Για αυτό είναι τόσο σημαντική η στάση του σώματος. Αν λοιπόν δεν θες να έχεις προβλήματα στο μέλλον, θα πρέπει να μάθεις να τοποθετείς καθημερινά το σώμα σου σωστά: όταν πας να καθήσεις, όταν στέκεσαι ή όταν σηκώνεις, για παράδειγμα, βάρος.
Εσύ, προσέχεις την στάση του σώματός σου;
Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, αρκετές φορές μας κάνουν να ξεχνάμε να φροντίζουμε το ίδιο μας τον εαυτό και έχουν ως αποτέλεσμα να μην δίνουμε καμία απολύτως σημασία στις στάσεις που παίρνει το σώμα μας μέσα στην μέρα. Και για να αποφύγεις τις μελλοντικές συνέπειες, βάλε σε εφαρμογή από τώρα τα παρακάτω:
– Κινήσου! Μην περνάς πολλή ώρα όρθια ή καθιστή. Αν οι περιστάσεις είναι τέτοιες και δεν έχεις άλλη επιλογή, θα πρέπει να συνηθίσεις να κάνεις σε τακτά χρονικά διαστήματα «παύσεις θέσης». Για παράδειγμα, να σηκωθείς και να κάνεις μερικά βήματα ή να τεντωθείς. Δεν πρέπει να επιβαρύνεις το σώμα σου.
– Με το μαλακό! Μην κάνεις απότομες κινήσεις και μην αναγκάζεις το σώμα σου να μένει σε στάσεις που το πιέζουν.
– Πρόσεχε πώς κάθεσαι! Η πλάτη θα πρέπει να είναι ίσια και οι ώμοι χαλαροί. Επίσης, τα πόδια θα πρέπει να πατούν πλήρως στο πάτωμα και τα γόνατα να βρίσκονται στο ίδιο ύψος με τους γοφούς.
– Όταν θες να σηκώσεις βάρος, μην σκύβεις την μέση σου για να το πιάσεις, αλλά λύγιζε τα γόνατα, διατηρώντας τον κορμό σε ευθεία θέση, έτσι θα προστατεύσεις το πυελικό σου έδαφος. Αν το αντικείμενο που θέλεις να σηκώσεις είναι πολύ βαρύ, ζήτα βοήθεια.
– Ο χώρος μας: Αντί να τεντωθείς πάρα πολύ για να φτάσεις, για παράδειγμα, ένα ντουλάπι, χρησιμοποίησε μία σκαλίτσα για να το φτάσεις χωρίς δυσκολία και με ασφάλεια στα ψηλά σημεία. Πρέπει να βρίσκουμε τρόπους για να είναι όλα γύρω μας προσβάσιμα και συμβατά με το σώμα μας.
Η σωστή σωματική στάση σε συνδυασμό με προσεγμένη διατροφή και κατάλληλη άσκηση μπορούν να διατηρήσουν το πυελικό έδαφος υγιές και να προλάβουν μελλοντικά προβλήματα, όπως η ακράτεια και ο πόνος στην πλάτη.