Στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουμε πολλές ταλαιπωρίες χαρακτηριστικές αυτής της φάσης. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους άλλους. Η έλλειψη ενέργειας, οι εξάψεις ή η αϋπνία μπορεί να μας καταβάλλουν και να νιώθουμε λιγότερη όρεξη να βρεθούμε με τις φίλες μας ή να κάνουμε σχέδια μαζί τους.
Ακόμα κι αν αισθάνεσαι κουρασμένη ή με ελάχιστη ενέργεια, μην σταματήσεις να βγαίνεις έξω με φίλες. Θα επιστρέφεις πάντα με μια δόση ανανεωμένης θετικότητας
Προσοχή! Αυτός είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να αποφύγουμε: όσο λιγότερο βγαίνουμε, τόσο λιγότερο θέλουμε να βγούμε. Εάν προσθέσουμε σε αυτό τις παρεξηγήσεις που ενίοτε προκύπτουν όταν λέμε συχνά “όχι”, το αποτέλεσμα είναι να αισθανόμαστε ακόμη πιο μόνες.
Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούμε να ζήσουμε απομονωμένοι. Στην πραγματικότητα, η ποιότητα των κοινωνικών μας σχέσεων είναι ένας παράγοντας που προβλέπει πώς θα είναι και η ποιότητα ζωής μας. Χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό δίκτυο στο οποίο να μπορούμε να στηριχτούμε και να έχουμε εμπιστοσύνη.
Τι μας προσφέρουν οι φίλες
Το να συζητάμε όλα όσα μας συμβαίνουν με τον κύκλο των φιλενάδων μας είναι θετικό για πολλούς λόγους:
• Όταν μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας με άλλα άτομα που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση βλέπουμε ως κανονικό αυτό που μας συμβαίνει και αυτή η επικοινωνία επίσης μας βοηθάει να νιώθουμε ότι βρίσκουμε κατανόηση.
• Μας βοηθάει να διώξουμε τις αρνητικές αντιλήψεις για τον εαυτό μας και να διαχειριστούμε τις αρνητικές σκέψεις του τύπου «δεν βλέπω τις άλλες με τόσα πολλά συμπτώματα» ή «εγώ περνάω χειρότερα απ’ όλες».
• Όταν βασίζεσαι σε άλλους ανθρώπους που περνούν τα ίδια, δημιουργείς ένα χώρο για να μοιράζεστε τις εμπειρίες σας και να βρίσκετε λύσεις. Αναρωτήθηκες ποτέ ποιες θετικές σκέψεις βοηθούν τις φίλες σου να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της κάθε μέρας, τι τους ενθουσιάζει…;
• Γνωρίζουμε ότι η σωματική άσκηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς αντιμετωπίζουμε την εμμηνόπαυση. Προσπάθησε να μπεις σε μία ομάδα για να κάνεις κάποια σωματική δραστηριότητα. Θα σου είναι πάντα πιο εύκολο να κινητοποιηθείς με τη δύναμη της ομάδας και όλες σας θα βγείτε κερδισμένες!
• Τολμάς να μιλήσεις για σεξ με τις φίλες σου; Κατά την εμμηνόπαυση επίσης εμφανίζονται η κολπική ξηρότητα και άλλα ζητήματα που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βιώνουμε τη σεξουαλικότητά μας. Μιλώντας γι’ αυτό που ζούμε καταφέρνουμε να δούμε την κατάσταση από άλλες οπτικές γωνίες.
• Μεταξύ των συμπτωμάτων σου, μήπως είναι και η ακράτεια ούρων; Θυμήσου ότι μία στις τέσσερις γυναίκες θα τη βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή της, οπότε είναι πολύ πιθανό στην ομάδα των φιλενάδων σου να υπάρχει και κάποια που να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με σένα. Μίλησε γι’ αυτό για να δείτε τι κοινό έχετε και πώς να λύσετε το πρόβλημα, έτσι ώστε να καταφέρεις να δεις με λιγότερο δραματικό τρόπο κάτι που είναι πολύ πιο συνηθισμένο απ’ ό,τι νομίζουμε.
Εν ολίγοις, όταν μοιραζόμαστε αυτό που μας συμβαίνει με τις φίλες μας, μαθαίνουμε:
• Να αναζητάμε λύσεις.
• Να μην αισθανόμαστε μόνες μπροστά στις δυσκολίες.
• Να ζούμε τη ζωή και τα προβλήματά μας με αίσθηση του χιούμορ.
Σίγουρα μετά από μια συζήτηση με φίλες νιώθεις περισσότερη χαρά, γεμίζεις με περισσότερη ενέργεια και με περισσότερη θετική σκέψη και είσαι πιο έτοιμη να αντιμετωπίσεις την κάθε μέρα και σε αυτό το στάδιο της ζωής σου.
Πηγή: Alicia Jiménez, ψυχολόγος