Ακράτεια: Ας μετατρέψουμε τους ψιθύρους σε ανοιχτές συζητήσεις
ΑΚΡΑΤΕΙΑ
Είναι δύσκολο να συμβιβαστούμε με τις πρώτες διαρροές ούρων, αλλά το να μοιραζόμαστε το θέμα με τους φίλους ή το σύντροφό μας και, φυσικά, να συμβουλευόμαστε ένα γιατρό, είναι μια απαραίτητη κίνηση για να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή και να είναι όλα κάπως πιο εύκολα. Ακολουθούν ορισμένες τεχνικές που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ αυτού που μιλάει και αυτού που ακούει σε μια συζήτηση σχετικά με την ακράτεια.
Για κάθε θέμα που θεωρείται αμφιλεγόμενο, είναι γνωστό ότι η σιωπή της αυτολογοκρισίας ενισχύει τα ταμπού. Η ακράτεια ούρων έχει μέχρι και τη δική της Παγκόσμια Εβδομάδα Ακράτειας (την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου κάθε έτους), ωστόσο εξακολουθεί να είναι κάτι για το οποίο πολλές γυναίκες δεν θέλουν ούτε καν να ακούσουν. Πόσο μάλλον να το μοιραστούν.
Αυτές οι καταστάσεις που σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές που επιφέρει η εμμηνόπαυση, όπως η αδυναμία της ουροδόχου κύστης, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σαν να ήταν μυστικά. Είναι απαραίτητο να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε το θέμα και να το βλέπουμε ως φυσιολογικό, με σκοπό να συμβουλευτούμε έναν επαγγελματία (γιατρό ή φυσιοθεραπευτή) ως απαραίτητο πρώτο βήμα αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα και να ανακτήσουμε την αίσθηση ότι ζούμε με μεγαλύτερη ελευθερία.
Ένα δισεκατομμύριο γυναίκες
Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό στάδιο που περνούν όλες οι γυναίκες. Επομένως, δεν πρόκειται για ένα αρνητικό γεγονός, αν και ορισμένες από τις αλλαγές που επιφέρει αντιμετωπίζονται μερικές φορές με κάποιο φόβο, αν όχι με σαρκασμό ή ψιθύρους, σαν να ήταν κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπονται. Μεταξύ αυτών των αλλαγών είναι και η πιθανότητα διαρροών ούρων, κάτι που πολλές γυναίκες δεν μοιράζονται ούτε με τον στενό τους κύκλο, πράγμα παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι κάτι που πρόκειται να βιώσουν περίπου ένα δισεκατομμύριο γυναίκες παγκοσμίως μέχρι το 2025 (σύμφωνα με στοιχεία που παρέχει η εταιρεία Essity).
Το να αναγνωρίσουμε το θέμα της ακράτειας είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, αλλά απέχουμε πολύ από αυτό. Σύμφωνα με μια μελέτη της Essity, πάνω από το 50% των εμμηνοπαυσιακών και μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών αποφεύγουν να συζητήσουν αυτές τις εμπειρίες της εμμηνόπαυσης με τους συντρόφους τους, την οικογένεια ή τους φίλους τους, επειδή είναι ένα ταμπού που συνδέεται με τους ηλικιωμένους ή τη σωματική φθορά και κυρίως επειδή ντρέπονται γι’ αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο απαραίτητο να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες να μιλήσουν γι’ αυτό το θέμα. Και το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες ότι μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξη των οικογενειών, των συντρόφων, των φίλων και των επαγγελματιών υγείας.
Το ταμπού της ακράτειας
Ντροπή, έλλειψη αυτοεκτίμησης, φόβος για τη γήρανση… Πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση βιώνουν αυτά τα συναισθήματα σε καθημερινή βάση, γεγονός που τις δυσκολεύει να σκεφτούν να μιλήσουν γι’ αυτό. Όπως συμβαίνει με όλα τα θέματα που μπορεί να γίνουν μια χιονοστιβάδα που σε πλακώνει και είναι δύσκολο να τα μοιραστείς, το να μιλήσεις γι’ αυτό με κάποιον που εμπιστεύεσαι είναι πάντα το καλύτερο σημείο εκκίνησης.
