Αυτή η επιθυμία διακόπτει τον ύπνο τους και μαζί με αυτό μειώνει και την ποιότητα ζωής τους, γεγονός που προκαλεί σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές διαταραχές: το άτομο που πάσχει από νυκτουρία είναι κουρασμένο, θλιμμένο και πιο ευερέθιστο από ό,τι συνήθως.
Πότε εμφανίζεται η νυκτουρία;
Αυτό το σύμπτωμα σχετίζεται γενικά με τη γήρανση (στις γυναίκες εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση, αλλά κυρίως μετά την ηλικία των 65 ετών) και συνήθως σχετίζεται με την επιτακτική ακράτεια ούρων, την ύπαρξη πρόπτωσης, καρδιακές και νεφρικές παθήσεις ή διαβήτη.
Εάν περιστασιακά πρέπει να σηκώνεσαι στη μέση της νύχτας για να πας στην τουαλέτα, μην ανησυχείς, είναι κάτι φυσιολογικό. Αλλά αν διαπιστώσεις ότι πρέπει να το κάνεις πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, και ότι σου συμβαίνει συχνά, μπορεί να έχεις νυκτουρία.
Αιτίες νυκτουρίας:
- Κύστη με μειωμένη ικανότητα αποθήκευσης ούρων, που μπορεί να οφείλεται σε μια υπερδραστήρια κύστη, μια ουρολοίμωξη ή μια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης.
- Νυχτερινή πολυουρία: παραγωγή πλεονάσματος ούρων κατά τον ύπνο. Οι αιτίες αυτής της δυσλειτουργίας μπορεί να είναι ο διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια ή η άπνοια ύπνου.
- Γενική πολυουρία: Συνδέεται με νεφρικό ή καρδιακό πρόβλημα, που προκαλεί τη συσσώρευση υγρών.
- Συνδυασμός μικρής κύστης και πολυουρίας.
- Κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων, όπως τα διουρητικά.
Εάν η επιθυμία για ούρηση δεν σε αφήνει να κοιμηθείς συνεχόμενα και αποτελεί πρόβλημα για την ευεξία σου, συμβουλεύσου τον γιατρό σου, ο οποίος θα αξιολογήσει την περίπτωσή σου με μια ουροδυναμική μελέτη, μεταξύ άλλων εξετάσεων.
Συνιστάται να πάρεις ένα ημερολόγιο ούρησης στο ραντεβού με τον γιατρό σου, στο οποίο για δύο ή τρεις ημέρες, θα πρέπει να σημειώνεις την ποσότητα των υγρών που πίνεις, πόσες φορές πρέπει να πας στην τουαλέτα και περίπου πόσα ούρα παράγεις σε κάθε ούρηση.
Από την πλευρά του, είναι πολύ πιθανό ο γιατρός να σου κάνει αυτές τις ερωτήσεις:
- Πότε άρχισες να παρατηρείς ότι έπρεπε να σηκώνεσαι το βράδυ περισσότερο από το συνηθισμένο;
- Πόσες φορές χρειάζεται να πηγαίνεις στην τουαλέτα κάθε βράδυ;
- Τι ποσότητα ούρων αποβάλλεις σε κάθε ούρηση;
- Έχεις παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες κάποια αλλαγή στην ποσότητα των ούρων που αποβάλλεις;
- Νιώθεις πιο κουρασμένη και πιο νυσταγμένη όλη την ημέρα;
- Πίνεις καφεΐνη ή ενεργειακά ποτά καθημερινά; Πόσα;
- Πίνεις αλκοολούχα ποτά καθημερινά; Πόσα;
- Έχεις αλλάξει τις συνήθειές σου τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά τη διατροφή, την άσκηση, το καθημερινό σου πρόγραμμα…;
Έχω νυκτουρία, τι μπορώ να κάνω;
Εάν αρχίσεις να παρατηρείς συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τη νυκτουρία, μπορείς εδώ να διαβάσεις και να μάθεις τι είναι στο χέρι σου να κάνεις για να βελτιώσεις τα συμπτώματά της:
- Επισκέψου τον γιατρό σου για παραπομπή σε ουρολόγο.
- Απόφυγε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ.
- Περιόρισε την πρόσληψη υγρών τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο, αλλά θυμήσου! Θα πρέπει να πίνεις από 1 έως 1,5 λίτρο νερό την ημέρα.
- Προσπάθησε να προγραμματίζεις την ούρησή σου και απόφυγε να τα κρατάς στη διάρκεια της μέρας.
- Εάν χρειάζεται να πάρεις διουρητικά με συνταγή γιατρού, πάρ’ τα τουλάχιστον 6 ώρες πριν πας για ύπνο.
- Μείωσε την πρόσληψη τροφών που μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη, όπως πικάντικες τροφές, εσπεριδοειδή ή σοκολάτα.
- Προσπάθησε να πάρεις έναν μεσημεριανό ή απογευματινό σύντομο υπνάκο.
- Σήκωσε ψηλά τα πόδια σου στο τέλος της ημέρας.
- Κάνε τουλάχιστον μισή ώρα γυμναστική καθημερινά.
- Απόφυγε το υπερβολικό βάρος και τη δυσκοιλιότητα.
Η TENA προσφέρει συγκεκριμένα προϊόντα για προστασία από τη νυχτερινή απώλεια ούρων, όπως τα:
- TENA Discreet Normal Night
- TENA Discreet Maxi Night
- TENA Pants Plus Night
Όλα τα night προϊόντα της TENA είναι ειδικά σχεδιασμένα για προστασία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εξακρίβωσέ το και από μόνη σου παραγγέλνοντας ένα δωρεάν δείγμα από το προϊόν που σου ταιριάζει.