Πώς να αναγνωρίσουμε μια τοξική σχέση και να απελευθερωθούμε από αυτήν
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Μερικές φορές βρίσκεσαι σε μια σχέση που σε πληγώνει και σχεδόν δεν το συνειδητοποιείς. Μάθε να αναγνωρίζεις τις τοξικές συμπεριφορές και, κυρίως, να τις αποφεύγεις.
Είναι πολύ δύσκολο να ζεις με τον σύντροφό σου σε ένα μήνα του μέλιτος μονίμως. Όμως άλλο αυτό και άλλο όταν ορισμένες αρνητικές συμπεριφορές διαιωνίζονται μέχρι να εισέλθουν στη σχέση σου, σχεδόν απαρατήρητες, και να την καθιστούν τοξική ενώ πολύ δύσκολα μπορείς να ξεφύγεις από αυτήν.
Το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσεις ότι το να είσαι ήρεμη (ή ευτυχισμένη) είναι πολύ πιο σημαντικό από το να μην είσαι μόνη. Διάβασε εδώ ποιες συμπεριφορές τροφοδοτούν μια τοξική σχέση και πώς να τις αντιμετωπίσεις:
Ο σύντροφός σου μένει απαθής
Κάποια απάθεια μπορεί να καταλήξει να είναι πολύ τοξική. Παρατηρείς ότι ο σύντροφός σου είναι αποκομμένος από σένα, ότι ούτε νιώθει τίποτα ούτε υποφέρει. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι αρχίζει σιγά σιγά να παραιτείται. Έπαψε πια να έχει τα ίδια συναισθήματα με αυτά που ένιωθε όταν ξεκίνησε η σχέση.
Τι να κάνεις: Προσπάθησε να αποκαταστήσεις τη σχέση, μίλησε με θάρρος για το τι συμβαίνει. Βοήθησε τον σύντροφό σου να αισθάνεται συναισθηματικά ασφαλής μαζί σου. Η ερώτηση “Είσαι καλά;” δεν είναι συνήθως η καλύτερη ιδέα. Καλύτερα να πεις: “Φαίνεσαι αποκομμένος και απόμακρος τελευταία, τι σκέφτεσαι;” Είναι σημαντικό να βοηθήσεις τον σύντροφό σου να νιώσει και πάλι συναισθηματικά ασφαλής μαζί σου. Επανασυνδέσου.
Ο σύντροφός σου θέλει να ελέγχει
Οι άνθρωποι που ασκούν έλεγχο αισθάνονται την ανάγκη να είναι υπεύθυνοι για όλα και γίνονται χειριστικοί. Αν πρέπει να ζητάς άδεια για τα πάντα (ρούχα, σχέσεις με άλλους κ.λπ.), αυτό τελικά θα ακυρώσει την οικειότητα και τη σύνδεσή σου.
Τι να κάνεις: Η ελεγκτική συμπεριφορά συχνά περιλαμβάνει ένα μείγμα συναισθημάτων όπως άγχος, ζήλια και ανασφάλεια. Αν ο σύντροφός σου αναγνωρίσει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ανάρμοστη και ότι πρέπει να σε σεβαστεί ξανά, τότε υπάρχει ελπίδα να ανακάμψει η σχέση σας. Μην δεχτείς δικαιολογίες του τύπου “απλώς φροντίζω για το συμφέρον σου”. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι κάνουν λάθος και στη συνέχεια, από εκεί και πέρα, να ξαναχτίσουν. Εάν δεν είναι έτσι, μην τους δώσεις άλλη ευκαιρία, απομακρύνσου.
Ο σύντροφός σου σε ντροπιάζει
Συχνά το παραβλέπουμε, αλλά η αρχή μιας τοξικής σχέσης γίνεται όταν ο σύντροφός σου σε φέρνει σε δύσκολη θέση και αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ άσχημα. Ή, το αντίθετο: αρχίζει να είναι υπερβολικά επικριτικός για τον χαρακτήρα σου ή για οτιδήποτε άλλο σχετικό με σένα.
Τι να κάνεις: Οι άνθρωποι που ντροπιάζουν τους άλλους το κάνουν πραγματικά για να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους. Μπορεί να είναι πρόβλημα εγωισμού. Αν αισθάνεσαι πληγωμένη από τα σχόλια του συντρόφου σου, είναι σημαντικό να επανεκτιμήσεις αν αξίζει να παραμείνεις στη σχέση. Να εκφράσεις το πόσο πληγωμένη είσαι. Αν δεν καταλαβαίνει πώς σε επηρεάζει αυτή η τοξική συμπεριφορά, τότε είναι μάλλον καλύτερο να αποστασιοποιηθείς.
Ο σύντροφός σου είναι παθητικά-επιθετικός
Βλέποντας σημάδια απομάκρυνσης, ρωτάς το σύντροφό σου και αυτός απλώς λέει: “Είμαι καλά”, και στη συνέχεια ακολουθούν μακρές σιωπές και επιστρέφετε στην ψυχρότητα. Η παθητικά-επιθετική συμπεριφορά εκδηλώνεται μέσω της αναβλητικότητας, της αντίστασης, του σαμποτάζ ή της μη λεκτικής επικοινωνίας. Μόνο ακούς εκφράσεις περιφρόνησης και θυμού απέναντί σου.
Τι να κάνεις: Αυτός ο τύπος ανθρώπου δυσκολεύεται να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του με σαφήνεια και συχνά περιμένει από σένα να διαβάσεις το μυαλό του. Φοβούνται ότι θα απογοητεύσουν τους άλλους και φοβούνται ότι θα τους εγκαταλείψεις αν πουν όχι σε οτιδήποτε. Το κλειδί είναι να τους βοηθήσεις να αισθάνονται αρκετά ασφαλείς μαζί σου ώστε να είναι ειλικρινείς σχετικά με το πώς νιώθουν πραγματικά ή το τι θέλουν να κάνουν. Να είσαι υποστηρικτική, να καλλιεργείς περισσότερη οικειότητα και ειλικρίνεια. Να εκτιμάς τη γνώμη του όταν είναι ειλικρινής, ακόμη και αν δεν συμφωνείς.
Ο σύντροφός σου κρατάει γινάτι
Οι άνθρωποι που αναφέρουν συνεχώς προβλήματα του παρελθόντος τα οποία έχετε ήδη λύσει, συνήθως υποδηλώνουν ότι ακόμα δεν τα έχουν ξεπεράσει και ότι δεν σε έχουν συγχωρήσει ποτέ πραγματικά.
Τι να κάνεις: Αν παρατηρείς ότι ο σύντροφός σου επαναφέρει προβλήματα του παρελθόντος που νόμιζες ότι είχαν ήδη λυθεί, ίσως ήρθε η ώρα να συζητήσετε σχετικά με αυτά. Ίσως ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε γιατί μια συγγνώμη δεν ήταν αρκετή. Ή να μάθετε τι θα μπορούσατε να κάνετε για να επανορθώσετε. Αν οι προσδοκίες δεν είναι λογικές, είναι πιθανό τα απωθημένα να μην είναι μόνο προς εσένα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το βασικό πρώτο βήμα είναι να ανιχνεύσεις και να κατανοήσεις πραγματικά τα συναισθήματα του συντρόφου σου, στο μέτρο που τα εκφράζει.
Τα όριά σου δεν γίνονται σεβαστά
Όταν αισθάνεσαι άνετα σε μια σχέση και δεν υπάρχουν όρια, μπορεί να είναι πιο εύκολο για τον σύντροφό σου να προσπαθήσει να σε πιέσει να κάνεις κάτι που θέλει. Όσο πιο συχνά συμβαίνει αυτό, τόσο πιο τοξική γίνεται η σχέση. Είναι ένα σημάδι ότι πλέον δεν σε σέβονται.
