ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΣπάσεΤουςΜύθους... της εμμηνόπαυσης > Εξάψεις; Έχεις το λόγο μας: υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές καλύτερες από την βεντάλια
Home ΣπάσεΤουςΜύθους... της εμμηνόπαυσης Εξάψεις; Έχεις το λόγο μας: υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές καλύτερες από την βεντάλια

Εξάψεις; Έχεις το λόγο μας: υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές καλύτερες από την βεντάλια

ΣπάσεΤουςΜύθους... της εμμηνόπαυσης


0 1623

Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι καταραμένες εξάψεις. Μήπως είσαι μπαφιασμένη από αυτές και από την αναθεματισμένη βεντάλια που σου έχει εξαντλήσει το χέρι; Λοιπόν, δες τι σου προτείνουμε, γιατί υπάρχουν και καλύτερες λύσεις.


Δεν είσαι σε καμία περίπτωση αναγκασμένη να υπομένεις στωικά τα αποτελέσματα της εμμηνόπαυσης. Και ακόμα λιγότερο τις εξάψεις. Ας υποφέρουν άλλοι. Η σωστή στάση είναι να τις αντιμετωπίσουμε και, εννοείται, να αναζητήσουμε λύσεις. Βρες αυτές που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σου και βελτίωσε την ποιότητα ζωής σου. Γιατί το αξίζεις.

1. Θεραπεία αντικατάστασης ορμονών

Παραδοσιακά, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις εξάψεις είναι τα συμπληρώματα με οιστρογόνα και ιδιαίτερα η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών. Πρέπει να ξεπεράσεις τον φόβο, διότι είναι μια αποδεδειγμένη λύση εάν οι εξάψεις και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης έχουν κάνει τη ζωή σου ανυπόφορη. Συμβουλεύσου το γιατρό σου, θα σου δώσει την καλύτερη συμβουλή.

2. Ισοφλαβόνες σόγιας

Μπορεί να σου φαίνεται μια ιδιόρρυθμη λύση, αλλά πραγματικά αυτό πολύ απέχει από την αλήθεια. Η σόγια περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτοοιστρογόνων, χημικές ουσίες που δρουν σαν οιστρογόνα στο σώμα. Και όπως η σόγια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ισοφλαβόνες, αυτές συνδέονται με τους υποδοχείς οιστρογόνων και μπορούν να σε βοηθήσουν στη μείωση των εξάψεων. Δεν χάνεις τίποτα δοκιμάζοντάς το.

3. Σιμισιφούγκα (black cohosh)

Μια άλλη μαγική θεραπεία: η σιμισιφούγκα (black cohosh) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα για την αντιμετώπιση των εξάψεων και άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Θα το βρεις σε οποιοδήποτε κατάστημα βοτάνων. Εάν το πάρεις, συνδέεται με τους υποδοχείς οιστρογόνων και διεγείρει τους υποδοχείς σεροτονίνης. Αλλά ακριβώς όπως και με άλλα συμπληρώματα, να ρωτήσεις το γιατρό σου πριν το πάρεις.

4. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου

Τώρα το πιο σημαντικό είσαι εσύ. Οι εξάψεις μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι πιο συχνές σε περιόδους άγχους. Οι τεχνικές μείωσης του στρες μπορούν να μειώσουν και τη συχνότητα των εξάψεων. Έχεις σκεφτεί να κάνεις γιόγκα ή διαλογισμό; Ή απλά να βγεις για μια βόλτα στη φύση και να οξυγονώσεις τον οργανισμό σου

5. Κόψε το κάπνισμα και άλλες επιβλαβείς συνήθειες

Ίσως ήρθε η ώρα και κάποιος θα έπρεπε να σου το πει: κόψε το κάπνισμα. Είναι ένα από τα πράγματα που επιδεινώνει περισσότερο την επίδραση και τη συχνότητα των εξάψεων. Το να κόψεις αυτήν τη συνήθεια μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τη σοβαρότητα αυτού του συμπτώματος και σε πολλά περισσότερα: μικρότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και μιας μεγάλης ποικιλίας καρκίνων. Και πίστεψέ μας: Δεν είναι και τόσο δύσκολο. Αγάπα τη ζωή (ακόμα και με εμμηνόπαυση)!

6. Να ελέγχεις το βάρος σου

Ναι, γνωρίζουμε ότι είναι πολύ εύκολο να το λες, αλλά βασικά είναι η καθαρή αλήθεια. Τα επιπλέον κιλά προωθούν τη συχνότητα και την ένταση των εξάψεων. Μην παρασύρεσαι και πρόσεξε το βάρος σου. Δεν είναι ανάγκη να κάνεις μια διατροφή μόνο με άγνωστους σπόρους και μπρόκολο, αλλά μην αφήνεις και τον εαυτό σου στο έλεος. Ακολούθα μια λογική, στο περίπου, διατροφή χωρίς να πρέπει να απαρνηθείς κάποιες απολαύσεις που σε κάνουν τόσο ευτυχισμένη. 

7. Να έχεις πάντα νερό κοντά σου

Η κατανάλωση κρύου νερού ή ο ψεκασμός του προσώπου και των καρπών σου μπορεί να σε βοηθήσει να δροσίσεις γρήγορα το σώμα σου στη διάρκεια των εξάψεων. Εξέτασε το ενδεχόμενο να κάνεις ένα κρύο ντους για να μειώσεις τη θερμοκρασία του σώματός σου ακόμα πιο γρήγορα. Επίσης μην ξεχνάς να παραμένεις ενυδατωμένη συνεχώς.

8. Ένας ανεμιστήρας κοντά

Ένας ανεμιστήρας είναι πολύ καλύτερος από την βεντάλια επειδή δεν δροσίζει μόνο ένα μέρος του σώματος, αλλά ολόκληρο τον χώρο που βρίσκεσαι. Και αυτό είναι πραγματικά αποτελεσματικό. Εξέτασε το ενδεχόμενο να βάλεις έναν μικρό ανεμιστήρα τη νύχτα σε μια χαμηλή ρύθμιση για να μην κάνει θόρυβο και να διατηρείς το δωμάτιό σου δροσερό. Γιατί το μόνο που σου λείπει είναι να ξενυχτήσεις με τα μάτια ορθάνοιχτα και να σου ‘ρχεται να βάλεις φωτιά στο σπίτι.  

9. Πάνω απ’ όλα, πολλή ψυχραιμία

Πώς να μην το καταλάβεις εάν είσαι γυναίκα: η ένταση των εξάψεων μπορεί να προκαλέσει μία αίσθηση πανικού που μόνο οδηγεί στην ενίσχυση των συμπτωμάτων. Κράτα την ψυχραιμία σου, δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο για να αναπνεύσει, βρες μια υγρή πετσέτα και μείωσε τη θερμοκρασία του σώματός σου. Διώξε τα άγχη.

10. Ο γιατρός, αυτός ο φίλος μας

Στην αναζήτησή σου για λύσεις, ο γιατρός είναι ο καλύτερος σύμμαχός σου. Θα καταλάβει τι σου συμβαίνει, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει το μέγεθος των συμπτωμάτων σου και να σου δώσει πάντα την καλύτερη συμβουλή. Είναι ο νέος καλύτερος φίλος σου στη διάρκεια αυτής της περιόδου (που, πίστεψέ μας, θα περάσει).

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα