Το να μένεις στον καναπέ και να σκουριάζεις είναι μία χαμένη ευκαιρία, και πολύ περισσότερο αυτήν την εποχή. Προφανώς, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να χάσεις βάρος και να διατηρείς ένα αθλητικό σώμα. Όμως σήμερα η πραγματικότητα είναι ότι πολλές γυναίκες άνω των 60 είναι πιο υγιείς και σε καλύτερη φόρμα από ό,τι στο παρελθόν. Σου λέμε το γιατί:
Ο γιατρός είναι φίλος σου
Κανένας καταλληλότερος από τον γιατρό για να σου πει ποιες ελλείψεις να αντιμετωπίσεις και ποια δυνατά σημεία να ενισχύσεις. Ζήτα τη γνώμη του ειδικού τακτικά ώστε να παρακολουθείς τα επίπεδα χοληστερόλης, γλυκόζης και θυρεοειδούς στον οργανισμό σου. Οι εξετάσεις είναι πάντα απαραίτητες για να παρακολουθείς κάποιες ασθένειες που υπάρχουν στο οικογενειακό ιστορικό και είναι σημαντικές όχι μόνο για την υγεία σου αλλά και για να διατηρείς το σώμα σου σε καλή φυσική κατάσταση. Οι τακτικοί έλεγχοι εντοπίζουν έγκαιρα τα προβλήματα και βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών.
Κάνε γυμναστική κάθε μέρα
Αυτό δεν σημαίνει να περπατάς ασταμάτητα για μια μέρα και να θεωρείς ότι γυμνάστηκες για όλη την βδομάδα. Δεν είναι καθόλου έτσι. Η ιδανική συνταγή για μια γυναίκα 60 ετών και άνω είναι να γίνεται η άσκηση συνήθεια και αυτό επιτυγχάνεται μόνο κάνοντας κάποιο είδος δραστηριότητας κάθε μέρα. Ο στόχος της καθημερινής άσκησης είναι να διατηρείς τις αρθρώσεις σου ευέλικτες και να τονώνεις τους μυϊκούς ιστούς.
Διατήρησε τονωμένο το σώμα σου
Μόλις κινητοποιηθείς, το πρώτο πράγμα είναι να τονώσεις το σώμα σου, κάτι πραγματικά απλό και όχι πολύ απαιτητικό. Η προπόνηση με βάρη, το γρήγορο περπάτημα ή το ποδήλατο (στο δρόμο ή στατικό) είναι οι ιδανικές ασκήσεις για να χτίσεις την αντοχή και να διατηρείς το σώμα σου τονωμένο. Και μην παραμελείς επιλογές όπως το κολύμπι ή το τένις για να κάνεις γυμναστική με παρέα, κάτι που βοηθά αποφασιστικά στο να παραμείνεις πιστή στην άσκηση.
Ποικιλία στις δραστηριότητές σου
Το να βαριέσαι είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να σου συμβούν γιατί θα καταλήξεις να τα παρατήσεις. Φύγε μακριά από τη μονοτονία. Για παράδειγμα, κάνε εναλλαγή μεταξύ αερόβιας γυμναστικής και ενδυνάμωσης, κάνοντας τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Και αν είναι με παρέα, πολύ καλύτερα.
Βρες πράγματα που να σου αρέσουν
Στην ίδια γραμμή με τα προηγούμενα, προσπάθησε να βρεις δραστηριότητες που να απολαμβάνεις. Για παράδειγμα, κάτι νέο που βλέπεις ότι μπορεί να σου αρέσει πολύ ή δραστηριότητες που είχες απολαύσει στο παρελθόν. Τα πάντα μετράνε: περπάτημα, ποδήλατο, αθλητισμός, χορός, πιλάτες, γιόγκα…
Απόφυγε τις μεγάλες προσπάθειες
Όταν ασκείσαι, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τους προσωπικούς σου περιορισμούς και να μην προχωράς παραπέρα. Έτσι δεν θα τα παρατήσεις. Μην προσπαθείς να πας εκεί που δεν φτάνεις. Κίνησε τα μέρη των μυών και των αρθρώσεων σου ομαλά και με αρμονία όταν γυμνάζεσαι ή κάνεις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες. Α, και μην ξεχνάς να ξεκουράζεσαι όσο χρειάζεται. Ένας καλός ύπνος σε προετοιμάζει για την άσκηση της επόμενης μέρας.
Δούλεψε ισορροπία και δύναμη
Κάτι που πρέπει να προσέχεις είναι να μην πέφτεις. Δούλευε με την ισορροπία κάθε μέρα. Δοκίμασε κάτι τόσο απλό όπως το να ακουμπάς τα χέρια σου στον πάγκο της κουζίνας και να σηκώνεις διαδοχικά το ένα πόδι μετά το άλλο. Η γιόγκα και το τάι τσι είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές για ενήλικες που θέλουν να βελτιώσουν την ισορροπία και την ευελιξία. Και δούλευε επίσης με βάρη (το να σηκώνεις μπουκάλια με νερό είναι επίσης μια χαρά) για να βελτιώσεις τη δύναμή σου. Συμβουλεύσου έναν ειδικό για να προσαρμόσεις την γυμναστική στις ικανότητές σου.
Να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή
Ο τέλειος συνδυασμός για μια υγιεινή ζωή είναι η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή. Και πώς γίνεται; Πολύ απλά: ενσωματώνοντας καθημερινά τροφές όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Οι γυναίκες από τα 60 τους πρέπει να τρώνε περισσότερες μερίδες φαγητού και να πίνουν περισσότερο από δύο λίτρα νερό την ημέρα για να έχουν βέλτιστη υγεία.
Να καταγράφεις την πρόοδό σου
Η ιδέα της άσκησης μπορεί να είναι τρομακτική μερικές φορές. Ίσως να την διακόψει ένα σχέδιο πιο ελκυστικό, να σου φανεί λίγο βαρετή ή καμιά φορά να σε κουράσει περισσότερο από όσο θα ήθελες. Η λύση είναι να παρακολουθείς την πρόοδό σου γιατί… σίγουρα θα γίνει αισθητή! Σημείωνε τις αποστάσεις που διανύεις, τον καρδιακό ρυθμό κάθε φορά, το βάρος σου, τις ώρες ύπνου σου κ.λπ. Και επίσης να παρακολουθείς και τη διανοητική σου πρόοδο: μνήμη, ικανότητα αντίδρασης, ευελιξία του νου… Γιατί και ο εγκέφαλός σου θα βελτιωθεί με την άσκηση. Όλα αυτά θα σε ενθαρρύνουν να συνεχίσεις. Μην αμφιβάλεις καθόλου!