Έχεις ακούσει να μιλάνε για την kombucha (κομπούχα);
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η κομπούχα δεν είναι απλώς ένα τσάι, ούτε απλώς ένα αναψυκτικό. Εξετάζουμε τις διάφορες ιδιότητές της και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτό το ποτό προϊόν ζύμωσης.
Παρόλο που μπορεί να έγινε μόδα από τη μια μέρα στην άλλη και να φαίνεται ως ένα σύγχρονο ρόφημα, η κομπούχα έχει τις ρίζες της στον 5ο αιώνα (π.Χ.). Από τότε ακόμη θεωρούνταν ένα παρασκεύασμα με σχεδόν μαγικές ιδιότητες. Ο θρύλος λέει ότι το έτος 414 π.Χ., ο Δρ. Κόμπου κλήθηκε να θεραπεύσει τον Ιάπωνα αυτοκράτορα Ινιόκο για προβλήματα στο στομάχι.
Αφού έκανε την αναγνώριση, ο γιατρός τού συνταγογράφησε ένα ποτό που του είχαν δώσει να δοκιμάσει κάποιοι σαμουράι. Ήταν ένα ειδικό τσάι που παρασκευαζόταν και εκχυλίζονταν από ένα είδος μύκητα, το οποίο έπιναν πριν από τη μάχη για να έχουν περισσότερη ενέργεια.
Στην εποχή μας, είχε την πρώτη του χρυσή περίοδο όταν προκάλεσε αίσθηση ανάμεσα στους Καλιφορνέζους σέρφερ στη Σάντα Μόνικα τη δεκαετία του ’80, και σήμερα έχει σίγουρα κερδίσει μια θέση σε εστιατόρια με πιο υγιεινό μενού, όπου τα ζαχαρούχα αναψυκτικά παραμερίζονται προς όφελος μιας υγιεινής διατροφής.
Τι είναι η κομπούχα;
Αν δεν την έχεις δοκιμάσει, θα σου πούμε ότι η κομπούχα, στη γεύση, μοιάζει πολύ με τον μηλίτη. Έχει γεύση γλυκόξινη, αν και δεν περιέχει ζάχαρη, και χαρακτηρίζεται από μικρές, μάλλον βελονοειδείς, φυσαλίδες, παρόμοιες με αυτές του αφρώδους οίνου, που την καθιστούν ιδανικό υγιεινό υποκατάστατο των κανονικών αναψυκτικών. Αυτά, εκτός από την πολλή ζάχαρη και, στην καλύτερη -ή στη χειρότερη- περίπτωση, τις τεράστιες ποσότητες γλυκαντικών που καταστρέφουν τον εντερικό μικροβιόκοσμο, δεν παρέχουν κανένα απολύτως διατροφικό πλεονέκτημα. Η κομπούχα προσφέρει.
Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι δεν κάνει και θαύματα, όσο και αν το επιθυμούν τα τμήματα μάρκετινγκ αυτών που την παρασκευάζουν και την πωλούν.
Πλεονεκτήματα της κατανάλωσης κομπούχα
Οι υποστηρικτές της, συμπεριλαμβανομένων πολλών διατροφολόγων, την θεωρούν ως την καλύτερη επιλογή για ποτό σε στιγμές αναψυχής, απόλυτα φυσικό και με ορισμένα οφέλη για το στομάχι και το έντερο. Αυτά τα οφέλη προέρχονται από τον τρόπο παρασκευής της.
Η κομπούχα είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης του πράσινου τσαγιού με κάτι που ονομάζεται scoby (μια συμβίωση βακτηρίων και ζυμομυκήτων, το όνομα του οποίου είναι ακρωνύμιο των λέξεων Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast), νερό και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Παρόλο που βλέπεις εδώ να αναφέρεται η ζάχαρη, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι σχεδόν όλη η ζάχαρη προσλαμβάνεται από τα βακτήρια για να κάνουν το έργο της ζύμωσης και δεν παραμένει στο τελικό προϊόν που πίνουμε.
Το πλεονέκτημα της κομπούχα είναι ότι, αν και αυτά τα συστατικά θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα ένα ποτό με στυφή γεύση (πιθανώς αηδιαστικό), μπορούν να προστεθούν γεύσεις και αρώματα μέσω ριζών όπως το τζίντζερ, φρούτων κάθε είδους, βοτάνων όπως η μέντα, ή μπαχαρικών όπως η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και άλλων, με αποτέλεσμα μια συλλογή από πολύ ευχάριστες και γλυκές -αλλά όχι υπερβολικά γλυκερές- γεύσεις που, όταν παγώσουν, είναι νόστιμες.
Ιδιότητες της κομπούχα
Η κομπούχα είναι ένα αναψυκτικό ικανό να εξασφαλίσει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, ιδίως προβιοτικές αρετές. Τα προβιοτικά είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένα στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (ικανά να θρέψουν και να διατηρήσουν ισορροπημένη την εντερική χλωρίδα), όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, τα τουρσιά… και το τσάι κομπούχα, του οποίου οι μικροοργανισμοί που σχηματίζουν φυσαλίδες συμβάλλουν στην ανακούφιση από παθολογικές καταστάσεις του πεπτικού συστήματος, όπως: η γαστρίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η πρόωρη αποκατάσταση από βλάβες που προκαλούνται από την κοιλιοκάκη και άλλες καταστάσεις από τις οποίες υποφέρει το πεπτικό σύστημα.