Τι να κάνεις: Να είσαι σταθερή με τα όριά σου. Είναι δική σου ευθύνη να τα ορίσεις και να τα επικοινωνήσεις. Κάποιες φορές παραβιάζονται επειδή δεν τα γνωστοποίησες. Διαφορετικά, θα καταλήξεις να είσαι εσύ αυτή που περισσότερο υποφέρει. Αν ο σύντροφός σου ξεπεράσει ένα όριο και το επαναλάβει, θα πρέπει να πάρεις μια δύσκολη απόφαση και να λάβεις μέτρα για να τον αποτρέψεις από το να το ξανακάνει. Αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας ένα διάλειμμα στη σχέση ή διακόπτοντάς την εντελώς.
Νιώθεις φόβο
Αν φοβάσαι για το πώς θα αντιδράσει ο σύντροφός σου σε κάτι λογικό που θέλεις να κάνεις, μάλλον βρίσκεσαι ήδη σε μια τοξική σχέση. Πράγματα όπως η απόκρυψη μηνυμάτων, το να μην βγαίνεις με άλλους ανθρώπους όπως θα σου άρεσε κ.λπ.
Τι να κάνεις: Οι πιο υγιείς σχέσεις χτίζονται πάντα πάνω σε θεμέλια εμπιστοσύνης, ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας και κατανόησης. Εάν η ζήλια και ο θυμός προκαλούν παράλογη συμπεριφορά, είναι σημαντικό να κατανοήσεις και να αντιμετωπίσεις για ποιο λόγο το κάνει αυτό. Να είσαι σε εγρήγορση και να προβλέπεις την πιθανότητα πιο επικίνδυνων καταστάσεων. Είναι σημαντικό να μιλήσεις στο σύντροφό σου για το πώς αισθάνεσαι. Αν πρόκειται για φόβο και ανασφάλεια από την πλευρά του συντρόφου σου, βοήθησέ τον να νιώσει αρκετά ασφαλής ώστε να μιλήσει για αυτά τα πράγματα και να συζητήσει το πώς σε κάνει να νιώθεις. Αν δεν είστε σε θέση να ανακτήσετε ένα “ασφαλές” περιβάλλον, μάλλον χρειάζεται να πάρετε απόσταση.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει...
- Τεχνικές για να μην αισθάνεσαι ότι η καθημερινότητα σε ξεπερνάει Νιώθεις ότι είσαι βυθισμένη σε ένα ατελείωτο πηγάδι ευθυνών; Έχεις την αίσθηση ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς στα καθήκοντά σου; Θεωρείς […]
- Θεραπεία ζευγαριού για ενίσχυση των σχέσεων Ακριβώς όπως πηγαίνεις στον φυσιοθεραπευτή όταν έχουν πιαστεί οι μυς σου, έτσι και η θεραπεία ζευγαριού θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις τη […]
- Είναι σημαντικό να έχουμε φίλες Μας καταλαβαίνουν, μας υποστηρίζουν, μας αντέχουν, μας ενθαρρύνουν… και μας αγαπούν. Είναι αυτές που μας προσφέρουν την τόσο σημαντική […]
- Επικοινώνησε και μοιράσου αυτό που σου συμβαίνει Σε δυσκολεύει να μιλάς γι’ αυτό που σε ανησυχεί; Κρύβεις πράγματα γιατί νομίζεις ότι θα σε κρίνουν ή γιατί αυτό που σου συμβαίνει είναι […]
- 8 συμβουλές για να κρατήσουμε πικάντικη τη σχέση μας κατά την καραντίνα Έχεις σκεφτεί ότι η καραντίνα μπορεί να μας χρησιμεύσει για να ανανεώσουμε κάποιες πλευρές της ζωής μας, όπως για παράδειγμα να […]
- Σεξ μετά τα 70; Ναι, ευχαριστώ! Με τα χρόνια, πολλές από τις φυσικές μας ικανότητες επηρεάζονται από τη σωματική κόπωση. Γι αυτό χρειάζεται να δούμε και τη σεξουαλικότητα […]