Μόλις σπάσει ο πάγος και, σχεδόν χωρίς να το καταλάβεις, αρχίζεις να το αποδέχεσαι. Υπό αυτή την έννοια, κάθε γυναίκα ξέρει ποιος είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θέλει να ξεκινήσει αυτό το ξεπάγωμα. Μπορεί να είναι μια φίλη, η ίδια η μητέρα της, ο σύντροφός της ή ακόμη και ένας θεραπευτής. Όλες είναι καλές επιλογές αν χρησιμεύουν για να αρχίσει να γίνεται αποδεκτό ότι η ακράτεια επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό γυναικών που βιώνουν την ίδια φάση στη ζωή τους, την εμμηνόπαυση και προεμμηνόπαυση.
Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, προκύπτουν οι ερωτήσεις: Από πού ξεκινάς, πώς προσεγγίζεις μια συζήτηση που μπορεί να γίνει δύσκολη; Είτε είσαι αυτή που μιλάει είτε αυτή που ακούει, πρέπει να ξέρεις πώς να το κάνεις.
Πώς να προσεγγίσουμε τη συζήτηση για την ακράτεια
Το να λαμβάνεις υπὀψη ποιον έχεις απέναντί σου και να χρησιμοποιείς την ενσυναίσθηση είναι απαραίτητο. Πώς αρέσει σε αυτό το άτομο να μιλάει για τα πράγματα; Μπορεί να χρησιμοποιεί χιούμορ για να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα, μπορεί να μιλάει ή να ακούει ενώ κάνει κάτι άλλο, ώστε τα χέρια του να είναι απασχολημένα και η οπτική επαφή να μην είναι απαραίτητη… Υπάρχουν χίλιοι τρόποι, αλλά υπάρχει ένα κοινό στοιχείο σε όλους: υπομονή, που συνοδεύεται από ευγένεια και στοργή.
Πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της συζήτησης
Ακολούθησέ τες και θα σε βοηθήσουν να κάνεις αυτό το σημαντικό βήμα να μοιραστείς με τους αγαπημένους σου ότι έχεις ακράτεια:
1. Προετοίμασε τι πρόκειται να πεις:
Γράψε τι θα ήθελες να επικοινωνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κύριων σημείων που θέλεις να αναφέρεις. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να οργανώσεις τις σκέψεις σου και να νιώσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης. «Συμβαίνει σε πολλές από εμάς» και «μπορεί να αντιμετωπιστεί» είναι οι δύο πιο σημαντικές έννοιες όταν πρόκειται να μετατραπεί κάτι που πάντα συζητιόταν ψιθυριστά και με πλάγιες ματιές σε κάτι για το οποίο γίνεται μια ανοιχτή συζήτηση.
2. Ξεκίνα με κάποιον που εμπιστεύεσαι:
Αν αισθάνεσαι πολύ νευρική, προσπάθησε πρώτα να μιλήσεις με το άτομο με το οποίο αισθάνεσαι πιο άνετα και υποστηρικτικά, όπως ένας στενός φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας στο οποίο έχεις μεγάλη εμπιστοσύνη. Σκέψου ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι αυτοί που σε αγαπούν περισσότερο και δεν θα σε κάνουν ποτέ να νιώσεις άσχημα, το αντίθετο μάλιστα. Μαζί μπορείτε επίσης να αναζητήσετε μια λύση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει άσκηση, επίσκεψη στο γιατρό ή να μοιραστείτε τις ιδέες σας για χρήση ειδικής προστασίας για την ακράτεια.
3. Εξασκήσου στη συζήτηση:
Μπορείς να κάνεις πρόβα αυτά που πρόκειται να πεις μπροστά σε έναν καθρέφτη ή με έναν υποστηρικτικό επαγγελματία υγείας. Η εξάσκηση θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και να προσαρμόσεις το μήνυμά σου ανάλογα με το πώς αισθάνεσαι ενώ το εκφράζεις. Ο καθένας είναι όπως είναι και έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζεται μέσω της επικοινωνίας του με τους άλλους. Η εμπιστοσύνη, η στοργή και η γνώση ότι έχεις αντιμετωπίσει άλλα θέματα με τα οποία δεν είχες καθόλου όρεξη να ασχοληθείς θα πρέπει να αποτελούν τη βάση, είτε είσαι αυτή που μιλάει είτε αυτή που ακούει.