Φυσικά, υπάρχουν προβιοτικά στις περισσότερες φυτικές τροφές, οπότε δεν χρειάζεται να αφήσουμε την ισορροπία του μικροβιόκοσμού μας στα χέρια της κομπούχα. Αν δεν κάνουμε κατάχρηση ζάχαρης, αλκοόλ και υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων κι έχουμε μια διατροφή πλούσια σε τροφές φυτικής προέλευσης, ο μικροβιόκοσμός μας θα παραμείνει υγιής και σε ισορροπία (εκτός αν υπάρχει κάποια παθολογία, η οποία δεν θα θεραπευτεί με την κατανάλωση κομπούχα).
Όσοι εμπορεύονται αυτό το μοντέρνο αναψυκτικό ισχυρίζονται ότι με την τακτική κατανάλωσή του (η οποία, φυσικά, εκτοπίζει την κατανάλωση ποτών που βλάπτουν τη χλωρίδα, δηλαδή όλων των ζαχαρούχων, γλυκαντικών και αλκοολούχων ποτών), παρατηρείται ότι βελτιώνεται η πέψη, ότι ρυθμίζεται η εντερική διέλευσή, ότι υπάρχει η αίσθηση περισσότερης ενέργειας και λιγότερου φουσκώματος.
5 κλειδιά της ποιοτικής κομπούχα
1. Τα συστατικά της πρέπει να περιορίζονται σε νερό, πράσινο τσάι, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, φρούτα, λαχανικά και ρίζες. Τίποτα άλλο.
2. Η ετικέτα πρέπει να αναφέρεται στην παραδοσιακή μέθοδο ζύμωσης με scoby. Μόνο η τήρηση αυτής της μεθόδου κατά 100% πετυχαίνει να εξαλείφεται σχεδόν η αρχική πρόσθετη ζάχαρη.
3. Να μην είναι παστεριωμένη, κάτι που θα εντοπίσεις επειδή δεν θα χρειάζεται ψυγείο για τη συντήρηση και τη μεταφορά της (αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές που βρίσκονται στο ψυγείο του σούπερ μάρκετ είναι κακές, κοίταξε τις ετικέτες τους).
4. Καλύτερα να μην είναι φιλτραρισμένη, επειδή θα είναι ένα ζωντανό ρόφημα που θα διατηρεί τις προβιοτικές του ιδιότητες ανέπαφες.
5. Πρέπει να είναι εμφιαλωμένη σε γυάλινο μπουκάλι. Εάν το ποτό περιέχει οργανικά οξέα, μπορεί να βρίσκεται μόνο σε ένα στεγανό υλικό που δεν επιτρέπει σωματίδια στο περιεχόμενο.
Βεβαιώσου ότι αγοράζεις τη σωστή κομπούχα.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η κομπούχα μπορεί να περιέχει αλκοόλ, έστω και λίγο. Οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και τα άτομα που παίρνουν φάρμακα ασύμβατα με το αλκοόλ δεν θα έπρεπε να την πίνουν, καθώς δεν θεωρείται 0,0%.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει...
- Υπερβολικό βάρος; Όχι, ευχαριστώ! Το υπερβολικό βάρος επηρεάζει την υγεία μας και μπορεί να βλάψει το πυελικό έδαφος. Θαυματουργές δίαιτες δεν υπάρχουν, μπορείτε όμως να […]
- Βασίσου στη μεσογειακή διατροφή Θέλεις να έχεις ένα υπέροχο σώμα, να το διατηρείς και επιπλέον να έχεις και καλή υγεία; Η απάντηση είναι πιο εύκολη από ό,τι νομίζεις: η […]
- Νιώθεις ευτυχισμένη, σέξυ, γεμάτη ζωντάνια; Η διατροφή σε βοηθάει! Όλο και περισσότερο, οι έρευνες δείχνουν ότι είμαστε ό,τι τρώμε: τα συστατικά των τροφίμων μπορούν ακόμα και να βελτιώσουν τη διάθεση σου. […]
- Διατροφή και Επιδερμίδα Η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών στοιχείων στη διατροφή μας, όπως κάποιες βιταμίνες ή σημαντικά έλαια, επηρεάζει μεταξύ άλλων, την ποιότητα […]
- Πώς να προσέξεις τη διατροφή σου κατά την εγκυμοσύνη Είσαι έγκυος και ανησυχείς για τη διατροφή σου; Μία λέξη αρκεί: ισορροπία. Φάε ό,τι σου αρέσει, αλλά χωρίς υπερβολές. Έχε υπόψιν σου ότι […]
- Εμμηνόπαυση και αύξηση βάρους: Διατροφή για τέλεια γραμμή Η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, από την παύση της εμμήνου ρύσης της γυναίκας. Η ηλικία της εμμηνόπαυσης […]