Μετά από αυτές τις αλλαγές σε βιοχημικό επίπεδο, που συμβαίνουν στον εγκεφαλικό φλοιό, αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές κι άλλες στο ενδοκρινικό σύστημα, προκαλώντας μια σωματική αντίδραση: σωματική έλξη, επιθυμία, φόβο απόρριψης, εξιδανίκευση, ενώ παράλληλα σκέφτεσαι τόσο πολύ τον άλλον που χάνεις την ικανότητα συγκέντρωσης.
Μόλις περάσει η αρχική φάση του έρωτα και, καθώς η σχέση κατασταλάζει, μπαίνουμε σε μια ρουτίνα, η διαμόρφωση της οποίας αποτελεί έργο εν εξελίξει ως ζευγάρι. Σε αυτή τη ρουτίνα, το φαγητό και ο καθιστικός τρόπος ζωής τείνουν να παίζουν σημαντικό ρόλο: βγαίνουμε έξω για βραδινό και επιστρέφουμε νωρίς στο σπίτι, παίρνουμε πρωινό μαζί, απολαμβάνουμε μικρές χαρές, όπως μία ταινία στον καναπέ… Είναι φυσιολογικό να πάρουμε κάποιο βάρος.
Ο έρωτας παχαίνει
Μια έκθεση Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας (SEEDO), η οποία ζήτησε τη γνώμη ενός δείγματος 2.300 ατόμων ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, έδειξε το 2015 ότι, ως αποτέλεσμα της ερωτικής σχέσης, οι άνθρωποι παρουσιάζουν κατά μέσο όρο αύξηση κατά 4,5 κιλά του σωματικού τους βάρους. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι φροντίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας όταν αναζητούμε σύντροφο, μια στάση που διατηρείται και στην αρχή της σχέσης. Μόλις η σχέση σταθεροποιηθεί, η διατροφή χαλαρώνει και είναι φυσιολογικό να παχαίνουμε.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν έχεις πάρει βάρος συνάπτοντας μια ερωτική σχέση, μάλλον είσαι ευτυχισμένη με τον σύντροφό σου. Και αισθάνεσαι άνετα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχεις επίγνωση των συνηθειών που συνέβαλαν στην αλλαγή του βάρους σου και να προσπαθήσεις να τις επαναφέρεις σε ένα υγιές μοτίβο. Ακόμη περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο της ζωής στο οποίο βρίσκεσαι.
Έρωτας στα πενήντα
Η εμμηνόπαυση επιφέρει μια σειρά από οργανικές διαταραχές στο γυναικείο σώμα ως αποτέλεσμα της έλλειψης οιστρογόνων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια μέση αύξηση του βάρους κατά τρία έως πέντε κιλά.
Ωστόσο, όπως πιστεύεται ευρέως, οι ορμονικές αλλαγές δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για την αύξηση του σωματικού βάρους των γυναικών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου: η έλλειψη άσκησης και οι κακές διατροφικές συνήθειες επίσης συμβάλλουν σε αυτό.
Διατροφή και άσκηση κατά την εμμηνόπαυση
Από την προεμμηνόπαυση και μετά, είναι σημαντικό να μάθουμε να τρώμε διαφορετικά. Ο μεταβολισμός αλλάζει και οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Είναι γνωστό ότι οι μεταβολικές ενεργειακές ανάγκες των γυναικών μειώνονται κατά 5% ανά δεκαετία. Αυτό μεταφράζεται άμεσα στην ανάγκη για χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων.
Είναι απαραίτητο να υιοθετήσεις έναν καλό τρόπο ζωής, τα δύο θεμελιώδη στοιχεία του οποίου να είναι η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την τακτική σωματική άσκηση (χωρίς να παραμελείς την επαρκή ανάπαυση και τη σωστή διαχείριση του άγχους). Στην καθημερινή άσκηση, πρέπει να υπάρχει η παρουσία της προπόνησης δύναμης στην οποία ο σύντροφος μπορεί σίγουρα να συμμετέχει, για να κάνετε την κοινή στιγμή μια πιο ευχάριστη εμπειρία.
Η διατροφή της γυναίκας στην εμμηνόπαυση, όπως και όλων των άλλων, πρέπει να περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, υγιεινά λίπη και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και λίγο αλάτι και την ελάχιστη δυνατή ποσότητα ραφιναρισμένης ζάχαρης, αλκοόλ και υπερ-επεξεργασμένων προϊόντων.
Η ερωτική απογοήτευση, παχαίνει ή αδυνατίζει;
Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το συναισθηματικό άγχος που συνοδεύει μερικές φορές τη σχέση ενός ζευγαριού όταν υπάρχουν προβλήματα (είτε σε μόνιμη βάση είτε προσωρινά), ούτε μας κάνει να παχαίνουμε ούτε μας κάνει να αδυνατίζουμε. Το άγχος είναι αυτό που τείνει να ανατρέψει την ισορροπία, και τη ζυγαριά. Το άγχος είναι μια σωματική αίσθηση που υποκινείται από κάτι μη συγκεκριμένο (δυσαρέσκεια, επιθυμία για έλεγχο, ανασφάλεια ή φόβο, μεταξύ άλλων συναισθημάτων) και εκφράζεται με σωματικές αντιδράσεις όπως δύσπνοια, ακανόνιστη αναπνοή, πίεση στο στήθος ή ένα απροσδιόριστο αίσθημα κενού.
Παίρνουμε βάρος ή χάνουμε βάρος ανάλογα με το βαθμό του άγχους. Μία μέση κατάσταση άγχους, που είναι το πιο συνηθισμένο, μας οδηγεί συνήθως στο να προσπαθούμε να ξεπεράσουμε αυτό το αρνητικό συναίσθημα με τη βοήθεια του φαγητού (μας ελκύουν σχεδόν πάντα τα ιδιαίτερα εύγευστα τρόφιμα, γεμάτα λίπος και ζάχαρη) και, ως εκ τούτου, το πιο συχνό αποτέλεσμα είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, αν το άγχος είναι πολύ έντονο, η όρεξη γενικά μειώνεται και ο μεταβολισμός επιταχύνεται, με αποτέλεσμα το άτομο να χάνει βάρος ακόμη και αν καταβάλλει προσπάθεια να τρώει κανονικά, φτάνοντας ακόμη και σε όρια λιποβαρή, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία του.
Έχοντας πει όλα αυτά αξίζει να δούμε αυτή τη στιγμή ως μια ευκαιρία να μάθουμε το καλύτερο ο ένας από τον άλλον και να εφαρμόσουμε υγιεινές συνήθειες τρόπου ζωής, με ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.