ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ > Πότε χρειάζεται να κάνουμε ορμονική ανάλυση;
Home ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ Πότε χρειάζεται να κάνουμε ορμονική ανάλυση;

Πότε χρειάζεται να κάνουμε ορμονική ανάλυση;

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ


0 3170

Η ορμονική ισορροπία είναι κλειδί για την καλή υγεία στα διάφορα στάδια της ζωής μας και γι αυτό σου προτείνουμε πότε κρίνεται απαραίτητη μια ορμονική ανάλυση που θα σε βοηθήσει να μάθεις εάν έχεις εισέλθει στην εμμηνόπαυση.


Η έναρξη της εμμηνόπαυσης δε συμβαίνει ξαφνικά. Συνήθως προηγείται το στάδιο της προεμμηνόπαυσης, που έρχεται γύρω στα 40 μας και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 έτη. Σε αυτό το στάδιο, τα ωάρια στις ωοθήκες μας αρχίζουν σιγά σιγά να εξαντλούνται. Αυτό συνεπάγεται κάποιες ορμονικές αλλαγές, τις οποίες μπορούμε να αξιολογήσουμε με μια ανάλυση αίματος. Μια ορμονική ανάλυση δικαιολογείται μόνο εάν τα συμπτώματα και οι εμμηνορυσιακές ανισορροπίες εμφανίζονται νωρίς ή εάν επιθυμούμε μια εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία (στα 40-45).

Τί συμβαίνει στο εσωτερικό των ωοθηκών μας;

Γεννιόμαστε με τις ωοθήκες μας γεμάτες ωοθηλάκια, τα οποία φιλοξενούν στο εσωτερικό τους τα γνωστά ωοκύτταρα, που αποτελούν τα μελλοντικά μας ωάρια. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας ο αριθμός των ωοθηλακίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την γονιμότητα και την ωορρηξία μας, μειώνεται.

Εάν είσαι πάνω από 40 ετών και η περίοδός σου αργεί να εμφανιστεί, ή υποφέρεις από εξάψεις προεμμηνόπαυσης, ατροφία των γεννητικών οργάνων, πόνους ή ακράτεια ούρων, πιθανόν να χρειάζεται να κάνεις ορμονική ανάλυση για να αξιολογήσεις πιθανούς κινδύνους για την υγεία σου και να πάρεις κάποια προληπτικά μέτρα.

Ωστόσο, η συμπεριφορά των ωοθηκών μας είναι συχνά απρόβλεπτη και ακόμα και αν παρουσιάζεται αμηνόρροια (καθυστέρηση εμφάνισης της περιόδου) και τα αποτελέσματα της ορμονικής ανάλυσης υποδεικνύουν κατάσταση εμμηνόπαυσης, είναι πιθανόν να έχουμε δραστηριότητα όπως έμμηνο ρύση και ωορυξίες. Γι αυτό ακόμη και κατά τη λεγόμενη περιεμμηνόπαυση, είναι σημαντική η χρήση αντισυλληπτικών μέτρων.

Το πιο σημαντικό είναι να συμβουλεύεσαι αμέσως το γυναικολόγο σου, μόλις εμφανιστούν κάποια από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ώστε να σε βοηθήσει να τα περιορίσεις κατά το δυνατόν περισσότερο.

Και εφόσον εμφανίσεις ακράτεια ούρων, θυμίσου ότι είναι σημαντικό να εμπιστεύεσαι το κατάλληλο προϊόν για την περίπτωση σου. Δεν ενδείκνυνται όλα τα προϊόντα, γι αυτό βεβαιώσου ότι αυτό που χρησιμοποιείς είναι το σωστό και σε κάνει να νιώθεις σίγουρη και προστατευμένη. Μπορείς να ζητήσεις εδώ το δωρεάν δείγμα σου!

Πηγή: Gema García Gálvez, γυναικολόγος

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Leave a Reply

ΤΕΝΑ συν σε όλα