Η εμμηνόπαυση είναι μια από τις περιόδους που νιώθουμε λιγότερο ασφαλείς και, ακόμα και αν φαίνεται σαν μια αντίληψη από άλλον αιώνα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ακόμη ταμπού να μιλάμε γι’ αυτήν και να ενημερωνόμαστε για το πώς αυτή η περίοδος που περνάμε όλες επηρεάζει την υγεία μας και την καθημερινή μας ζωή.
Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνει μια μεγάλη διεθνής μελέτη για την εμμηνόπαυση, που διεξήχθη από την Essity, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 16.000 γυναίκες από έντεκα χώρες. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων προβληματίστηκε σχετικά με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν σε αυτές τις έρευνες και, με τις συμβουλές τους, θέλουν να καταρρίψουν τους φόβους που εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών και, με αυτόν τον τρόπο, να μπορέσουμε να ζήσουμε αυτή τη στιγμή της γυναικείας υγείας με πιο ελεύθερο τρόπο.
Γιατί η ελευθερία είναι η βάση των πάντων. Και παρόλο που 6 στις 10 γυναίκες στην εμμηνόπαυση ή μετά την εμμηνόπαυση θεωρούν ότι δεν είναι θέμα ταμπού, σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη, μόνο 3 στις 10 μιλούν ενεργά γι’ αυτήν.
Κυριότεροι φόβοι σχετικά με την εμμηνόπαυση
Ο προβληματισμός σχετικά με το θέμα και η αποτύπωση της γενικής εικόνας είναι απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσεις να εξουδετερώσεις τους φόβους που εξακολουθούν να παραμένουν. Οι πληροφορίες που διατίθενται από τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα δεν φαίνεται να είναι αρκετές.
Στην πραγματικότητα, το 60% των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή στη μετεμμηνόπαυση εκπλήσσονται συνεχώς από τις επιπτώσεις που αυτή έχει στο σώμα τους και το 67% αναγνωρίζει ότι δεν έχει συναντήσει καμία μελέτη που να εστιάζει στα συμπτώματά τους.
Βασικά, παρόλο που οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ένα δισεκατομμύριο γυναίκες θα περάσουν την εμμηνόπαυση μέχρι το 2025, αυτό το στάδιο της ζωής εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ακόμη άγνωστο και η ελευθερία να μιλήσουν γι’ αυτό και η συναισθηματική υποστήριξη που λαμβάνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι πολύ περιορισμένη. Υπάρχουν βαθιά ριζωμένοι μύθοι.
Ποιοι είναι οι μύθοι σχετικά με την εμμηνόπαυση;
Πολλοί. Οι πιο συνηθισμένοι; Ότι το ενδιαφέρον σου ως γυναίκα αρχίζει να μειώνεται έναντι των νεότερων γυναικών, ότι ανακύπτουν προβλήματα με τον σύντροφό σου λόγω της πτώσης της λίμπιντο και άλλων αλλαγών στη σεξουαλική λειτουργία, ότι παχαίνεις πολύ, ότι έχεις (σχεδόν) πάντα κακή διάθεση… Φυσικά, αν ακούς αυτούς τους μύθους σε όλη σου τη ζωή, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, όταν έρχεται αυτή η στιγμή, δεν έχεις καθόλου όρεξη να μιλήσεις γι’ αυτό.
Επισήμως, δεν είσαι η μόνη. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες αποφεύγουν να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους συντρόφους, την οικογένεια ή τους φίλους τους. Η μελέτη της Essity το αντανακλά αυτό: Μεταξύ των κυριότερων λόγων που γίνεται αυτό, οι ερωτηθείσες αναφέρουν: για να αποφύγουν να το κάνουν να φανεί χειρότερο απ’ ό,τι είναι (34%), για να μη θεωρηθούν ηλικιωμένες (26%) ή για να μη νιώσουν ντροπή και αμηχανία (24%).
Ας διαλύσουμε λοιπόν τους κυριότερους μύθους και ας ζήσουμε στο έπακρο τη ζωή!
ΜΥΘΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 1: Δεν είσαι άρρωστη, αντιθέτως: είσαι πιο ζωντανή από ποτέ!
Η María Fasero, γιατρός και καθηγήτρια γυναικολογίας και μαιευτικής, σεξολόγος και μέλος της Ισπανικής Ένωσης για την Εμμηνόπαυση (AEEM), λέει: “Η εμμηνόπαυση δεν είναι παθολογία. Ευτυχώς, οι γυναίκες θέλουμε να είμαστε πιο ενημερωμένες και κρύβουμε λιγότερο αυτό που μας συμβαίνει, προκειμένου να καταλάβουμε τι μας γίνεται και να εξασφαλίσουμε την ευημερία μας”.
ΜΥΘΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 2: Η εμμηνόπαυση δεν σε κάνει να γερνάς, ούτε είναι μια κατηφορική πορεία.
Η Anna Freixas, συγγραφέας και συνταξιούχος καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, σε σχέση με το πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επισημαίνει: “Η ιδέα ότι η εμμηνόπαυση συνδέεται με τα γηρατειά είναι μια στρατηγική για να μας καταθλίψει. Το γήρας, στην κοινωνία μας, συνεπάγεται κοινωνικό, επαγγελματικό και συναισθηματικό-σεξουαλικό αποκλεισμό. Για τον λόγο αυτό, η αίσθηση του χιούμορ είναι θεμελιώδης, όπως και το να μάθουμε πώς να γερνάμε και να σκεφτόμαστε ότι είμαστε ευτυχώς μεγάλες, έτσι ώστε, ενδυναμωμένες, να μπορούμε να πάρουμε τη βεντάλια και να ομαλοποιήσουμε τη ζέστη που μας γεννά η έξαψη”.
ΜΥΘΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 3: Η εμμηνόπαυση δεν είναι συνώνυμη με την αύξηση του σωματικού βάρους.
Η Marta Marcè (@marta_marce), φυσιοθεραπεύτρια, διατροφολόγος και επικοινωνιολόγος, τονίζει τη σημασία της διατροφής σε αυτό το στάδιο της ζωής: “Οι γυναίκες έχουμε διδαχθεί ότι η διατροφή είναι συνώνυμη με τις δίαιτες. Αντιθέτως, το φαγητό είναι η πηγή της ευεξίας μας, από αυτό λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, οπότε πρέπει να είναι κάτι ευχάριστο και υγιεινό”.