Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Illegal mix of collations for operation 'in']

ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ > H κολπική ξηρότητα που τόσο μας φοβίζει
Home ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ H κολπική ξηρότητα που τόσο μας φοβίζει

H κολπική ξηρότητα που τόσο μας φοβίζει

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ


0 1526

Ενυδατώνεις το πρόσωπό σου; Και τα χέρια σου; Λοιπόν, όταν φτάνει η εμμηνόπαυση, είναι σημαντικό να συμπεριλάβεις επίσης ειδική φροντίδα για την ενυδάτωση της ευαίσθητης περιοχής σου.


Είναι ένα από τα πιο συχνά παράπονα σε γυναικολογικές εξετάσεις όταν φτάνει η εμμηνόπαυση. Με τη μείωση των οιστρογόνων και της ευεργετικής τους επίδρασης, το δέρμα και ο βλεννογόνος σε ουροποιητικό και αιδοιο-κολπικό επίπεδο υφίστανται σημαντική επιδείνωση. Ο κολπικός βλεννογόνος γίνεται λεπτότερος και η ελαστικότητά του μειώνεται. Ο χώρος εισόδου στενεύει και γίνεται λιγότερο ευέλικτος, πιο άκαμπτος στη διείσδυση. Από την άλλη πλευρά, η ορμονική μείωση προκαλεί επίσης λιγότερη ύγρανση και μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στον κόλπο. Οι συνέπειες όλων αυτών είναι:

Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ερεθισμός, τσούξιμο και φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Υπάρχουν θεραπείες που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση αυτών των συμπτωμάτων, όπως τα κολπικά τζελ με βάση λιποσώματα που θεωρούνται ιδιαίτερα ενδεδειγμένα για την κολπική ξηρότητα. Τα λιποσώματα είναι μικροσφαίρες επικαλυμμένες με στρώμα λιπιδίων που αποθηκεύουν νερό στο εσωτερικό τους και στη συνέχεια το απελευθερώνουν αργά. Με αυτόν τον τρόπο εγγυώνται την κολπική ενυδάτωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα λιποσώματα είναι επίσης ικανά να διαπερνούν κυτταρικές μεμβράνες, επιτρέποντάς τους να ενυδατώνουν τα βαθύτερα στρώματα του κολπικού ιστού. Αυτά τα τζελ συνήθως περιέχουν υαλουρονικό οξύ, με ισχυρό ενυδατικό αποτέλεσμα που σχηματίζει μία υγρή μεμβράνη που αποτρέπει τον ερεθισμό του δέρματος (φαγούρα, τσούξιμο…), λιπαίνει και αναγεννά τις περιοχές του κολπικού επιθηλίου.

Μεταξύ άλλων συστατικών, αυτά τα τζελ μπορούν επίσης να περιέχουν σόγια, κόκκινο τριφύλλι ή λυκίσκο που προάγουν την αναγέννηση του κολπικού επιθηλίου λόγω του ψευδο-ορμονικού αποτελέσματός τους. Και σε ορισμένες περιπτώσεις ενδείκνυται επίσης το χαμομήλι ή η μολόχα για ένα αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα.

Επομένως, ακριβώς όπως φροντίζεις το πρόσωπο ή τα χέρια σου, μην σταματήσεις να φροντίζεις την ατροφία του ουρογεννητικού συστήματος, η οποία προκαλεί δυσφορία στα γεννητικά όργανα και ακόμη και συμπτώματα διαταραχής ούρων.

Πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό, διότι μπορεί να υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε άλλους τύπους προϊόντων αντικατάστασης των οιστρογόνων για την αντιμετώπιση πιο ευαίσθητων καταστάσεων, στις οποίες υπάρχει πόνος και αιμορραγία στις επαφές. Αυτά τα προϊόντα, επίσης για κολπική χρήση, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για σύντομες χρονικές περιόδους και είναι πολύ απαραίτητα και ευεργετικά κατά την εκτέλεση κολπικών χειρουργικών επεμβάσεων για την αποκατάσταση προβλημάτων του πυελικού εδάφους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χρήση τους για λίγους μήνες πριν από την επέμβαση και στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο θα βελτιώσει τη διαδικασία κολπικής επούλωσης.

Πηγή: Δρ. Gema García Gálvez

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα