Όποιος και αν είναι ο λόγος, η απόκτηση μωρού μετά την ηλικία των 40 ετών γίνεται όλο και πιο συχνή. Και είναι αλήθεια ότι ο οργανισμός είναι βιολογικά προετοιμασμένος από την εφηβεία μας για να αποκτήσει παιδιά, οπότε μπορούμε να σκεφτούμε ότι, όσο πιο νέες είμαστε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε μια εγκυμοσύνη χωρίς φόβους και άγχη, τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Όμως, οι εγκυμοσύνες σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν και πλεονεκτήματα.
Βιολογικά οφέλη της εγκυμοσύνης από τα 40 και μετά
Διάφορες έρευνες επισημαίνουν πολυάριθμα πιθανά οφέλη της εγκυμοσύνης μετά τα 40:
- Μείωση των γνωστικών διαταραχών. Μία μελέτη της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας (AGS) προειδοποιεί ότι οι γυναίκες που απέκτησαν παιδιά αργότερα στη ζωή τους έχουν σημαντικά λιγότερες γνωστικές διαταραχές σε σύγκριση με τις γυναίκες που έμειναν έγκυες σε νεότερη ηλικία.
- Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Υπάρχει αποδεδειγμένα σχέση μεταξύ της εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία και της μακροζωίας των γυναικών. Μελέτες δείχνουν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της εγκυμοσύνης σε προχωρημένη ηλικία και του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής.
- Καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα στα παιδιά. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά μεγαλύτερων μητέρων τείνουν να είναι πιο έξυπνα και επομένως να επιτυγχάνουν καλύτερα ακαδημαϊκά αποτελέσματα.
- Μεγαλύτερος έλεγχος και πειθαρχία. Επειδή υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος σε γενικές γραμμές, η εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη των ευθυνών. Οι μανούλες αυτές δεν παραλείπουν ραντεβού με το γιατρό και τείνουν να ακολουθούν κατά γράμμα όλες τις συμβουλές του γυναικολόγου τους.
Κίνδυνοι εγκυμοσύνης προχωρημένης ηλικίας
Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις που σχετίζονται με τη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, πλέον μπορούμε να αποκτήσουμε με ασφάλεια ένα μωρό στα 40 μας. Ωστόσο, κάθε εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 40 ετών θεωρείται υψηλού κινδύνου. Απαιτείται στενότερη παρακολούθηση των διαδικασιών και της προόδου της κύησης.
Υπάρχουν διάφορα βασικά ζητήματα που πρέπει να έχουμε υπόψη:
- Προεκλαμψία. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας επιπλοκής της εγκυμοσύνης, που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και σημάδια βλάβης σε όργανα όπως το συκώτι ή τα νεφρά.
- Διαβήτης κύησης. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ως αποτέλεσμα, το μωρό θα “υπερσιτιστεί” και θα μεγαλώσει υπερβολικά. Εκτός του ότι προκαλεί δυσφορία στη μητέρα τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό.
- Διαταραχές όπως το σύνδρομο Down. Οι χρωμοσωμικές διαταραχές μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε εγκυμοσύνη, αλλά είναι συχνότερες όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή όταν η μητέρα είναι μεγαλύτερης ηλικίας.
- Αποβολή. Στην ηλικία των 40 ετών, ο κίνδυνος αποβολής είναι περίπου 40%, αλλά φτάνει το 80% μετά την ηλικία των 45 ετών.
- Χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού.
- Έκτοπη κύηση. Αυτό συμβαίνει συνήθως με την εξωσωματική γονιμοποίηση και είναι μια εγκυμοσύνη που αναπτύσσεται εκτός της μήτρας.
Συμπέρασμα: Οι εγκυμοσύνες σε μεγαλύτερη ηλικία χρειάζονται μια παραπάνω προσοχή, όχι φόβο
Οι εξελίξεις στην ιατρική έχουν ανοίξει ένα λαμπρό μέλλον για τις γυναίκες που γίνονται μητέρες μετά την ηλικία των 40 ετών. Αυτό που κάποτε αποτελούσε μια επικίνδυνη δοκιμασία θεωρείται πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ακόμη και αν απαιτείται ειδική φροντίδα.
Στατιστικά, είναι πιο δύσκολο να συλλάβουμε μετά την ηλικία των 40 ετών και είναι επίσης αλήθεια ότι η ίδια η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πιο δυσάρεστη. Μπορεί να έχουμε περισσότερους πόνους κι ενοχλήσεις, επειδή οι αρθρώσεις και τα οστά μας έχουν ήδη αρχίσει να χάνουν μάζα με την ηλικία. Μπορεί επίσης να είμαστε πιο επιρρεπείς σε υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη κύησης. Επιπλέον, η κόπωση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πιο έντονη εάν είμαστε μεγαλύτερης ηλικίας.
Αλλά καμία από αυτές τις συνθήκες δεν είναι «γραμμένη στην πέτρα». Αντιθέτως, όλο και περισσότερες γυναίκες άνω των 40 ετών έχουν μια “φυσιολογική” εγκυμοσύνη και η ωριμότητά τους είναι ένα εξαιρετικό προσόν όσον αφορά τη φροντίδα και την ανατροφή του μωρού. Ο γυναικολόγος σου και οι καλές συνήθειες του τρόπου ζωής θα είναι πάντα οι καλύτεροι σύμμαχοί σου.
Να μην ξεχνάμε ότι η ηλικία για την απόκτηση ενός μωρού είναι δικαίωμα της κάθε γυναίκας, και μόνο εκείνη ορίζει πότε αισθάνεται έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα. Όταν αποφασίσει ότι έχει έρθει εκείνη η ώρα, ο γυναικολόγος της θα την κατευθύνει με την κατάλληλη φροντίδα για να κυλήσουν όλα ομαλά.
Η μητρότητα είναι προσωπική και όχι κοινωνική απόφαση.
Πηγές:
Advanced Maternal Age and Offspring Outcomes: Reproductive Aging and Counterbalancing Period Trends (2016).
Effect of Reproductive History and Exogenous Hormone Use on Cognitive Function in Mid- and Late Life (2016).
Extended Maternal Age at Birth of Last Child and Women’s Longevity in the Long Life Family Study (2015).