ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ > Τα συναισθήματα υπαγορεύονται από τη… μύτη μας!
Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Τα συναισθήματα υπαγορεύονται από τη… μύτη μας!

Τα συναισθήματα υπαγορεύονται από τη… μύτη μας!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ


0 2226

Η όσφρηση, αν και δεν είναι μία από τις αισθήσεις στις οποίες δίνουμε την μεγαλύτερη αξία (μας κερδίζουν με διαφορά η όραση, η γεύση ή η αφή), παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Τόσο πολύ που μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σου. Ξέρεις πώς;


Εκφράσεις όπως «έχει καλή μύτη…», «τον πήρε μυρωδιά» ή «τον σέρνει απ’ την μύτη…» δεν είναι απλώς ασήμαντα λόγια. Οι οσμές παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή μας, για παράδειγμα στη λήψη αποφάσεων. Όταν σκέφτεσαι να επισκεφτείς έναν τόπο ή έναν άνθρωπο, οι μυρωδιές, το τι σου θυμίζουν και το τι σημαίνουν για σένα κρίνοντας  από παλιότερες εμπειρίες, θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την τελική σου απόφαση.

Η όσφρηση, συνεπώς, συνδέεται στενά με τη μνήμη και τα συναισθήματα: έχεις συνειδητοποιήσει το πώς η μυρωδιά μιας κολώνιας ή ενός συγκεκριμένου φαγητού μπορεί να σε οδηγήσει να ξαναζήσεις έντονες στιγμές της ζωής σου; Θα μπορούσε ακόμη και να σε κάνει να αισθάνεσαι χαρά ή θλίψη ή να προκαλέσει αντιδράσεις άγχους. Πηγαίνουμε λίγο παραπέρα: οι μυρωδιές μας βοηθούν να προσανατολιζόμαστε, να παίρνουμε αποφάσεις και είναι στενά συνδεδεμένες με το ένστικτο επιβίωσής μας.

Όπως μας συμβαίνει σχεδόν με όλα, μόνο όταν χάνουμε την όσφρησή μας συνειδητοποιούμε το πόσο σημαντική είναι και το πώς επηρεάζει τις άλλες αισθήσεις, όπως για παράδειγμα τη γεύση: περιοριζόμαστε πολύ και δεν μπορούμε να απολαύσουμε πλήρως ένα νόστιμο γεύμα.

Η αξιολόγηση της οσμής ως ευχάριστη ή δυσάρεστη είναι υποκειμενική. Το να μας μυρίζει κάτι «καλά» ή «άσχημα» εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εμπειρίες μας. Ο εγκέφαλός μας συνδέει όλες τις πληροφορίες που λαμβάνει, οπότε αν ζούμε μια αρνητική κατάσταση και εκείνη τη στιγμή αισθανθούμε μια συγκεκριμένη μυρωδιά, θα την συνδυάσουμε με κάτι βλαβερό για μας. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, θα είναι μια δυσάρεστη ή αρνητική μυρωδιά, η οποία σε πολλές περιπτώσεις θα προκαλεί αρνητικές σωματικές αντιδράσεις (πονοκέφαλο, ναυτία…). Το ίδιο συμβαίνει και αντιστρόφως: όταν μια κατάσταση ή ένα πρόσωπο που μας ελκύει συνδέεται με ένα συγκεκριμένο άρωμα, μυρίζοντάς το γενικότερα θα μας ξυπνήσει ευχάριστα συναισθήματα και το πιθανότερο είναι ότι θα μας προκαλέσει ένα χαμόγελο και συναίσθημα χαράς.

Γνωρίζουμε ότι η φροντίδα του προσωπικού σου αρώματος είναι πολύ σημαντική. Δεν επιλέγεις το ίδιο άρωμα για να βγεις για δείπνο, περίσταση για την οποία διαλέγεις πιο αισθησιακούς και τολμηρούς τόνους, και το ίδιο για να περάσεις ένα απόγευμα με τις φίλες σου, στιγμή κατά την οποία θα προτιμήσεις κάτι πιο δροσερό. Αλλά πάντα θέλεις αυτό το άρωμά σου να συνδυάζεται με θετικά συναισθήματα, με μοναδικές στιγμές και με μια καταπληκτική γυναίκα, όπως εσύ! Μην αφήνεις τις απώλειες ούρων να χαμηλώσουν την αυτοπεποίθησή σου: τα προϊόντα TENA Lady έχουν τριπλή προστασία, από διαρροές, υγρασία και μυρωδιές: έτσι, πάντα θα αναδύεις το άρωμα που θέλεις. Η ακράτεια δεν θα σου παίξει άσχημα παιχνίδια! Βεβαιώσου και μόνη σου ζητώντας το δωρεάν δείγμα σου εδώ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα