Λουτρά Αμαράντου Ιωαννίνων, το δώρο της φύσης
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Στο βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, σε μια καταπράσινη πλαγιά του ορεινού όγκου του Γράμμου (υψόμετρο 960), βρίσκεται ο Αμάραντος, χωριό
Στο βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, σε μια καταπράσινη πλαγιά του ορεινού όγκου του Γράμμου (υψόμετρο 960), βρίσκεται ο Αμάραντος, χωριό χτισμένο σε επιβλητικό τοπίο.
Την πλατεία του χωριού, που απέχει 28 χλμ από την Κόνιτσα, στολίζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (19ος αιώνας), με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Κοντά στον Αμάραντο ορθώνονται πέντε πέτρινα γεφύρια, που ενώνουν τις όχθες του ποταμού Ζιάσιακα (Αμαραντιώτικου), παραπόταμου του Σαραντάπορου.
Βόρεια από τον Αμάραντο, σε απόσταση 5 χλμ, κι αφού ακολουθήσουν μια όμορφη διαδρομή, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν ένα δώρο της φύσης, ταΛουτρά Αμαράντου.
Περιτριγυρισμένα από πυκνά δάση με αιωνόβια πεύκα, έλατα και οξιές, μεγαλόπρεπα βουνά και πολύμορφους γεωλογικούς σχηματισμούς, τα Λουτρά Αμαράντου, σε υψόμετρο 1.260, αποτελούν ιδεώδη προορισμό για ανθρώπους που αναζητούν την ξεκούραση, την ευεξία και τη χαλάρωση.
Τα ιαματικά λουτρά είναι κατάλληλα για τη θεραπεία πολλών παθήσεων (παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, νευραλγίες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες κ.ά.). Η θερμοκρασία του ατμού, που εξέρχεται από τα βάθη της γης μέσα από 15 καρστικά ρήγματα, ανέρχεται στους 33-38 βαθμούς Κελσίου.
Στα Λουτρά Αμαράντου υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις με ατομικά δωμάτια και λουτήρες για λουτρό και εισπνοές. Η περιοχή γύρω από τα ιαματικά λουτρά έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο με καταλύματα και εστιατόρια, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες στέγασης και σίτισης των επισκεπτών.
Τι καλύτερο μπορεί να αναζητήσει κανείς από έναν περίπατο στο παρθένο δάσος, ένα καλό φαγητό κι ένα αναζωογονητικό φυσικό χαμάμ, ενόσω χαλαρώνει αγναντεύοντας τις κορυφές του Σμόλικα και του Γράμμου;
Η ευρύτερη περιοχή των Λουτρών Αμαράντου ανήκει στο Γεωπάρκο Βίκου – Αώου, τόπο υψηλής γεωλογικής ποικιλομορφίας, αλλά και εξαιρετικής επιστημονικής και εκπαιδευτικής σημασίας, σπανιότητας και ομορφιάς.
Ένα δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών οδηγεί τους φυσιολάτρες σε ποτάμια με κρυστάλλινα νερά, σε μικρές αλπικές λίμνες, αλλά και στις γύρω επιβλητικές βουνοκορφές.
Εξάλλου, η περιοχή προσφέρεται για μια σειρά δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού, όπως πεζοπορία, ορειβασία και αναρρίχηση, διαδρομές 4×4, ποδήλατο βουνού και ιππασία.
Δυτικά των Λουτρών Αμαράντου υψώνεται η κορυφή του Γράμμου Κάμενικ(υψόμετρο 2.042), θέατρο άγριων μαχών κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Οι ταξιδιώτες φθάνουν στο Κάμενικ ακολουθώντας μια διαδρομή μοναδικής φυσικής ομορφιάς, σε περιοχή κατάφυτη από έλατα, οξιές και πεύκα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κάμενικ είναι προσπελάσιμο και μέσω ορειβατικής διαδρομής που έχει την αφετηρία της στα Λουτρά Αμαράντου.
Πηγή: http://diakopes.in.gr