ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΣΕΞ > Επηρεάζουν τα φάρμακα τη σεξουαλική μας ζωή;
Home ΣΕΞ Επηρεάζουν τα φάρμακα τη σεξουαλική μας ζωή;

Επηρεάζουν τα φάρμακα τη σεξουαλική μας ζωή;

ΣΕΞ


0 5134

Παίρνετε χάπια για τη χοληστερίνη, την υπέρταση ή το άγχος; Πολλά φάρμακα μπορεί να μειώσουν τη λίμπιντο ή τη λίπανση του κόλπου. Το γνωρίζατε; Διαβάστε στην συνέχεια ποια φάρμακα είναι αυτά.


Σύμφωνα με πολλές μελέτες, μία στις τέσσερις περιπτώσεις σεξουαλικής διαταραχής οφείλεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Γενικότερα, όταν ένας γιατρός συνταγογραφεί ένα φάρμακο δεν ενημερώνει ότι η λήψη του μπορεί να επιφέρει μεταβολές στη σεξουαλική απόκριση. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε πάντα το φύλλο οδηγιών χρήσης.

Στα φάρμακα αυτά περιλαμβάνονται τα φάρμακα για την υπέρταση, τη χοληστερίνη, τα αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για τα προβλήματα του πεπτικού, την τριχόπτωση, τα αντιγριπικά κ.λπ. Ρωτήστε το γιατρό σας αν το φάρμακο που σας χορηγεί μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σεξουαλική σας ζωή. Αν ναι, ρωτήστε τον αν είναι δυνατή η μείωση της δοσολογίας, η αλλαγή του φαρμάκου ή η διακοπή της λήψης του.

Οι σεξουαλικές διαταραχές που συνήθως προκαλούνται από φάρμακα είναι διεγερτικού ή ανασταλτικού χαρακτήρα. Υπάρχουν έξι ομάδες φαρμάκων που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή. Αυτές είναι:
Αντιυπερτασικά (μεταξύ άλλων και τα διουρητικά): Μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική μας ζωή μειώνοντας τη λίμπιντο ή τη λίπανση του κόλπου, με αποτέλεσμα ξηρότητα του κόλπου και οργασμική διαταραχή.
Ψυχοτρόπα (αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και αντιψυχωσικά): Μπορεί να ευθύνονται για σεξουαλικές διαταραχές διεγερτικού χαρακτήρα, μειώνοντας τη λίμπιντο και το σεξουαλικό ενδιαφέρον. Σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι πολλές φορές είναι η ίδια η ψυχική διαταραχή που πιθανώς να επηρεάζει ή να ευθύνεται για τη σεξουαλική μας απόκριση.
Ορμονοθεραπείες: Οι θεραπείες αυτές παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση σε οιστρογόνα, στεροειδή και κορτικοστεροειδή που μπορεί να μειώσουν τη σεξουαλική απόκριση.
Αντισταμινικά και αναλγητικά: Προκαλούν υπνηλία και μπορεί επίσης να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία και τη λίπανση του κόλπου με αποτέλεσμα η σεξουαλική επαφή να είναι επίπονη.
Αντιελκωτικά: Επίσης προκαλούν μείωση της λίμπιντο.
Φάρμακα κατά των νεοπλασιών: Επιπλέον της μείωσης της λίμπιντο, επισημαίνεται ότι προκαλούν επίσης συμπτώματα εμμηνόπαυσης όπως είναι για παράδειγμα ορμονικές διαταραχές.

Μετά από φαρμακευτική αγωγή σε μεγάλη δοσολογία ή για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα απαιτείται συνήθως ένα διάστημα έως ότου αυξηθεί ξανά η σεξουαλική απόκριση.

Δεν είναι απαραίτητο η λήψη φαρμάκων να συνδέεται άμεσα με κάποια σεξουαλική διαταραχή. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι κάποιο φάρμακο πιθανώς να επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ο οποίος θα σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη λύση.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Leave a Reply

ΤΕΝΑ συν σε όλα