Για να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα καλών συνηθειών που θα μας οδηγήσουν στη σωματική ευεξία, υπάρχουν πολλές σημαντικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι πρώτες που μας έρχονται στο μυαλό είναι η υγιεινή διατροφή που καλύπτει τις διατροφικές μας ανάγκες και η καθημερινή σωματική άσκηση που θα βοηθήσει να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και σε φόρμα.
Ωστόσο, για να πραγματοποιηθούν αυτές οι δύο συνήθειες εύκολα και φυσικά, υπάρχουν άλλες δύο που είναι απαραίτητες: η καλή ξεκούραση και η σωστή διαχείριση του άγχους. Μπορεί να νομίζουμε ότι αυτό το τελευταίο εμπίπτει περισσότερο στη σφαίρα της ψυχικής υγείας, αλλά οι ψυχολόγοι, ακόμη και οι ειδικοί στη σωματική άσκηση και τη διατροφή, την τοποθετούν στη σφαίρα της σωματικής υγείας. Μπροστά στο παρατεταμένο στρες και το άγχος, η φυσική τάση είναι να παραμελούμε τόσο το φαγητό όσο και την άσκηση.
Νέες συνήθειες για μια καλύτερη υγεία
Πέρα από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και τον καλό ύπνο, υπάρχουν μια σειρά από συνήθειες που καλό είναι να αποκτήσουμε σε πρώτη φάση, καθώς θα λειτουργήσουν ως μοχλός για την ενίσχυση των υπολοίπων με απώτερο στόχο την επίτευξη μιας ζωής με ευεξία:
1.- Προσπάθησε να κάνεις έναν χαλαρό τρόπο ζωής.
2.- Αν υπάρχει κάτι που σε ανησυχεί και δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς, να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία.
3.- Να οργανώνεις – και να μοιράζεις – τις δουλειές του σπιτιού σε όλα τα μέλη της οικογένειάς σου.
4.- Κράτα καθημερινά έναν χώρο για την προσωπική σου ζωή, πέρα από την οικογενειακή σου ζωή. Δεν μπορούν όλα να είναι δουλειά και δεν μπορούν όλα να αφιερώνονται εκατό τοις εκατό στο σπίτι όταν φεύγεις από τη δουλειά. Αυτή τη στιγμή που ασχολούμαστε με το να ανακτήσουμε την υγεία μας, ο χρόνος που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν “me time” (χρόνος για τον εαυτό μου) πρέπει να αναβαθμιστεί στην κατηγορία του ιερού.
Αυτό μας φέρνει στη δεύτερη πτυχή της υγιεινής ζωής: Τη συναισθηματική ευεξία. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει πρώτα απ’ όλα να απαλλαγούμε από τις τοξικές συνήθειες: τον καπνό, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ας μην ξεχνάμε ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ένα σύνολο, οπότε κάθε ανθυγιεινή εξάρτηση υπονομεύει τη συναισθηματική ευεξία, η οποία πρέπει να τρέφεται από καλές στιγμές.
Συμβουλές-κλειδιά για τη συναισθηματική ευεξία
Η συναισθηματική ευεξία δεν είναι μόνο το να είμαστε “ήρεμες”: Πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα προς την κατεύθυνση του να νιώθουμε ολοκληρωμένες, συνοδευμένες και αγαπημένες. Σου δίνουμε μερικά κλειδιά:
- Πέρνα το χρόνο σου με ανθρώπους που “σου προσθέτουν”: που σου προσφέρουν καλή ενέργεια, θετικότητα και που σε βοηθούν να δημιουργήσεις μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Φύγε μακριά από τους τοξικούς ανθρώπους.
- Βρες ένα χόμπι, οτιδήποτε σε υποχρεώνει να εστιάζεις την προσοχή σου και σε βοηθά να ξεφύγεις: μουσική, ζωγραφική, χειροτεχνία, χορός…
- Απόλαυσε τη φύση: Κάνε εκδρομές, περπάτα, παρατήρησε τα δέντρα…
Αυτό το τελευταίο συνδέεται στενά και με την κοινωνική ευεξία, η οποία είναι αυτή που επιτυγχάνουμε όταν μοιραζόμαστε τη ζωή μας με ανθρώπους που μας κάνουν ευτυχισμένους και δίνουν έναν σκοπό στην οικογένειά μας ή/και στην κοινότητά μας.
Το να περνάμε χρόνο σε ένα περιβάλλον όπου δίνουμε και παίρνουμε στοργή έχει αναμφίβολα αντίκτυπο σε μια καλύτερη διάθεση: Απολαμβάνουμε μια συναισθηματικά σταθερή σχέση, φροντίζουμε ένα κατοικίδιο ζώο, κρατάμε συντροφιά σε μια μόνη μητέρα, φροντίζουμε ένα εγγόνι, αισθανόμαστε ότι οι άλλοι νοιάζονται για εμάς, συναντάμε νέους ανθρώπους… Με λίγα λόγια, απολαμβάνουμε τα μικρά πράγματα και μοιραζόμαστε αυτές τις στιγμές με άλλους, ώστε να ενισχύεται η ευτυχία.
Βήμα προς μια πλήρη υγεία
Οι καλές συνήθειες δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σιγά-σιγά μπορούν να καθιερωθούν, αν τις επαναλαμβάνουμε με συνέπεια. Δες ποιες από αυτές έχουν μεγαλύτερη απήχηση στον τρόπο ζωής σου και προχώρα!
- Αν δεν το κάνεις ήδη, άρχισε να μαγειρεύεις. Εκτός του ότι είναι μια άσκηση δημιουργικότητας, θα σου επιτρέπει να τρως υγιεινά και ποικίλα τρόφιμα, χωρίς να καταφεύγεις σε προμαγειρεμένα και υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα που στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών και είναι φιλο-φλεγμονώδη. Μην ξεχνάς ότι το φαγητό σου μπορεί να είναι το φάρμακό σου, όπως έλεγε ο Ιπποκράτης. Βάλε στο πιάτο σου τη σωστή αναλογία, που συμβουλεύουν οι ειδικοί σε θέματα διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ: Το μισό σου πιάτο, λαχανικά, και το άλλο μισό, μια ισορροπημένη αναλογία 50/50 υδατανθράκων και πρωτεϊνών, όλα γαρνιρισμένα με υγιεινά λίπη και, για ποτό, νερό. Θυμήσου να τρως με ηρεμία, ακούγοντας τα σήματα όρεξης και κορεσμού του σώματός σου, χωρίς εμμονές, και να απολαμβάνεις το φαγητό σου.
- Βρες έναν εύκολο τρόπο να ασκείσαι καθημερινά. Εκτός από το να αρχίσεις ένα άθλημα που σε ευχαριστεί (καλύτερα αν είναι με παρέα και σε εξωτερικό χώρο), προσπάθησε να αυξήσεις το ποσοστό NEAT. Ξέρεις τι είναι αυτό; Είναι το ακρωνύμιο του “non-exercise activity thermogenesis” στα αγγλικά και, για να γίνει κατανοητό, είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων μέσα στην καθημερινή σου ρουτίνα που δεν θεωρούνται σωματική άσκηση αυτή καθεαυτή, αλλά απαιτούν σωματική προσπάθεια. Επιτυγχάνεται μέσω απλών, εύκολων ενεργειών, όπως για παράδειγμα η μη χρήση του ασανσέρ, το περπάτημα για τις καθημερινές σου υποχρεώσεις ή το να κουβαλάς τα ψώνια.
- Ξεκίνα κάποιο είδος χαλαρωτικής θεραπείας: διαλογισμός, mindfulness, εργαστήρια ραπτικής ή ζωγραφικής, χορός, γιόγκα, καταρράκτες στο δάσος… Σκέψου ότι το να κάνεις μια άσκηση συνειδητής αναπνοής ενώ οι αισθήσεις σου εστιάζονται σε μια δραστηριότητα που σου αρέσει μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με μια νύχτα οκτάωρου ύπνου.
- Μιλώντας για ύπνο…. Για να ανακτήσουμε την υγεία μας, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη βραδινή ξεκούραση, η οποία πρέπει να αποτελεί τη βάση της πυραμίδας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι ορμόνες ρυθμίζονται και ο επαρκής ύπνος μάς επιτρέπει να είμαστε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας για να πραγματοποιήσουμε τις υπόλοιπες συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία μας: Άσκηση, έλεγχος του στρες, σωστή διατροφή κ.λπ.
- Μάθε να λες όχι, μείνε μακριά από εκείνους που δεν προσφέρουν τίποτα καλό, βγες προς αναζήτηση καλύτερων συζητήσεων και θετικών εμπειριών, οι οποίες είναι άλλωστε αυτές που χτίζουν τα θεμέλια μιας πιο υγιεινής ζωής.