Τα οιστρογόνα προστατεύουν την καρδιά μας και έχουν θετικό αντίκτυπο στο εσωτερικό στρώμα των τοιχωμάτων των αρτηριών, καθώς βοηθούν στην διατήρηση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων. Για αυτό, η εμμηνόπαυση, περίοδος στην οποία σταματάμε να παράγουμε αυτή την ορμόνη, μας κάνει πιο επιρρεπείς στις καρδιαγγειακές ασθένειες.
Και σαν να μην είχαμε αρκετά, στην εμμηνόπαυση αυξάνονται κάποιοι από τους παράγοντες καρδιαγγειακών κινδύνων, όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της LDL ή «κακή χοληστερίνη» και η μείωση της HDL ή «καλή χοληστερίνη». Επίσης στην περίοδο αυτή μπορεί να αυξηθούν τα τριγλυκερίδια.
Κατά συνέπεια, μολονότι είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας σε όλα τα στάδια της ζωής μας, αν υιοθετήσουμε κατά την διάρκεια της μέσης ηλικίας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, θα συμβάλουμε στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών, όπως η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Παράγοντες κινδύνου
Όταν μπεις στην εμμηνόπαυση, σου συστήνουμε να επισκεφτείς τον γιατρό σου για έναν πλήρη ιατρικό έλεγχο. Εκμεταλεύσου αυτή την επίσκεψη για να ενημερωθείς για τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, που κάποιους από αυτούς σου παραθέτουμε και στη συνέχεια:
- Το κάπνισμα
- Το υπερβολικό βάρος
- Τα υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερίνης
- Η υπέρταση
- Ο διαβήτης
Η περίπτωση των δύο τελευταίων παρατηρείται περισσότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Για τα υπόλοιπα, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των καρδιακών προβλημάτων μπορεί να προληφθεί, μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής σου.
Περιόρισε τον κίνδυνο νόσησης από καρδιαγγειακές ασθένειες:
Είναι σημαντικό σε αυτή την περίοδο της ζωής σου να ξεκινήσεις σωματική άσκηση και να φροντίσεις την καρδιά σου λαμβάνοντας κάποια απλά μέτρα, όπως για παράδειγμα:
- Βγάλε το τσιγάρο από την ζωή σου.
- Ξεκινήσε σε τακτική βάση σωματική άσκηση. Αν δεν είσαι αθλητικός τύπος, ακόμα και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα αρκεί.
- Διατήρησε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή: πλούσια σε ασβέστιο, αποφεύγοντας τα αλκοολούχα ποτά και την υπερβολική κατανάλωση καφέ. Ελαχιστοποίησε την λήψη θερμίδων προς το τέλος της ημέρας, ειδικά στο βραδινό φαγητό, και ενίσχυσε το πρωϊνό σου.
- Φρόντισε να ελέγχεις τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
- Μέτρα την αρτηριακή πίεση σε τακτά διαστήματα.
- Κράτησε την χοληστερίνη στα φυσιολογικά της επίπεδα.
- Και, κυρίως, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, κάνε ένα τσεκάπ.
Όπως βλέπεις, δεν υπάρχει μαγική συνταγή: το κλειδί είναι η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και η εξάλειψη των βλαβερών ουσιών από την ζωή σου. Ξεκίνα σήμερα κιόλας!