Ανθεκτικότητα: πώς να ξεπερνάς τα εμπόδια της ζωής
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Ο όρος ανθεκτικότητα αναφέρεται στην ικανότητα που έχουμε οι άνθρωποι να παίρνουμε δύναμη μπροστά στις δυσκολίες ούτως ώστε να τις προσπεράσουμε, παρά τα όποια εμπόδια μας θέτει η ζωή.
Η ανθεκτικότητα έχει να κάνει με την ικανότητα μας να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές, αλλά δεν είναι μόνον αυτό, αλλά κάτι πολύ σημεντικότερο: η ικανότητα να βγαίνουμε πιο ισχυρές από αυτές τις δυσκολίες. Το να μαθαίνουμε και να εφοδιαζόμαστε, το να κερδίζουμε έδαφος και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα. Αυτό βοηθάει στην αυτοεκτίμηση μας και στο να είμαστε πιο ανθεκτικές μπροστά στα προβλήματα ή τις δύσκολες στιγμές που πιθανόν να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.
Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι δεν υπάρχει αυτοεκτίμηση χωρίς προκλήσεις τις οποίες να νικήσουμε και να νιώσουμε έτσι καλύτερα για τους εαυτούς μας; Ακούγεται πολύ τετριμένο αλλά η αλήθεια είναι ότι οι προκλήσεις της ζωής είναι ευκαιρίες για μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτερες.
Θα μπορούσαμε εύκολα να πέσουμε στην παγίδα του να πούμε ότι η ανθεκτικότητα είναι κάτι το έμφυτο, ότι υπάρχουν άνθρωποι πιο δυνατοί και άλλοι πιο αδύναμοι, ή ότι γεννιόμαστε ανθεκτικοί και είναι κάτι που ήδη υπάρχει στα γονίδια μας. Ωστόσο, σου λέμε με βεβαιότητα ότι δεν είναι έτσι. Πράγματι, κάποια άτομα έχουν πιο έντονο χαρακτήρα και άλλα που από τους οικογενειακούς τους κύκλους έχουν μάθει να αναπτύσσουν ευκολότερα την ανθεκτικότητα τους. Όμως, ο εγκέφαλος μας έχει την ικανότητα να μαθαίνει και να αλλάζει (η λαγόμενη εγκεφαλική πλαστικότητα) και η ανθεκτικότητα είναι μια ικανότητα που όλες μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να αναπτύξουμε σε κάθε ηλικία.
Από πού μπορούμε να αρχίσουμε;
Αντιμετώπισε τις δυσκολίες. Όταν τις αποφεύγουμε είναι σαν να κλείνουμε τα αυτιά μας και σκεφτόμαστε ότι αν δεν βλέπουμε το πρόβλημα κατάματα, ούτε αυτό θα μας δει. Έτσι, οι δυσκολίες μεγαλώνουν κάθε φορά όλο και περισσότερο και γίνεται πιο περίπλοκο να τις λύσουμε. Το να ερχόμαστε αντιμέτωπες με τις δυσκολίες βελτιώνει την αυτοεκτίμηση μας και μας κάνει πιο δυνατές.
- Δες τις δυσκολίες σαν ευκαιρίες για να εξελιχθείς και να μάθεις κάτι από αυτές.
- Μάθε να ζεις στο παρόν: το να επικεντρώνεσαι στο παρελθόν μπορεί να σου φέρει λύπη και το να ανυπομονείς για το μέλλον προκαλεί άγχος. Στο παρόν είναι που μπορείς να πάρεις τις σωστές αποφάσεις και να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου.
- Μην σπαταλάς το χρόνο σου σε κάτι που βλέπεις ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτείς την ύπαρξη της δυσκολίας, ό,τι έχει ήδη συμβεί και είναι πέρα των δυνάμεων σου δεν αλλάζει.
- Απόφυγε τη γκρίνια και τη μεμψιμοιρία.
- Σκέψου για εναλλακτικές επιλογές/λύσεις.
- Να είσαι ρεαλίστρια: η ζωή ποτέ δεν είναι μια ευθεία γραμμή, πάντα θα υπάρχουν ανεβοκατεβάσματα, εκπλήξεις και αλλαγές. Σκέψου ποιές είναι οι προσδοκίες και οι επιλογές σου.
- Μερικές φορές, οι δυσκολίες είναι σαν ένα τείχος που μας εμποδίζει να περάσουμε. Μπορείς να επιλέξεις να μείνεις στάσιμη, κοιτάζοντας το τείχος, να παραπονιέσαι που αυτό παρουσιάστηκε, να σκέφτεσαι ότι δεν υπάρχει ή να κλείσεις τα μάτια και να πέσεις τρέχοντας πάνω του… Ή να ανοίξεις τα μάτια σου, να αποδεχτείς ότι είναι εκεί και να κοιτάξεις τριγύρω σου ώστε να δεις ποιές είναι οι επιλογές που έχεις για να το αντιμετωπίσεις ή να βρεις ένα διαφορετικό μονοπάτι. Αυτό θα το επιτύχεις με το να καλλιεργήσεις την ανθεκτικότητα σου.
- Αναρωτήσου για πράγματα που σε βοηθάνε: τί μαθαίνω από αυτή την κατάσταση; Τί εξαρτάται από εμένα; Τί επιλογές έχω; Μήπως είμαι πιο ικανή και δυνατή από ότι νόμιζα; Έχω γίνει καλύτερη και πιο ώριμη χάριν σε αυτό; Θα με βοηθήσει ίσως στο μέλλον;
Πάρε τα ηνία της ζωής σου και ξεκίνα να ενδυναμώνεις τον εαυτό σου για να γίνεις πιο ανθεκτική!
Πηγή: Alicia Jiménez Castellot, ψυχολόγος