10 μύθοι και αλήθειες για την εμμηνόπαυση
ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
Mια πολυσυζητημένη κατάσταση για την οποία πολλά πράγματα παρουσιάζονται διαστρεβλωμένα H εμμηνόπαυση είναι μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στη ζωή μιας
Mια πολυσυζητημένη κατάσταση για την οποία πολλά πράγματα παρουσιάζονται διαστρεβλωμένα
H εμμηνόπαυση είναι μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας και όσο κι αν ενημερωθεί και προετοιμαστεί ψυχολογικά γι’ αυτήν, ποτέ τελικά δεν είναι απόλυτα έτοιμη να την αντιμετωπίσει.
Σ’ αυτό συντελεί και το γεγονός ότι πρόκειται για μία κατάσταση πολυσυζητημένη και όπου υπάρχουν πολλές συζητήσεις προκύπτουν και πολλοί μύθοι. Μύθοι που με τον καιρό μοιάζουν με αλήθειες, ακόμα κι αν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Διαβάστε παρακάτω ποιοι είναι οι πιο συχνοί μύθοι σχετικά με την εμμηνόπαυση και πόσοι απ’ αυτούς ισχύουν πραγματικά:
Μύθος #1: Πλησιάζοντας στην εμμηνόπαυση, οι περισσότερες γυναίκες χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ
Αλήθεια: Η εμμηνόπαυση μπορεί να φέρει λιγότερα οιστρογόνα, αλλά η επιθυμία δεν εξαφανίζεται εντελώς. Μερικές γυναίκες βρίσκουν ότι αυξάνεται η λίμπιντό τους μετά την εμμηνόπαυση, δεδομένου ότι δεν ανησυχούν σχετικά με την αντισύλληψη.
Μύθος #2: Το σεξ μετά την εμμηνόπαυση δεν θα είναι ποτέ πια τόσο καλό
Αλήθεια: Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι απελευθερώνουν πιο εύκολα τους φόβους και τις ανασφάλειές τους μετά την εμμηνόπαυση και είναι πιο πρόθυμες να ανοιχτούν και να γίνουν πιο οικείες με τον σύντροφό τους
Μύθος #3: Ο καλύτερος γιατρός για την εμμηνόπαυση είναι ο γυναικολόγος που είχατε όταν γεννήσατε τα παιδιά σας
Αλήθεια: Υπάρχουν πολλές επιλογές για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Δεδομένου ότι είναι ένας σύνθετος τομέας και τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς, είναι καλύτερο να έχετε έναν γυναικολόγο που ειδικεύεται στην εμμηνόπαυση.
Μύθος #4: Τα υποκατάστατα οιστρογόνων είναι επικίνδυνα
Αλήθεια: Τα υποκατάστατα οιστρογόνων μπορούν να είναι ασφαλή για τις περισσότερες γυναίκες. Παρόλο που κάποια μελέτη του 2002 από την Πρωτοβουλία Υγείας Γυναικών διαπίστωσε πως η μακροχρόνια χρήση ορμονικής θεραπείας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, οι περισσότερες μελέτες που ακολούθησαν από τότε συμφωνούν πως δεν υπάρχει κίνδυνος και αμφισβητούν την προγενέστερη μελέτη του 2002.
Μύθος #5: Ο,τι δεν χρησιμοποιείται χάνεται…
Αλήθεια: Υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σ’ αυτό. Η πιο συχνή κολπική διέγερση βοηθά πραγματικά στην αύξηση της ροής του αίματος γύρω από τους ιστούς και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιή κατάσταση της επένδυσης των τοιχωμάτων του κόλπου και σε καλύτερη δυνατότητα λίπανσης κατά τη διάρκεια της διέγερσης και της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Μύθος #6: Δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
Αλήθεια: Αν δεν έχει περάσει ένα πλήρες έτος χωρίς περίοδο μπορείτε ακόμα να μείνετε έγκυος. Είναι μεν σπάνιο, αλλά μπορεί να συμβεί.
Μύθος #7: Υπάρχει μειωμένος κίνδυνος να κολλήσετε ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
Αλήθεια: Κάθε πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ηλικία του ή την αναπαραγωγική ικανότητα, είναι σε θέση να κολλήσει από άλλους ή να μεταδώσει σε άλλους σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες κατά τη διάρκεια κάθε είδους σεξουαλικής δραστηριότητας.
Μύθος #8: Οπως φθίνουν τα αναπαραγωγικά επίπεδα των ορμονών μιας γυναίκας κατά την εμμηνόπαυση, το ίδιο συμβαίνει και με τη σεξουαλική της δραστηριότητα
Αλήθεια: Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν εξαρτάται μόνο από τα ορμονικά επίπεδα. Ο τρόπος ζωής μιας γυναίκας, η συναισθηματική και σωματική της υγεία μπορούν να διαδραματίσουν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική της δραστηριότητα από τα μειωμένα επίπεδα των ορμονών.
Μύθος #9: Δεν υπάρχουν καλές εναλλακτικές λύσεις για την κολπική ξηρότητα και τον πόνο από την κολπική διείσδυση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
Αλήθεια: Τα κολπικά λιπαντικά και οι ορμονικές κρέμες είναι πολύ αποτελεσματικές λύσεις και συχνά διευκολύνουν το κάψιμο, τον ερεθισμό και τον πόνο.
Μύθος #10: Η εμμηνόπαυση εμποδίζει τη σεξουαλική αντοχή μιας γυναίκας
Αλήθεια: Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την αντοχή, ενώ παρέχει επίσης τη δυνατότητα να διατηρηθεί ένα πλήρες εύρος της κίνησης. Πλέον μπορεί να τονώσει ουσιαστικά την σεξουαλική ορμή.
Πηγή: http://www.mpouzou.gr