Αν και η κοινωνία αρχίζει να αντιμετωπίζει τις γυναίκες και τους άνδρες πιο ισότιμα όσον αφορά στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα, ο ρόλος του φύλου (ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να συμπεριφερόμαστε ανάλογα με το φύλο με το οποίο γεννηθήκαμε) εξακολουθεί να είναι σημαντικός ακόμα και στις μέρες μας.
Το να είσαι γυναίκα φαίνεται να σημαίνει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση να είσαι αδύναμη, εξαρτημένη και πάντα αφοσιωμένη στους άλλους. Επιπλέον, οι γυναίκες πρέπει να είναι και να φαίνονται συνέχεια όμορφες, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο κάθε εποχής ή χώρας. Σήμερα, οι γυναίκες επιθυμούν να μάθουν και να κάνουν αυτό που τους αρέσει περισσότερο, ακριβώς όπως και οι άνδρες, αλλά πολλές επιθυμούν επίσης να φροντίζουν την οικογένεια και να παραμένουν όμορφες και νέες. Και ταυτόχρονα, ασυνείδητα, νιώθουν ενοχές αν ξεπεράσουν έναν άντρα στον εργασιακό ή πνευματικό τομέα.
Η προσπάθεια να τα προλάβουμε όλα, παραπαίοντας ανάμεσα σε αυτό που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και αυτό που πολλές γυναίκες πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε, το να είμαστε μια σούπερ-γυναίκα, είναι πρακτικά αδύνατον και το αίσθημα της αποτυχίας θα μειώσει την αυτοεκτίμησή μας.
Όταν υπάρχουν και προβλήματα που προέρχονται από ένα εξασθενημένο πυελικό έδαφος, από τη γνωστή πια ακράτεια ούρων έως τις δυσκολίες στις σεξουαλικές επαφές, συγκρουόμαστε ξανά με τον μύθο της τέλειας γυναίκας. Διαπιστώνουμε ότι κάνουμε ακροβατικά για να ελέγχουμε την εργασία, το σπίτι και την οικογένειά μας και δεν μπορούμε να ελέγξουμε το ίδιο μας το σώμα!
Το σώμα προσπαθεί, μέσω ασθένειας ή δυσφορίας, να μας πει ότι πρέπει να το φροντίζουμε καλύτερα. Συναισθηματικά προβλήματα, κατάθλιψη, άγχος, απογοήτευση, έλλειψη αυτοεκτίμησης κ.λπ. αντικατοπτρίζονται στην υγεία μας. Περιέργως, οι ψυχολογικές διαταραχές που προέρχονται από την ποιότητα ζωής των γυναικών συνήθως εκδηλώνονται μέσω προβλημάτων στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.
Πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας, ήδη από μικρά κορίτσια, να φροντίζουμε το σώμα μας και να το ακούμε. Πρέπει να συνειδητοποιούμε τις ανάγκες του και, πολύ σημαντικό, επίσης τα όριά του. Εάν οι σεξουαλικές σου σχέσεις έχουν αλλάξει, εάν η ακράτεια ούρων σε εμποδίζει να αισθάνεσαι άνετα, βασικά το σώμα σου προσπαθεί κάτι να σου πει. Βάλε τον εαυτό σου ως προτεραιότητα στη ζωή σου, φρόντισε τον εαυτό σου, φρόντισε το πυελικό σου έδαφος και αναστοχάσου σχετικά με αυτές τις λανθασμένες ιδέες που μπορεί να έχεις για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, για το πώς πρέπει να είναι μια πραγματική γυναίκα. Δημιούργησε τη δική σου ιδέα για την ιδανική γυναίκα, για τον ίδιο σου τον εαυτό, και πάλεψε για να την κρατήσεις υγιή και ευτυχισμένη.
Πηγή: Marta Ibáñez, σεξολόγος