4. Αναζήτησε υποστηρικτικές πληροφορίες:
Πάρε μαζί σου κάποιο ενημερωτικό υλικό σχετικά με την ακράτεια, όπως φυλλάδια ή άρθρα, ιδίως εκείνα που εξηγούν ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο και διαχειρίσιμο πρόβλημα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απομυθοποίηση του θέματος και να κάνει τη συζήτηση πιο αντικειμενική.
5. Θέσε μικρούς στόχους:
Αντί να σκέφτεσαι τη συζήτηση ως ένα μεγάλο γεγονός, χώρισέ τη σε μικρά βήματα. Για παράδειγμα, μπορείς να ξεκινήσεις λέγοντας ότι θέλεις να μιλήσεις για ένα πρόβλημα υγείας που σε επηρεάζει και σταδιακά να προχωρήσεις σε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς βλέπεις την αντίδραση του άλλου. Να είσαι ήρεμη και να θυμάσαι ότι τις περισσότερες φορές, η αναμονή μιας δύσκολης συζήτησης είναι πιο αγχωτική από την ίδια τη συζήτηση.
Το σημαντικό είναι ότι τα αγαπημένα σου πρόσωπα πιθανόν να θέλουν να σε στηρίξουν και να σε βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν. Μαζί μπορούμε να φροντίσουμε να καταφέρουμε τελικά να μιλάμε για πιθανές λύσεις στην αδυναμία της ουροδόχου κύστης χωρίς ταμπού, γιατί πράγματι υπάρχουν λύσεις και γιατί το στίγμα πρέπει να εξαλειφθεί μια για πάντα. Είμαστε πολύ περισσότερα από αυτό που μας απασχολεί και είναι καιρός να ενδυναμώσουμε τους εαυτούς μας. Έχω απώλειες, ναι, όπως ακριβώς έχω λιγότερα μαλλιά και λεπτότερο δέρμα. Έχω όμως και μια αγαπημένη προσωπική ζωή, μια καθημερινότητα που μου δίνει ερεθίσματα, σχέδια για το μέλλον και ένα περιβάλλον που με κάνει ευτυχισμένη. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει...
- Είναι σημαντικό να έχουμε φίλες Μας καταλαβαίνουν, μας υποστηρίζουν, μας αντέχουν, μας ενθαρρύνουν… και μας αγαπούν. Είναι αυτές που μας προσφέρουν την τόσο σημαντική […]
- Γέλα χωρίς φόβο: Πώς το γέλιο μπορεί να σε βοηθήσει με την ακράτεια Το γέλιο μπορεί να προκαλέσει επεισόδια ακράτειας, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει μια ισχυρότατη στρατηγική θετικής αντιμετώπισης. Αντί […]
- Ακράτεια: Η απομόνωση δεν είναι η λύση Αν διαπιστώνεις ότι αρχίζεις να απομονώνεσαι ή σταματάς να κάνεις σχέδια επειδή έχεις ακράτεια ούρων, είναι καιρός να αναθεωρήσεις τη […]
- Πόσες φορές την ημέρα είναι φυσιολογικό να κάνουμε πιπί; Αναρωτιέσαι πόσες φορές την ημέρα είναι φυσιολογικό να κάνεις πιπί; Μάθε για ποιο λόγο μπορεί να πηγαίνεις στην τουαλέτα πιο συχνά από το […]
- Τι μεταφέρει το συναισθηματικό στρες στο πυελικό έδαφος Οι μύες του πυελικού εδάφους συστέλλονται αντιδρώντας σε σωματικό ή ψυχολογικό στρες, οδηγώντας σε συνέπειες όπως δυσλειτουργία της […]
- Στις διακοπές… ξέχνα την ακράτεια! Παραλίες, βουνά, τουρισμός... Απόλαυσε στο έπακρο τις διακοπές σου χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείς για τις διαρροές ούρων. Λάβε υπόψη […]