Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Illegal mix of collations for operation 'in']

ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΣΕΞ > Το Σύνδρομο Κολπικής Χαλάρωσης
Home ΣΕΞ Το Σύνδρομο Κολπικής Χαλάρωσης

Το Σύνδρομο Κολπικής Χαλάρωσης

ΣΕΞ


0 2965

Το σεξ δεν είναι πλέον αυτό που ήταν; Έχει μειωθεί η σεξουαλική σου απόλαυση; Μια τελευταία ερώτηση: έχεις κάνει παιδιά; Ίσως όλα αυτά να σχετίζονται μεταξύ τους πολύ περισσότερο από ό, τι νομίζεις. Ανακάλυψέ το.


Έχεις παρατηρήσει διαφορά μεταξύ της ποιότητας των σεξουαλικών επαφών σου πριν και μετά από έναν ή περισσότερους φυσιολογικούς τοκετούς; Προσοχή! Μπορεί να έχεις το Σύνδρομο Κολπικής Χαλάρωσης (VRS). Ίσως να μην έχεις ακούσει ποτέ για αυτό, αλλά το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να κρύβεται πίσω από πολλές σεξουαλικές δυσκολίες.

Συνήθως το Σύνδρομο Κολπικής Χαλάρωσης προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία: η ευχαρίστηση μειώνεται κατά τη διάρκεια της συνουσίας, λόγω αλλοίωσης της υποστήριξης των κολπικών τοιχωμάτων, τα οποία χάνουν τη σφριγηλότητά τους και χαλαρώνουν.

Μπορεί επίσης να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως ακράτεια ούρων ή ήπια κυστερεκτοκήλη (πτώση της ουροδόχου κύστης ή του ορθού διαμέσου των κολπικών τοιχωμάτων). Μάλιστα, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως το στάδιο που προηγείται της πρόπτωσης των γεννητικών οργάνων.

Ο «φαρδύς κόλπος»

Οι φυσιολογικοί τοκετοί είναι η συχνότερη αιτία αυτού του συνδρόμου, αλλά η παχυσαρκία, οι ορμονικές αλλαγές ή η φυσική γήρανση σχετίζονται επίσης με αυτό το πρόβλημα. Όταν μια γυναίκα έχει κάνει πολλά παιδιά, συνήθως ο κόλπος της είναι πιο χαλαρός και ανοιχτός.

Οι γιατροί το ονομάζουν «φαρδύ κόλπο». Το τμήμα εισόδου του κόλπου εμφανίζεται πιο ανοιχτό από το κανονικό και η γυναίκα μπορεί να εισάγει δύο δάχτυλα χωρίς σχεδόν να το αισθάνεται. Ο βλεννογόνος ιστός του κόλπου έχει ένα πλέγμα κολλαγόνου το οποίο φθείρεται κι έτσι επέρχεται αυτή η χαλαρότητα.

Σε πολλές περιπτώσεις αυτό προκαλεί περιορισμό της σεξουαλικής ικανοποίησης λόγω της διαστολής των εξωτερικών γεννητικών οργάνων: η ποιότητα της συνουσίας ή οι αισθήσεις κατά τη διείσδυση είναι ελάχιστες.

Πιθανές λύσεις;

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, πρόσφατα προέκυψαν νέες θεραπείες που έχουν καλά αποτελέσματα:

  • Κολπική ανάπλαση με τη βοήθεια λέιζερ: Παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής και συγκράτησης του κολλαγόνου σε όλο το κανάλι του κόλπου. Γίνεται αποκατάσταση του βλεννογόνου κι έτσι αυξάνεται η ενδοκολπική πίεση, βελτιώνοντας την αίσθηση της τριβής κατά τη σεξουαλική επαφή. Αυτή η αντιμετώπιση, επιπλέον, μπορεί να είναι μια καλή θεραπεία της ήπιας-μέτριας ακράτειας ούρων δεδομένου ότι παράγεται κολλαγόνο και αυξάνεται η υποστήριξη της απομακρυσμένης ουρήθρας. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο, μπορεί να γίνει σε ιατρείο.
  • Θερμικές ραδιοσυχνότητες: Εφαρμόζονται στην είσοδο του κόλπου, βελτιώνοντας το κολλαγόνο σε αυτή την περιοχή. Το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει αντιληπτό τρεις μήνες μετά τη θεραπεία, η οποία είναι ανώδυνη και απαιτεί μόνο μία επίσκεψη στο ιατρείο. Οι γυναίκες νιώθουν περισσότερο την τριβή και την αίσθηση διείσδυσης, το οποίο επιτρέπει καλύτερη απόκριση της κλειτορίδας και μεγαλύτερη διέγερση.

Εάν έχεις παρατηρήσει μια ύφεση στις σχέσεις σου και η σεξουαλική σου υγεία μετά τον τοκετό σε ανησυχεί, συμβουλεύσου τον γυναικολόγο σου. Μετά από 4 ή 6 μήνες αφότου έκανες το παιδί σου, ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει την περίπτωσή σου και να ενεργήσει ανάλογα.

Εν τω μεταξύ, προτείνουμε τόνωση του πυελικού εδάφους ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της σεξουαλικής σου ανταπόκρισης και να αποτραπεί η ακράτεια ούρων.

Να θυμάσαι ότι αν έχεις διαρροές ούρων, και μέχρι να βρεις τις λύσεις για αυτό το πρόβλημα, πρέπει να βασίζεσαι σε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για το θέμα, όπως αυτά της σειράς TENA Lady. Θέλεις περισσότερες πληροφορίες;

Πηγή: Δρ. Gema García Gálvez

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα