Ποιοι είναι οι παράγοντες που προστατεύουν το κολπικό οικοσύστημα;
- Οιστρογόνα: Διατηρούν ένα καλό πάχος του κολπικού επιθηλίου και εξασφαλίζουν την παραγωγή γλυκογόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για ένα επαρκές pH.
- Γαλακτοβάκιλλοι: Πρόκειται για την προστατευτική χλωρίδα που ζει στον κόλπο μας και παράγει γαλακτικό οξύ από το γλυκογόνο και εγγυάται ένα προστατευτικό όξινο pH, μεταξύ 3,8 και 4,5.
Αυτή η οξύτητα στο κολπικό pH εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό άλλων μικροβίων που ευθύνονται για τον κνησμό, τις άφθονες εκκρίσεις, την κακοσμία… που μπορεί να σχετίζονται με μη ειδική ή λοιμώδη κολπίτιδα, σε περίπτωση που αναπτύσσονται παθογόνα βακτήρια.
Υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες (άγχος, χρήση αντιβιοτικών, ανεπαρκή προϊόντα προσωπικής υγιεινής κ.λπ.) ή οι ίδιες αλλαγές στα γεννητικά όργανα (μετά από σεξουαλική επαφή ή ατροφία που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση κ.λπ.) που προκαλούν ανισορροπία σε αυτό το οικοσύστημα, οδηγώντας σε δυσφορία ή κολπίτιδα.
Έτσι, όταν έρχεται η περιεμμηνόπαυση (κλιμακτήριος) και η εμμηνόπαυση, η πτώση των οιστρογόνων επηρεάζει άμεσα αυτό το οικοσύστημα. Αν σε αυτό προσθέσουμε και άλλους εξωτερικούς παράγοντες, όπως τη διαρροή ούρων και την υγρασία, η δυσφορία της αιδοιοκολπίτιδας επιδεινώνεται.
Πώς να φροντίσουμε το κολπικό οικοσύστημα στην εμμηνόπαυση;
Μπορούμε να προλάβουμε την ατροφική κολπίτιδα που είναι χαρακτηριστική αυτού του σταδίου με:
1. Υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής: Να χρησιμοποιείς προϊόντα με pH κατάλληλο για αυτό το στάδιο.
2. Ενίσχυση με τη μορφή δισκίων και κρεμών: Αυτά θα βοηθήσουν το οικοσύστημά μας να προστατεύεται κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου. Μπορούμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε όταν άλλοι παράγοντες, όπως η λήψη αντιβιοτικών ή το στρες, μεταβάλλουν έμμεσα το οικοσύστημά μας. Εφαρμόζονται ενδοκολπικά.
- Αμπούλες γαλακτικού οξέος.
- Προβιοτικά δισκία.
- Κρέμες ή δισκία με οιστρογονική δράση.
Επιπλέον, σε περίπτωση διαρροής ούρων, είναι απαραίτητο όχι μόνο να είσαι εξαιρετικά προσεκτική, αλλά και να χρησιμοποιείς απορροφητικά προϊόντα για να διασφαλίσεις ότι δεν υπάρχει υγρασία στα γεννητικά όργανα που να προκαλεί ερεθισμούς.
Πηγή: Δρ. Gema García Gálvez