ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ > Προστάτευσε την υγεία σου κάνοντας γυμναστική
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Προστάτευσε την υγεία σου κάνοντας γυμναστική

Προστάτευσε την υγεία σου κάνοντας γυμναστική

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


0 4210

Περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία... Η τακτική σωματική άσκηση με μέτρια ένταση βελτιώνει την ποιότητα ζωής σου και προστατεύει την υγεία σου. Διάλεξε ό,τι ταιριάζει καλύτερα στο ρυθμό της ζωής σου και τα ενδιαφέροντά σου και ακολούθησέ το με συνέπεια.


Το έχεις δοκιμάσει πολλές φορές και δεν τα καταφέρνεις; Αν ο καιρός είναι καλός δεν υπάρχουν δικαιολογίες, μπορούμε να κάνουμε μια δραστηριότητα όπως περπάτημα, κολύμπι ή ποδήλατο… Διάλεξε αυτό που σου αρέσει περισσότερο και καθιέρωσε μια καθημερινή ρουτίνα που να μπορείς να την ακολουθείς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η συνήθεια της τακτικής σωματικής άσκησης είναι μία από τις καλύτερες στρατηγικές γενικά για τη βελτίωση της υγείας μας. Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα έχουν και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και, πάνω απ’ όλα, απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής εν αντιθέσει με όσους κάνουν καθιστική ζωή.

Μερικά από τα οφέλη

  • Η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και αποτρέπει ασθένειες όπως ο διαβήτης.
  • Βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, μειώνοντας το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιακή περιοχή.
  • Αποτρέπει ή καθυστερεί την οστεοπόρωση, θέμα πολύ σημαντικό για τις γυναίκες.
  • Επιπλέον βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει την ένταση των επεισοδίων άγχους και κατάθλιψης.

Παρ’ όλα τα οφέλη της άσκησης, παρατηρείται ότι στις μέρες μας περισσότερο από το ήμισυ του ενήλικου ευρωπαϊκού πληθυσμού κάνει καθιστική ζωή. Και αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι είναι εκείνοι που περισσότερο μπορούν να ωφεληθούν εάν αυξήσουν τα επίπεδα σωματικής τους δραστηριότητας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα με 8ετή παρακολούθηση σε περισσότερους από 400.000 συμμετέχοντες, τα άτομα με καθιστική ζωή θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο όριο ζωής τους κατά περισσότερο από τρία χρόνια με μόλις 15 λεπτά την ημέρα (ή 90 λεπτά την εβδομάδα) σωματικής δραστηριότητας.

Φυσική άσκηση μέτριας έντασης

Το να περπατάμε αργά ή να ανεβαίνουμε σιγά σιγά τις σκάλες μέχρι τον πέμπτο όροφο δεν είναι το πλέον ενδεδειγμένο, χρειάζεται να είναι μια δραστηριότητα που εκτελείται με λίγο μεγαλύτερη ένταση, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμβηση, καθώς και οποιοδήποτε άλλο είδος εντονότερης άσκησης, παιχνιδιού ή αθλήματος που να εξασκείται με μέτρια ένταση. Παν μέτρον άριστο. Προσοχή με αθλήματα που μπορεί να βλάψουν το πυελικό μας έδαφος

Η έλλειψη χρόνου δεν είναι πλέον δικαιολογία: η υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Δοκίμασε να ξεκινήσεις μια σειρά ασκήσεων στο σπίτι ή να εγγραφείς σε κάποια δραστηριότητα. Ορισμένες υγιεινές συνήθειες, μεταξύ άλλων, είναι να ανεβαίνουμε με τις σκάλες αντί να παίρνουμε το ασανσέρ, να κατεβαίνουμε από το λεωφορείο μια στάση πριν τον προορισμό μας και να πηγαίνουμε με τα πόδια περπατώντας με γρήγορο ρυθμό, ή να μην παίρνουμε το αυτοκίνητό μας όταν πρόκειται για μια κοντινή απόσταση που μπορούμε να διανύσουμε με τα πόδια, ως βόλτα. Το καλοκαίρι, αλλά και τώρα το φθινόπωρο, μπορούμε επίσης να κάνουμε γυμναστική σε πολλούς εξωτερικούς χώρους. Το κολύμπι, η πεζοπορία ή το ποδήλατο (αρκεί να μην το χρησιμοποιείς για να ανεβαίνεις στα βουνά και να πρέπει να κάνεις πετάλι όρθια, κάτι που θα είχε επιπτώσεις στο πυελικό σου έδαφος) είναι καλές επιλογές. Ξεκίνησε σιγά σιγά, κάνοντας λίγα λεπτά γυμναστική την ημέρα, για να αυξήσεις στη συνέχεια σταδιακά το χρόνο και δοκίμασε να ασκείσαι τουλάχιστον μία μέρα την εβδομάδα έως ότου καταφέρεις να σου γίνει συνήθεια. Σύντομα θα παρατηρήσεις τα οφέλη και θα εκτιμήσεις αμέσως την προσπάθεια που καταβάλλεις και θα είσαι ευγνώμων, γιατί πραγματικά θα αισθάνεσαι όλο και καλύτερα.

Πηγή: Serafín Murillo, διατροφολόγος

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα