. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, το να αθλούμαστε τακτικά έχει άμεση θετική επίδραση στην αίσθηση της ευτυχίας που νιώθουμε.
- Η φυσική άσκηση, βελτιώνει την γνωσιακή μας ικανότητα. Κάνοντας άσκηση αεροβικού τύπου, αυξάνουμε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και επιπλέον επιταχύνουμε την ανανέωση των εγκεφαλικών νευρώνων, και βελτιώνουμε τη μνήμη και την προσοχή μας.
- Όταν τρέχουμε το σώμα μας παράγει ενδορφίνες, ουσίες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά και υγιείς.
Αν το προτιμήσεις, να έχεις υπόψιν σου ότι πρόκειται για ένα έντονο άθλημα και εάν έχεις προβλήματα με το πυελικό σου έδαφος (απώλειες ούρων ή πρόπτωση), ίσως σου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Γι αυτό θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου πριν αποφασίσεις να ξεκινήσεις το τρέξιμο. Εάν ωστόσο οι μύες της πυέλου σου βρίσκονται σε καλή κατάσταση και αποφασίσεις να δοκιμάσεις το τρέξιμο, είναι σημαντικό να κάνεις ασκήσεις ενδυνάμωσης πυελικού εδάφους, όπως αυτές που προτείνει η ΤΕΝΑ, ώστε να αντισταθμίσεις τον αντίκτυπο που αυτό θα επιφέρει. Εάν θέλεις να τρέξεις, πρέπει να κάνεις τις ασκήσεις πυελικού εδάφους μέρος της καθημερινής σου προπόνησης.
Πηγή: Alicia Jiménez, ψυχολόγος