Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Illegal mix of collations for operation 'in']

ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ > Τι συμβαίνει στο πυελικό έδαφος κατά την εμμηνόπαυση;
Home ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ Τι συμβαίνει στο πυελικό έδαφος κατά την εμμηνόπαυση;

Τι συμβαίνει στο πυελικό έδαφος κατά την εμμηνόπαυση;

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ


0 2162

Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών έχει αυξηθεί τόσο πολύ που από την εμμηνόπαυση και μετά ζούμε μέχρι και το ένα τρίτο της ζωής μας ακόμη. Για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε ποιότητα ζωής και κατά την περίοδο αυτή, η πρόληψη και η φροντίδα είναι απαραίτητες.


Η άφιξη της εμμηνόπαυσης είναι ένα γεγονός στη ζωή των γυναικών που επιφέρει σημαντικές ορμονικές αλλαγές κι αυτές επηρεάζουν πολλές πτυχές της υγείας. Με την οριστική παύση της εμμηνόρροιας αρχίζει ένα νέο στάδιο που συνεπάγεται ότι θα ζήσουμε το ένα τρίτο της ζωής μας σε μία κατάσταση ορμονικής ανεπάρκειας. Χάρη στο αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, που έχει εξασφαλίσει η ανάπτυξη και η πρόοδος της ιατρικής στις δυτικές χώρες, αυτό το στάδιο της ζωής μας έχει παραταθεί.

Το να γνωρίσουμε τι αλλαγές πρόκειται να συμβούν στο σώμα μας και να τις κατανοήσουμε είναι απαραίτητο για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή ευημερία σε αυτό το στάδιο. Η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας. Μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε ορισμένες από τις επιπτώσεις που έχει η εμμηνόπαυση στο σώμα μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να διατηρήσουμε τον τόνο του πυελικού εδάφους και να αποφύγουμε να αποδυναμωθεί.

Τι συμβαίνει στους πυελικούς μας μυς;

  1. Η γήρανση που επέρχεται σιγά σιγά σε συνδυασμό με το τέλος της παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες (οι κύριες γυναικείες ορμόνες που ρυθμίζουν τη λειτουργία πολλών οργάνων) επιφέρει μεταβολές στο πυελικό έδαφος, τα συμπτώματα των οποίων μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής μας, όπως:

2.- Η απώλεια μυϊκής μάζας, η οποία υπάρχει σε αυτό το στάδιο, επηρεάζει επίσης αυτό το μυϊκό σύστημα και προκαλεί την εξασθένησή του. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το πάχος του μυός που κλείνει την ουρήθρα μειώνεται κατά 3% κάθε χρόνο στις μεγαλύτερες γυναίκες.

3.- Ο υποστηρικτικός ιστός κολλαγόνου διαταράσσεται. Έχει αποδειχθεί ότι η ποσότητα του κολλαγόνου τύπου 1, που παρέχει επαρκή υποστήριξη στα όργανα, μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση.

4.- Η ελαστικότητα των συνδέσμων που υποστηρίζουν τα πυελικά όργανα, όπως η μήτρα, επίσης μειώνεται. Η ικανότητα να τεντώνονται και να συστέλλονται στην αρχική τους θέση μετά από μια προσπάθεια μειώνεται, έτσι ώστε τα όργανα να «κρεμάσουν» και να εμφανιστεί πρόπτωση.

5.- Μια άλλη αλλοίωση που σχετίζεται σαφώς με την εμμηνόπαυση είναι η φθορά που υφίσταται η ουρήθρα, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη στο ορμονικό έλλειμμα, ατροφεί και μειώνει την παροχή αίματος, επιφέροντας την εμφάνιση ουρικής δυσφορίας.

Εάν σε όλη αυτή τη φυσική επιδείνωση των μυών και των ιστών υποστήριξης, προσθέσουμε ότι σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν περάσει από μία ή περισσότερες εγκυμοσύνες και τοκετούς, που ήδη γνωρίζουμε ότι βλάπτουν το πυελικό έδαφος, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί, γύρω στην ηλικία των 50 ετών, οι γυναίκες θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα και την πρόληψη των αλλοιώσεων του πυελικού εδάφους τους.

Πηγή: Δρ. Gema García Gálvez

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα