Όταν συνειδητοποιώ ότι υπάρχει πρόβλημα, προκύπτουν πολλές απορίες: Σε ποιον να απευθυνθώ; Αυτό που έχω μπορεί να αντιμετωπιστεί; Θα με πάρει ο γιατρός στα σοβαρά...; Διάβασε και μάθε ποια πρέπει να είναι τα πρώτα σου βήματα.
Πολλές γυναίκες εξακολουθούν να υποφέρουν σιωπηλά από το πρόβλημα της ακράτειας. Ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό, παρόλο που επηρεάζει σοβαρά την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Δεν ξέρουν σε ποιον να απευθυνθούν και το να ζητήσουν βοήθεια δεν τους είναι εύκολο.
Όσες καταφέρνουν να κάνουν αυτό το αποφασιστικό βήμα στρέφονται στο διαδίκτυο ψάχνοντας πληροφορίες ώστε να ξεκαθαρίσουν τις απορίες τους. Με λίγη τύχη κάποιες από αυτές θα ανακαλύψουν ότι υπάρχουν Μονάδες Πυελικού Εδάφους, μια εξειδικευμένη ομάδα γιατρών που αντιμετωπίζει το πρόβλημά τους.
Εάν έχεις ακράτεια ούρων και έχεις αποφασίσει να αναζητήσεις βοήθεια, το πρώτο λογικό βήμα είναι να κλείσεις ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου. Πιθανόν να δυσκολευτείς να πεις στον γυναικολόγο σου τι σου συμβαίνει, αλλά συνειδητοποιώντας ότι έχεις πρόβλημα έχεις αρχίσει ήδη να το λύνεις, οπότε βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο.
Ένας έμπειρος γυναικολόγος θα ακολουθήσει αυτά τα βήματα στην εξέταση:
Ιατρικό ιστορικό. Θα σου κάνει τις σχετικές ερωτήσεις για να δει το ιστορικό σου: τύπος περιόδου, σε ποια ηλικία πέρασες την εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνες και τοκετοί, μέθοδοι σύλληψης, ποιότητα των σεξουαλικών σου σχέσεων και πώς είναι οι διαρροές των ούρων. Αν είναι επείγουσα ακράτεια, αν έχεις προβλήματα με την κένωση της ουροδόχου κύστης σου κατά την ούρηση κ.λπ.
Εξέταση στο ιατρείο: Ο γιατρός θα αξιολογήσει τον μυϊκό τόνο του πυελικού σου εδάφους, θα ελέγξει αν υπάρχει κάθοδος των κολπικών τοιχωμάτων και πώς λειτουργεί η ουροδόχος κύστη σου με ένα τεστ προσπάθειας π.χ. με βήχα.
Ημερολόγιο ούρησης: Θα σου ζητηθεί να συμπληρώσεις στο σπίτι ένα ημερολόγιο, όπου θα πρέπει να καταγράφεις για μερικές ημέρες πόσες φορές ουρείς, αν πρόκειται για επείγουσα ούρηση, πόσες φορές έχεις διαρροή ούρων και αν οφείλεται σε προσπάθεια ή όχι, πόσες φορές πρέπει να αλλάξεις τη σερβιέτα ή τι ακριβώς πίνεις.
Διάγνωση: Με όλες αυτές τις πληροφορίες, θα σου υποδείξει κάποια άλλη εξέταση, ιδιαίτερα αν το πρόβλημα αυτό επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής σου, για να κάνει τη διάγνωση και να δει τις πιθανές λύσεις: Αποκατάσταση των πυελικών σου μυών, φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση… ή επίσης να σε παραπέμψει σε μια Μονάδα Πυελικού Εδάφους για να αξιολογήσει την περίπτωσή σου με διεπιστημονικό τρόπο.
Τι συμβαίνει όμως όταν έχεις κάνει αυτό το βήμα που τόσο σε δυσκόλεψε και δεν μπορείς να βρεις απαντήσειςαπό τον επαγγελματία υγείας σου;
Πώς να αναγνωρίσεις αν ο γιατρός σου είναι ο πιο κατάλληλος
Εάν, όταν πας για μια εξέταση, ο γυναικολόγος σου υποβαθμίσει το πρόβλημά σου λέγοντας ότι είναι κάτι φυσιολογικό επειδή έχεις κάνει παιδιά ή λόγω της ηλικίας σου, προσοχή! Σήμερα, οι επαγγελματίες υγείας είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένοι. Μπορείς να βρεις γυναικολόγους αφιερωμένους περισσότερο στην παθολογία του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, τη γυναικολογική ογκολογία… και αυτό που χρειάζεσαι βασικά είναι ένας γυναικολόγος που να είναι ειδικός στην ουρογυναικολογία ή που να έχει σύγχρονες γνώσεις σε αυτό το θέμα.
Ζήτα μια δεύτερη γνώμη αν διαπιστώσεις ότι ο ειδικός σου δεν σε παίρνει στα σοβαρά ή δεν σε πείθει.
Μην αποχωρήσεις από το ιατρείο χωρίς απαντήσεις. Εάν ο γιατρός σου δεν ξέρει πού να απευθυνθείς, ζήτησέ του να σε παραπέμψει σε μια Μονάδα Πυελικού Εδάφους για να αξιολογήσουν την περίπτωσή σου. Στην αντίθετη περίπτωση, να επιμείνεις στο κέντρο υγείας σου να σε δει ένας άλλος ειδικός. Ζήτα δεύτερη ή τρίτη γνώμη μέχρι να βρεις τον πιο κατάλληλο επαγγελματία.
Οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία αυτού του προβλήματος υγείας. Έτσι, όσο περισσότερες πληροφορίες έχεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι για σένα να καταλάβεις τι σου συμβαίνει και να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις. Θα σε βοηθήσει επίσης να αναγνωρίσεις αν ο γιατρός σου είναι σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις σου και να βρει μια λύση στην ακράτεια ούρων σου.
Εν τω μεταξύ, σου θυμίζουμε ότι η χρήση απορροφητικών προϊόντων ειδικών για το pH και την πυκνότητα των ούρων σου, όπως αυτά της TENA, θα σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής και προστατευμένη. Η TENA σκέφτεται πάντα πώς να σε βοηθήσει. Γι’ αυτό και έχει κι ένα Πρόγραμμα πόντων που σου προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα: εκπτωτικά κουπόνια για τη σειρά των προϊόντων της, υπέροχα δώρα, διαγωνισμούς και πολλά άλλα. Κάνε την εγγραφή σου τώρα.
Πηγή: Δρ. Gema García Gálvez
Μπορεί να σας ενδιαφέρει...
Τύποι ακράτειας Η ακράτεια ούρων μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και να μην εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε περίπτωση. Μπορεί να είναι το […]
Ακράτεια: Η απομόνωση δεν είναι η λύση Αν διαπιστώνεις ότι αρχίζεις να απομονώνεσαι ή σταματάς να κάνεις σχέδια επειδή έχεις ακράτεια ούρων, είναι καιρός να αναθεωρήσεις τη […]
Ακράτεια ούρων και πόνος στην πλάτη επίσης; Προσοχή! Η διαρροή ούρων δείχνει ότι οι πυελικοί σου μυς έχουν αποδυναμωθεί και είναι πολύ πιθανό οι ενοχλήσεις στη μέση και την πλάτη σου […]
Η μεικτή ακράτεια Έχεις διαρροή ούρων όταν φτερνίζεσαι ή κάνεις μια προσπάθεια, αλλά έχεις επίσης μια ξαφνική ανάγκη να πας στην τουαλέτα και νιώθεις ότι […]
Πληκτρολογήστε το email σας και θα σας στείλουμε ένα νέο κωδικό πρόσβασης:
, καλώς ήρθες στο Πρόγραμμα Πόντων ΤΕΝΑ!
Απλά και μόνο με την εγγραφή σου έχεις κερδίσει 150 πόντους. Για να αποκτήσεις περισσότερους πόντους βρες τους μοναδικούς κωδικούς μέσα στις συσκευασίες ΤΕΝΑ, συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο που σε καλωσορίζει, απάντησε στην Ερώτηση του Μήνα, και αναζήτησε το Μυστικό Κωδικό κάθε μήνα.
Εξαργύρωσε τους πόντους σου με:
Εκπτωτικά κουπόνια για αγορές προϊόντων ΤΕΝΑ.
Υπέροχα δώρα αποκλειστικά για σένα.
Κι επιπλέον, απόλαυσε αποκλειστικές πληροφορίες για την υγεία και την ευεξία σου.
Και μην ξεχνάς, όσους περισσότερους πόντους συγκεντρώνεις, τόσα περισσότερα προνόμια έχεις!