Η εμμηνόπαυση, γεμάτη συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα
ΣπάσεΤουςΜύθους... της εμμηνόπαυσης
Δεν είναι μόνο οι εξάψεις ή η έλλειψη λίμπιντο. Η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να μετατρέψει αυτήν τη στιγμή της ζωής σου σε μία κούρσα συναισθημάτων. Πάτα φρένο!
Δεν κάνεις τίποτε άλλο παρά να παρακολουθείς βίντεο με γατάκια. Σχεδιάζεις δάκρυα στο παράθυρο κάθε φορά που βρέχει. Τη μια μέρα αγαπάς τη φιλενάδα του γιου σου και την επόμενη θα της πέταγες μια τούρτα στο κεφάλι. Κλαις όταν βλέπεις μια αγκαλιά στην τηλεόραση. Ένα κόκκινο φανάρι ξυπνά τον ψυχοπαθή μέσα σου που ούτε ήξερες ότι υπάρχει… Αναθεματισμένα οιστρογόνα!
Η μείωση αυτών των επιπέδων ορμονών κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι σε μία συνεχή κατάσταση προεμμηνοροϊκού συνδρόμου. Και αυτό περιλαμβάνει συμπτώματα που δεν μπορείς να ελέγξεις: ευερεθιστότητα, θλίψη, αποθάρρυνση, άγχος, ευθιξία, επιθετικότητα, κόπωση, αλλαγές στη διάθεση… Είναι συναισθήματα που δεν σου αρέσουν, που σε κάνουν να αντιδράς σε καθετί ελάχιστο, που προκαλούν πράξεις που μετά μετανιώνεις. Τι να κάνεις;
Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να ξέρεις. Το πρώτο, πόσο σημαντικό είναι να αποδεχτείς ότι έχεις την εμμηνόπαυση. Αναγνώρισέ το. Συνειδητοποίησε ότι αυτή η κούρσα με τα τόσα σκαμπανεβάσματα οδηγείται από τα απαίσια οιστρογόνα. Και μόλις εντοπιστεί η αιτία (επειδή συνήθως εσύ δεν είσαι έτσι) πρέπει να την δουλέψεις.
Λυπημένη και ευερέθιστη; Το πρώτο που χρειάζεται είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου
Εάν αισθάνεσαι ευερέθιστη και λυπημένη μετά την ηλικία των 45 ετών, είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με την εμμηνόπαυση (ή την κλιμακτήριο ή την μετεμμηνόπαυση), αν και είναι επίσης αλήθεια ότι τα παραπάνω συμπτώματα δεν είναι αναγκαίο να σχετίζονται μόνο με την απώλεια οιστρογόνων. Έτσι, μπορεί να υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι για τους οποίους έχεις κακή διάθεση, ανεξάρτητα από το εάν βρίσκεσαι σε εμμηνόπαυση ή όχι.
Επομένως, το πρώτο βήμα είναι να πας στο γιατρό σου. Αυτός ή αυτή θα ξέρει τι πρέπει να ενοχοποιηθεί. Και αν πρόκειται για την εμμηνόπαυση, απάνω της! Διότι όταν τα επίπεδα ορμονών αρχίζουν να μειώνονται, όπως συμβαίνει κατά τους μήνες (και χρόνια) πριν την εμμηνόπαυση, όλα τα συστήματα που έχουν αυτούς τους υποδοχείς ορμονών καταγράφουν μια αλλαγή, και αυτό περιλαμβάνει τον εγκέφαλό σου. Ανάλαβε δράση, πάρε τον έλεγχο των συναισθημάτων σου.
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τις συναισθηματικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης;
Η ευερεθιστότητα και τα συναισθήματα της θλίψης είναι τα πιο κοινά συναισθηματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ίσως να είσαι η τελευταία που τα παρατήρησε. Και μπορεί να είσαι η πρώτη που θα τα αρνηθεί όταν κάποιος σου τα επισημάνει. Αλλά λάβε υπόψη σου αυτό: συχνά μπορείς να ελέγχεις τα συναισθηματικά σου σκαμπανεβάσματα κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου. Για παράδειγμα, μαθαίνοντας τρόπους ζωής, χαλάρωσης και μείωσης του στρες. Παραδείγματος χάριν:
- Να κάνεις γυμναστική και να τρως υγιεινά: η επιστήμη δείχνει ότι αυτά τα δύο σε κάνουν πιο ευτυχισμένη.
- Να εξασκείσαι στη γιόγκα, στο διαλογισμό ή στη συνειδητή αναπνοή για να έρθει σε επαφή το μυαλό με το σώμα.
- Να αποφεύγεις τα ηρεμιστικά και το αλκοόλ.
- Αναζήτησε κίνητρα που να αποτελούν πρόκληση.
- Να στηρίζεσαι σε αυτούς που αγαπάς. Να τους λες πώς νιώθεις.
- Επανενεργοποίησε τις κοινωνικές σχέσεις.
Ξέφυγε από την κατάθλιψη, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σου
Αν και η εμμηνόπαυση δεν προκαλεί άμεσα την κατάθλιψη, είναι αλήθεια ότι ορισμένες γυναίκες έχουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πολλές από τις μη ικανοποιητικές καταστάσεις που ζεις μπορεί να σε οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Και περισσότερο όταν βρίσκεσαι τόσο εκτεθειμένη και με εξασθενημένες τις άμυνες του οργανισμού. Και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι. Ανάλαβε δράση πριν η θλίψη ή η μελαγχολία φτάσει σε άλλο επίπεδο. Πήγαινε στον ψυχολόγο. Μια συναισθηματική επανεκκίνηση δεν βλάπτει ποτέ κανέναν.
Μπορεί η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών να σε βοηθήσει;
Η σύγχρονη επιστήμη έχει αναλάβει να προειδοποιήσει για τη θετική επίδραση που έχει η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών σε γυναίκες που πλήττονται περισσότερο από την εμμηνόπαυση. Πολυάριθμες μελέτες υποστηρίζουν επίσης τη χρησιμότητά της από ψυχολογική άποψη. Ωστόσο, ενώ υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τα συναισθηματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, δεν είναι λιγότερο αλήθεια ότι από μόνη της δεν είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της πιο σοβαρής κατάθλιψης. Όπως πάντα, ο γιατρός είναι αυτός που θα σου δώσει την καλύτερη συμβουλή.