ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ > Προεμμηνόπαυση: πότε να επισκεφτούμε τον γυναικολόγο;
Home ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ Προεμμηνόπαυση: πότε να επισκεφτούμε τον γυναικολόγο;

Προεμμηνόπαυση: πότε να επισκεφτούμε τον γυναικολόγο;

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ


0 3895

Από την ηλικία των 45 ετών και μετά, είναι φυσιολογικό να αρχίσουμε να παρατηρούμε τα πρώτα συμπτώματα της προ-εμμηνόπαυσης. Αυτά τα σημάδια μπορεί να μας προκαλέσουν ενοχλήσεις, αλλά πότε είναι φυσιολογικά και πότε πρέπει να συμβουλευτούμε τον γυναικολόγο; Εδώ σου δίνουμε την απάντηση.


Πριν από το τέλος των έμμηνων ρύσεων, μια σειρά από σημάδια μας προειδοποιούν για την άφιξη της εμμηνόπαυσης: το στάδιο στη ζωή των γυναικών κατά το οποίο τελειώνει η δραστηριότητα των ωοθηκών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυτοί οι μικτοί αδένες χάνουν την ικανότητά τους για ωορρηξία και σταματούν να παράγουν ορμόνες. Πώς επηρεάζει αυτό την καθημερινότητά μας;

Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις

Οι εξάψεις μπορεί να προκαλέσουν ευερεθιστότητα και διαταραχές ύπνου, γεγονός το οποίο επηρεάζει την κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική μας ζωή ως γυναίκες. Μπορεί να διαρκέσουν 2 έως 4 χρόνια από την πρώτη εμφάνισή τους. Εκτός από το άγχος και την δυσφορία που προκαλούν, μπορεί επιπρόσθετα να εμφανιστούν τόσο στη διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας, κάτι το οποίο  επηρεάζει την ευημερία και την ποιότητα ζωής μας

Αϋπνία και διαταραχές ύπνου

Έως και το 60% των γυναικών στην εμμηνόπαυση υποφέρουν από αϋπνία ή διαταραχές ύπνου που προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξάψεις, αλλά και από επεισόδια άγχους, χαρακτηριστικά αυτού του σταδίου. 

Κολπική ξηρότητα 

Επίσης, δώσε προσοχή στην ουρογεννητική ατροφία που κάνει πιο ευαίσθητους και ξηραίνει τους ιστούς του αιδοίου, του κόλπου και της ουρήθρας, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και να επηρεάσουν τις σεξουαλικές σχέσεις. 

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την εμμηνόπαυση μέχρι και έως ότου να έχουν περάσει τουλάχιστον 12 μήνες χωρίς περίοδο, αλλά αν έχεις ήδη παρατηρήσει κάποια απ’ αυτές τις αλλαγές, μπορεί να είσαι στην προεμμηνόπαυση.

Η ακανόνιστη εμμηνόρροια είναι άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να ελέγξεις σε αυτήν τη φάση. Τι είδους «μη φυσιολογική» αιμορραγία πρέπει να σε κινητοποιεί για μία επίσκεψη στον γυναικολόγο;

  • Κολπική αιμορραγία κάθε 2-3 εβδομάδες. 
  • Παράλειψη κάποιου κύκλου της περιόδου. 
  • Αλλαγές στην ποσότητα της αιμορραγίας (πιο πολύ). 
  • Λεκέδες εκτός περιόδου. 
  • Και ιδιαιτέρως οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία που εμφανίζεται ένα χρόνο μετά την τελευταία περίοδο.

Είναι σημαντικό να εκλάβουμε ως κανονικό αυτό το στάδιο, καθώς είναι μια φυσική σωματική αλλαγή. Συνιστάται να πας στο γιατρό σου μόλις αναγνωρίσεις οποιαδήποτε από αυτές τις ενδείξεις, έτσι ώστε να μπορέσει να σε συμβουλεύσει σχετικά με το πώς να ελαχιστοποιήσεις τις επιπτώσεις.

Σημείωσε αυτές τις συμβουλές για να αντιμετωπίσεις την προεμμηνόπαυση με τον καλύτερο τρόπο:

  • Για τις εξάψεις, το καλύτερο είναι να φοράς στρώσεις ρούχων, να αποφεύγεις τα ζεστά ροφήματα, να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία δωματίου, να μην καπνίζεις και, ακόμα κι αν φαίνεται σαν αστείο, να ασκείσαι πολύ! 
  • Σχετικά με την κολπική ξηρότητα, οι τοπικές ενυδατικές κρέμες και αιδοιοκολπικά τζελ θα είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σου. Μην εγκαταλείπεις την απόλαυσή σου στη σεξουαλική σου ζωή είτε με τον σύντροφό σου είτε μόνη σου. 
  • Καταπολέμησε την διαταραχή στον ύπνο, καθιερώνοντας μία ρουτίνα, προσπάθησε να αντισταθείς στο μεσημεριανό ύπνο και να αποφεύγεις το αλκοόλ και άλλα διεγερτικά, όπως η καφεΐνη, τα απογεύματα. 
  • Για να ανεβάσεις τη διάθεσή σου, θα σε βοηθήσει η σωματική άσκηση σε τακτική βάση και οι ομαδικές δραστηριότητες.

Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό: μόλις αρχίσει να εμφανίζεται οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επισκέψου τον γυναικολόγο σου για έναν πλήρη έλεγχο και για να σου υποδείξει συνήθειες ή τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης για να ελαχιστοποιήσεις αυτά τα συμπτώματα και να έχεις μια  καλή ποιότητα ζωής. 

Και αν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της ακράτειας, θυμήσου ότι η TENA θέτει στη διάθεσή σου ένα ευρύ φάσμα προστατευτικών ώστε να μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή σου χωρίς περιορισμούς. Ζήτησε το δωρεάν δείγμα σου εδώ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα