ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > #ΠροχωράμεΜαζί με την ΤΕΝΑ > 10 βασικές τροφές για να ενδυναμώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα
Home #ΠροχωράμεΜαζί με την ΤΕΝΑ 10 βασικές τροφές για να ενδυναμώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα

10 βασικές τροφές για να ενδυναμώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα

#ΠροχωράμεΜαζί με την ΤΕΝΑ


0 678

Ο Covid-19 απαιτεί ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπιστεί και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχουμε είναι μέσω της διατροφής. Εδώ σου προτείνουμε 10 τροφές που βελτιώνουν τις άμυνές μας.


«Η τροφή σου ας γίνει το φάρμακό σου και φάρμακο ας γίνει η τροφή σου.» Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, το είπε ήδη 25 αιώνες πριν, και οι πιο σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις συνεχίζουν να τον δικαιώνουν. Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι μια υγιεινή, ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να διατηρήσει τον οργανισμό μας ισχυρό και υγιή.

Αλλά επίσης, ήξερες ότι υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος από τρόφιμα που μπορούν να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να καταπολεμήσουμε τις εξωτερικές επιθέσεις και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενάντια στον Covid-19; Σημείωσέ τα για να τα έχεις υπόψη σου. 

1. Εσπεριδοειδή

Τι είναι: πηγή βιταμίνης C.

Τι μας προσφέρει: αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι βασικά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Πώς να τα πάρουμε: σχεδόν όλα τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, οπότε είναι εύκολο να τα ενσωματώσουμε στα γεύματα ή να τα πιούμε σε χυμούς. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους περισσότερους ενήλικες είναι 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άνδρες, ισοδύναμα με ένα ακτινίδιο ή δύο πορτοκάλια.

2. Μπρόκολο

Τι είναι: μία σούπερ τροφή γεμάτη βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Τι μας προσφέρει: βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και φυτικές ίνες και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά. Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αποτοξινώνει και τον οργανισμό.

Πώς να το πάρουμε: είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά που μπορείς να βάλεις στο πιάτο σου και το κλειδί για να διατηρήσει τη δύναμή του στο έπακρο είναι να το μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Ή ακόμα καλύτερα, να μην το μαγειρεύουμε καθόλου.

3. Σκόρδο

Τι είναι: ένα εμβληματικό καρύκευμα σχεδόν σε κάθε κουζίνα του κόσμου.

Τι μας προσφέρει: οι πρώτοι πολιτισμοί είχαν ήδη αναγνωρίσει την αξία του στην καταπολέμηση των λοιμώξεων λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ενώσεων πλούσιων σε θείο όπως η αλικίνη. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη σκλήρυνση των αρτηριών και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Πώς να το πάρουμε: μόλις κόψουμε το σκόρδο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά για να παράγει μία μεγάλη ποσότητα αλικίνης. Ποτέ μην το βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων εάν δεν θέλεις να χάσει τις ιδιότητές του.

4. Τζίντζερ

Τι είναι: ένα υλικό για πολλές χρήσεις.

Τι μας προσφέρει: μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, του πονόλαιμου και των φλεγμονωδών ασθενειών. Και όπως είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, νιασίνη, φώσφορο και βιταμίνη C, είναι επίσης σύμμαχος του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πώς να το πάρουμε: αν και χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή γλυκών επιδορπίων, μπορείς επίσης να το πάρεις ως απολαυστικό τσάι ή για να νοστιμίσεις σούπες, ψάρια ή σαλάτες. Πιες ένα αφέψημα τζίντζερ με λεμόνι με άδειο στομάχι κάθε πρωί και οι άμυνές σου θα είναι σε άριστη κατάσταση!

5. Σπανάκι

Τι είναι: άλλη μία βασική σούπερ τροφή.

Τι μας προσφέρει: όχι μόνο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά είναι επίσης γεμάτο με πολλά αντιοξειδωτικά και β-καροτένιο, αυξάνοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Πώς να το πάρουμε: όπως και με το μπρόκολο, το σπανάκι είναι πιο υγιεινό όταν μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο επειδή διατηρεί καλύτερα τις ιδιότητές του.

6. Αμύγδαλα

Τι είναι: ένας από τους πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς για τις βιταμίνες του και τα καλά λιπαρά. 

Τι μας προσφέρει: όταν πρόκειται για την πρόληψη και την καταπολέμηση των λοιμώξεων, η βιταμίνη Ετείνει να υποβαθμίζεται σε σχέση με τη βιταμίνη C. Ωστόσο, αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τα αμύγδαλα το περιέχουν σε αφθονία.

Πώς να τα πάρουμε: Οι ενήλικες χρειάζονται μόνο περίπου 15 mg βιταμίνης Ε την ημέρα. Μια μερίδα μισό φλιτζάνι του τσαγιού αποφλοιωμένα αμύγδαλα παρέχει σχεδόν ολόκληρη την προτεινόμενη ημερήσια δόση.

7. Πράσινο τσάι

Τι είναι: πηγή φλαβονοειδών

Τι μας προσφέρει: δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα πολύ περισσότερο απ’ ό,τι το μαύρο τσάι. Ετοιμάζεται στον ατμό και δεν υφίσταται ζύμωση, έτσι διατηρεί τις ιδιότητές του.

Πώς να το πάρουμε: πιες το πρώτο σου φλιτζάνι με άδειο στομάχι και ένα δεύτερο περίπου 20 λεπτά μετά το φαγητό για να βελτιωθεί έτσι η πέψη, να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά και να καθαριστούν τα λίπη.

8. Παπάγια

Τι είναι: πηγή βιταμίνης C και ιχνοστοιχείων.

Τι μας προσφέρει: όχι μόνο αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, αλλά περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες καλίου, μαγνησίου και φολικού οξέος, όλα ευεργετικά για την υγεία.

Πώς να το πάρουμε: ένα κομμάτι παπάγια την ημέρα είναι αρκετό για να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

9. Κοτόπουλο

Τι είναι: μια «ένεση» βιταμίνης Β6.

Τι μας προσφέρει: τα πουλερικά, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, έναν σημαντικό παράγοντα σε πολλές από τις χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στο σώμα. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό νέων και υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Πώς να το πάρουμε: ψητό ή σαν ζωμό. Περιέχει ζελατίνη, χονδροϊτίνη και άλλα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τη βελτίωση της εντερικής διέλευσης και ανοσίας. Ένας ζεστός ζωμός κοτόπουλου πάντα καταπραϋνει τα κρυολογήματα, σωστά;

10. Θαλασσινά

Τι είναι: μια πολυτέλεια για τις άμυνές μας.

Τι μας προσφέρει: ένας μεγάλος αριθμός θαλασσινών είναι γεμάτος ψευδάργυρο, στοιχείο απαραίτητο ώστε τα ανοσοκύτταρά μας να μπορούν να λειτουργούν όπως αναμένεται.

Πώς να τα πάρουμε: οι καλύτερες επιλογές για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο είναι τα στρείδια, τα καβούρια, οι αστακοί και τα μύδια. Αλλά απόφυγε τις υπερβολές. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ψευδαργύρου είναι 11 mg για ενήλικες άνδρες και 8 mg για γυναίκες. Θυμήσου: υπερβολικά πολύς ψευδάργυρος μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Για να πάρεις μια ιδέα, μια μερίδα μυδιών περιέχει 2,3 mg ψευδαργύρου, αλλά 100 γραμμάρια στρειδιών έχουν μεταξύ 16 και 182 mg ψευδαργύρου.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα