Γιατί επαναλαμβάνονται οι ουρολοιμώξεις στην εμμηνόπαυση;
ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
Οι αλλαγές που προκαλεί η εμμηνόπαυση, όπως η έλλειψη ορμονών και η εξασθένηση του πυελικού εδάφους, ή η ύπαρξη απώλειας ούρων, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση των ουρολοιμώξεων.
Οι ουρολοιμώξεις είναι ενοχλητικές και όταν επαναλαμβάνονται ανά χρονικά διαστήματα μπορεί να καταλήξουν σε εφιάλτη. Από την εμμηνόπαυση και μετά, είναι πιο εύκολο να είμαστε εκτεθειμένες σε αυτό το πρόβλημα. Η μείωση των ορμονών και η εξασθένηση του πυελικού εδάφους, που μπορεί να προκαλέσει απώλεια ούρων ή προπτώσεις της ουροδόχου κύστης, είναι γενικά οι αιτίες της συχνής εμφάνισης των επαναλαμβανόμενων κυστίτιδων σε αυτή την περίοδο της ζωής της γυναίκας.
Αιτίες:
– Τα χαμηλά επίπεδα των κολπικών οιστρογόνων έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της κολπικής χλωρίδας που προστατεύει την περιοχή αυτή, τους γαλακτοβάκιλλους. Αυτοί οι μικροοργανισμοί ενεργούν ως μηχανισμοί άμυνας για να αποφεύγονται οι αποικισμοί βακτηρίων και είναι υπεύθυνοι για την διατήρηση του όξινου pH στην περιοχή του κόλπου. Με την εμμηνόπαυση, η προστασία της περιοχής αυτής ελλατώνεται. Επιπλέον, αν η γυναίκα υποφέρει από ακράτεια, η κολπική χλωρίδα και το pΗ θα έχουν ήδη υποστεί αλλαγές, οπότε θα πάσχει από επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.
– Η πρόπτωση της ουροδόχου κύστης: στην περίπτωση των γυναικών που έχουν κυστεοκήλη, η κάθοδος αυτού του οργάνου δυσκολεύει την πλήρη κένωση της κύστης, οπότε και από το υπόλειμμα ούρων μπορεί να προκληθεί αποικισμός βακτηρίων.
– Οι απώλειες ούρων: στις γυναίκες που πάσχουν από ακράτεια υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κυστίτιδες, και, αντίστροφα, οι συχνές κυστίτιδες μπορεί να προκαλέσουν απώλειες ούρων. Σε αυτή την περίπτωση, γενικά, η γυναίκα υποφέρει από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της επιτακτικής ακράτειας. Αυτό οφείλεται στο ότι το οίδημα που προκαλεί την λοίμωξη ερεθίζει τον μυ που αναλαμβάνει την κένωση της ουροδόχου κύστης, προκαλώντας ακούσιες συσπάσεις, δύσκολες να ελεγχθούν.
Πρόληψη της επαναλαμβανόμενης κυστίτιδας:
Μύρτιλλα: είναι μία αποτελεσματική επιλογή πρόληψης για τις γυναίκες που δεν θέλουν να παίρνουν αντιβίωση σε τακτά διαστήματα. Είναι εύκολο να τα βρεις, τόσο σε μορφή δισκίων όσο και φρέσκα για να τα καταναλώσεις σε χυμούς ή σε συνδυασμό με άλλες τροφές. Τα μύρτιλλα μειώνουν τον αριθμό των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων γιατί έχουν την ικανότητα να αναστέλνουν την προσχώρηση των βακτηρίων στα κύτταρα του επιθηλίου της ουροδόχου κύστης.
Λήψη κολπικών οιστρογόνων: είναι η πιο συχνή θεραπεία για τις περιπτώσεις τις ατροφικής κολπίτιδας. Τα οιστρογόνα αυξάνουν την συγκέντρωση των γαλακτοβάκιλλων στην χλωρίδα, που συντηρεί το κολπικό pH και μειώνεις τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.
Χειρουργική επέμβαση: αν υπάρχουν απώλειες ούρων που συνδέονται με επαναλαμβανόνες ουρολοιμώξεις, όπως η κυστεοκήλη, ο γυναικολόγος με εξειδίκευση στο πυελικό έδαφος μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα με την κατάλληλη για την κάθε περίπτωση χειρουργική θεραπεία.
Αν το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις είναι οι επαναλαμβανόμενες κυστίτιδες, πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου για να αντιμετωπιστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, ειδικά αν έχεις απώλειες ούρων. Στο μεταξύ, θυμήσου ότι είναι σημαντικό να εμπιστεύεσαι το κατάλληλο προϊόν, ενώ παράλληλα επιλύεις το πρόβλημά σου: τα κατάλληλα σχεδιασμένα προϊόντα για το pH και την πυκνότητα των ούρων, θα σου επιτρέψουν να αισθάνεσαι ασφάλεια και σιγουριά.
Αν υποψιάζεσαι ότι έχεις ουρολοίμωξη, επισκέψου τον γιατρό σου για να αξιολογήσει ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την περίπτωσή σου.