Έχω αϋπνία, τι να κάνω;
ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
Η εμμηνόπαυση επιφέρει πολλές αλλαγές στο σώμα μας, που μεταφράζονται σε διάφορα συμπτώματα, μεταξύ αυτών, τα προβλήματα ύπνου.
Τρεις είναι οι βασικές ανάγκες για την καλή υγεία που χρειάζεται να καλύπτουμε: η διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος. Για την πλειοψηφία των γυναικών σε αυτή την φάση της ζωή τους, ο ύπνος μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα στην εμμηνόπαυση.
Αργότερα, μεγαλώνοντας, το πρόβλημα επιδεινώνεται. Με την ηλικία, ο βαθύς ύπνος μειώνεται και γίνεται πιο ελαφρύς, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνάμε περισσότερο μέσα στη νύχτα.
Οι φυσικές και ορμονικές αλλαγές, το άγχος και η κατάθλιψη καθιστούν την γυναίκα ευκολότερο στόχο για τις διαταραχές του ύπνου. Μάλιστα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από αϋπνία από ότι οι άντρες.
Γιατί συμβαίνει στην εμμηνόπαυση;
– Οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση, που συνδέονται με την μείωση των οιστρογόνων, προκαλούν τον κακής ποιότητας ύπνο με συχνά ξυπνήματα κατά την διάρκεια της νύχτας.
– Συναισθηματικές διαταραχές: Η εμφάνιση άγχους και στρες είναι σύνηθες φαινόμενο σε αυτή την περίοδο της ζωής μας και επηρεάζουν το ύπνο μας.
Η αϋπνία επηρεάζει την συνολική ποιότητα της ζωής μας, με συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία.
Μερικές συμβουλές:
– Μην καταναλώνεις καφεΐνη, αλκοόλ, ούτε και νικοτίνη, πριν κοιμηθείς.
– Φρόντισε για τον σωστό αερισμό του δωματίου και την σωστή θερμοκρασία, βελτίωσε το περιβάλλον στην κρεβατοκάμαρά σου και όρισε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου.
–Συμβουλέψου τον γιατρό σου. Αν οι επιπτώσεις της αϋπνίας στην ποιότητα της ζωής σου είναι σημαντικές, ο ειδικός θα κρίνει αν στην περίπτωσή σου χρειάζεται κάποια θεραπεία, όπως αγωγή ορμονικής υποκατάστασης ή αντικαταθλιπτικά.