Χαλάρωσε, όλα θα πάνε καλά
#μένουμεσπίτι με την ΤΕΝΑ
Πώς να αντιμετωπίσουμε την ψυχολογική δυσφορία που προκαλείται από τον Covid-19?
Το στρες ή το άγχος, αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που δημιουργεί η πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία ζούμε, γίνονται οι χειρότεροι σύμμαχοί μας για να αντιμετωπίσουμε τον περιορισμό στο σπίτι. Η ψυχολόγος μας Alicia Jiménez μας διαβεβαιώνει ότι “Σίγουρα θα νιώσεις πιο ευαίσθητη συναισθηματικά και θα έχεις μέρες σαν σε τρενάκι του λούνα παρκ, με πολλά σκαμπανεβάσματα, μέρες κατά τις οποίες θα νιώθεις χαρούμενη, λυπημένη και κάποιες στιγμές φοβισμένη ή θυμωμένη. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά.”
Γι’ αυτόν το λόγο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δημοσιεύσει ορισμένες συστάσεις για την ψυχολογική αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κρίσης υγείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δεν είσαι μόνη, έχε κατά νου:
- Να έχεις επαφή με φίλους και συγγενείς ακόμα και να ξανάρθεις σε επικοινωνία με κάποια παλιά φιλία. Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου, στηρίξου στους ανθρώπους εμπιστοσύνης σου για να παραμείνεις ψύχραιμη. Τόλμα να κάνεις βιντεοκλήσεις με το Viber για να νιώσεις τους δικούς σου ακόμα πιο κοντά σου. Η ψυχολόγος μας μάς συστήνει επίσης να φροντίσουμε τη λεγόμενη κοινωνική μας υγεία, “όταν είναι ανάγκη να βγεις έξω και βλέπεις τους γείτονές σου, χαμογέλασέ τους και αντάλλαξε μερικές φράσεις μαζί τους από μακριά, γιατί όλοι είμαστε στην ίδια μάχη!”
- Περιόρισε τον χρόνο που περνάς ακούγοντας ή βλέποντας ειδήσεις για να μειώσεις το επίπεδο ανησυχίας και νευρικότητας που μπορεί να σου προκαλέσουν. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να είσαι ενημερωμένη, αλλά μη σου γίνει εμμονή. Προσπάθησε να έχεις καθαρό μυαλό και να κάνεις πράγματα που να σε κρατούν απασχολημένη. Απόφυγε να περνάς όλη την ημέρα μιλώντας γι’ αυτό το θέμα, δεν βοηθάει. Έχεις σκεφτεί στο τέλος της ημέρας σου πόσες ώρες περνάς μπροστά σε μια οθόνη; Αυτός ο χρόνος είναι δικός σου, παρ’ τον στα χέρια σου και αξιοποίησέ τον!
- Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου, φρόντισέ τον καλά. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος να περιλαμβάνει την κατάλληλη διατροφή, τον απαραίτητο ύπνο, την καθημερινή άσκηση και τη διατήρηση των κοινωνικών επαφών (ακόμα και αν είναι εξ αποστάσεως). Τώρα που η έλλειψη χρόνου δεν αποτελεί δικαιολογία, προσπάθησε να χαρίσεις στον εαυτό σου χρόνο για να τον φροντίσεις καλά και μην παραλείψεις να διαβάσεις τα 7 κλειδιά για μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Η Alicia Jiménez μας συμβουλεύει: “Ακόμα και αν είμαστε στο σπίτι, ο στόχος δεν είναι να “επιβιώσουμε” αλλά να συνεχίσουμε να ζούμε. Άκουσε τον εαυτό σου, περιποιήσου τον, αναγνώρισε και άδραξε την ευκαιρία που μπορεί να αποτελούν για σένα αυτές οι μέρες στο σπίτι.”
- Καθόλου τσιγάρο, αλκοόλ ή άλλες εξαρτήσεις για να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματά σου. Αν χρειάζεσαι μια επιπλέον βοήθεια μη διστάσεις να χρησιμοποιήσεις τις ανοιχτές γραμμές ψυχολογικής βοήθειας που έχουν ενεργοποιηθεί. Ήξερες ότι η Γραμμή Υποστήριξης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της περιφέρειας Αττικής (1110) έλαβε περισσότερες από 40.000 κλήσεις μόνο ως τις 5 Απριλίου για θέματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό; Τώρα το ξέρεις, δεν είσαι μόνη.
- Συμβουλέψου μόνο αξιόπιστες πηγές που να προσφέρουν επαληθευμένες πληροφορίες και, από εκεί και πέρα, πάρε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Σίγουρα λαμβάνεις ένα κάρο μηνύματα στο τηλέφωνό σου σχετικά με την πανδημία που δεν σου φαίνονται εντελώς αξιόπιστα, να είσαι προσεκτική γιατί είναι πολύ πιθανό να είναι ψευδείς ειδήσεις και το μόνο που κάνουν είναι να σπέρνουν τον πανικό. Θα έμενες έκπληκτη αν έβλεπες πόσα από αυτά τα μηνύματα είναι φάρσες. Επισκέψου τις συμβουλές του ΠΟΥ για τον πληθυσμό σχετικά με τις φήμες για τον κορωνοϊό.
- Είσαι πιο δυνατή απ’ ό,τι νομίζεις! Σκέψου πόσες φορές έχεις ξεπεράσει δυσμενείς καταστάσεις στη ζωή σου και πώς το έκανες. Χρησιμοποίησε αυτές τις ικανότητες για να διαχειριστείς και τώρα τα συναισθήματά σου κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Κράτησε μια αισιόδοξη στάση, εσύ μπορείς να καταφέρεις οτιδήποτε.
Τέλος, η ψυχολόγος Vanessa García Isern μας συμβουλεύει, “Σταμάτα να σκέφτεσαι όλα όσα δεν μπορείς να κάνεις και άρχισε να σκέφτεσαι όλα όσα μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου αυτές τις ημέρες. Γέλασε, χόρεψε, κλάψε, διάβασε, άκουσε, ζωγράφισε, ξεκουράσου… ό,τι θέλεις, αλλά αυτό να σε κάνει να νιώθεις ζωντανή. Θυμήσου ότι είναι φυσιολογικό να νιώθεις άγχος με αυτήν την κατάσταση, αλλά μην το βλέπεις ως ένα πρόβλημα, αλλά ως μία ευκαιρία για να μάθεις περισσότερα από τον εαυτό σου και να βγεις πιο δυνατή. Το άγχος, αν το ελέγχουμε, μας προετοιμάζει σε μυαλό και σώμα για τις συνθήκες που πρόκειται να έρθουν, βελτιώνει την απόδοσή μας και την ικανότητα προσαρμογής.”
Και θυμήσου, όλα θα πάνε καλά.