Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο μικροβιόκοσμος του εντέρου;
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η καλή υγεία του πεπτικού συστήματος είναι συνώνυμη με την καλή υγεία γενικώς και θα σε βοηθήσει να ελέγξεις την πέψη, να ωφελήσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και ακόμη και να βελτιώσεις τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σου, μεταξύ πολλών άλλων πτυχών της υγείας.
Λένε ότι η καλή υγεία ξεκινά από το έντερο. Και είναι πιο αληθινό από ό,τι νομίζουμε. Ο εντερικός μικροβιόκοσμος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία σου βοηθώντας στον έλεγχο της πέψης και ωφελώντας παράλληλα πολλές πτυχές της ζωής σου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ίσως να σε εκπλήξουν.
Ο εντερικός μικροβιόκοσμος αναφέρεται σε όλα τα μικρόβια των εντέρων, τα οποία λειτουργούν ως ένα άλλο κρίσιμο όργανο για την υγεία. Καθώς μεγαλώνεις, μεγαλώνει και ο εντερικός σου μικροβιόκοσμος και επηρεάζει το σώμα σου με διάφορους τρόπους. Πρώτον, στον τρόπο με τον οποίο χωνεύεις το μητρικό γάλα ή αργότερα τις φυτικές ίνες. Ή στο πώς ελέγχει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, το οποίο σε προστατεύει από ασθένειες και ιούς καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Ή πώς επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, που ελέγχει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Δεν είναι μόνο θέμα πέψης…
Μια ανισορροπία μεταξύ υγιεινών και ανθυγιεινών μικροβίων στο έντερο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, σε υψηλό ζάχαρο στο αίμα, υψηλή χοληστερόλη και άλλες διαταραχές. Αλλά μείνε ήσυχη: υπάρχει μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και ζυμωμένων τροφίμων που βοηθούν στην υποστήριξη της ανάπτυξης υγιεινών μικροβίων στο έντερο. Η βελτίωση του μικροβιόκοσμου του εντέρου σου – δηλαδή της υγείας σου – είναι στα χέρια σου.
Πώς ο μικροβιόκοσμος επηρεάζει διάφορες πτυχές της υγείας σου:
Η υγεία του εντέρου σου
Ο μικροβιόκοσμος μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του εντέρου και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε παθήσεις του εντέρου, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, με συμπτώματα όπως φούσκωμα, κράμπες ή κοιλιακό πόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρόβια παράγουν μεγάλη ποσότητα αερίων και άλλων χημικών ουσιών που συμβάλλουν στα συμπτώματα της δυσφορίας του εντέρου.
Η καρδιαγγειακή σου υγεία
Πίστεψέ το: ο εντερικός σου μικροβιόκοσμος επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σου. Προς το καλύτερο ή το χειρότερο, ανάλογα με την κατάστασή του. Ορισμένα βακτήρια στο έντερο μπορούν να παράγουν χημικές ουσίες που μπορούν να μπλοκάρουν τις αρτηρίες και να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Η ψυχική και συναισθηματική σου υγεία
Ένας καλός εντερικός μικροβιόκοσμος μπορεί να ωφελήσει ακόμη και την υγεία του εγκεφάλου με διάφορους τρόπους. Πρώτον, ορισμένα είδη βακτηρίων μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Για παράδειγμα, η σεροτονίνη είναι ένας αντικαταθλιπτικός νευροδιαβιβαστής που παράγεται κυρίως στο έντερο. Δεύτερον, το έντερο συνδέεται σωματικά με τον εγκέφαλο μέσω εκατομμυρίων νεύρων. Ως εκ τούτου, ο μικροβιόκοσμος του εντέρου μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γνωστική υγεία βοηθώντας στον έλεγχο των μηνυμάτων που αποστέλλονται στον εγκέφαλο μέσω αυτών των νεύρων.
Το βάρος σου
Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικοί τύποι βακτηρίων στα έντερα, τα περισσότερα από τα οποία ωφελούν την υγεία. Ωστόσο, η ύπαρξη πολλών ανθυγιεινών μικροβίων μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Η ανισορροπία μεταξύ υγιεινών και ανθυγιεινών μικροβίων ονομάζεται δυσβίωση του εντέρου και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ευτυχώς, τα προβιοτικά είναι καλά για μια υγιή μικροβιακή χλωρίδα και μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος ή τουλάχιστον να το διατηρήσεις, να μην το αυξήσεις.
Πώς να βελτιώσεις τον εντερικό σου μικροβιόκοσμο
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσεις τον εντερικό σου μικροβιόκοσμο και εδώ είναι οι 10 πιο αποτελεσματικές λύσεις:
- Να τρως περισσότερα όσπρια και φρούτα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη των υγιεινών διφηδίων βακτηρίων (bifido-bacteria).
- Γέμισε το ψυγείο σου με τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, ξινολάχανο ή κεφίρ, καθώς περιέχουν υγιεινά βακτήρια, κυρίως γαλακτοβάκιλλους, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των ειδών που προκαλούν ασθένειες στο έντερο.
- Περιόρισε ή και εξάλειψε – όλο και περισσότερες μελέτες προειδοποιούν για τις βλαβερές επιπτώσεις τους – την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών, επειδή προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
- Να καταναλώνεις πρεβιοτικά τρόφιμα, ένα είδος φυτικών ινών που διεγείρει την ανάπτυξη των υγιεινών βακτηρίων. Μπορείς να το βρεις στις αγκινάρες, τις μπανάνες, τα σπαράγγια, τη βρώμη ή τα μήλα.
- Να έχεις μια ποικίλη διατροφή. Είναι πολύ σημαντικό να τροφοδοτούμε τα βακτήρια στο έντερό μας με διαφορετικούς τύπους θρεπτικών συστατικών.
- Να συνηθίσεις τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και ευεργετικούς υδατάνθρακες όπως η β-γλυκάνη, οι οποίοι αφομοιώνονται από τα βακτήρια του εντέρου και ωφελούν το βάρος, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, του διαβήτη και άλλων διαταραχών.
- Να προτιμάς τα λαχανικά, επειδή οι δίαιτες με αρκετή ποσότητα “πράσινου” μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων των βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες, όπως η φλεγμονή ή η χοληστερόλη.
- Να γεμίσεις με πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι, τη μαύρη σοκολάτα, το ελαιόλαδο και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Διεγείρουν την υγιή ανάπτυξη των βακτηρίων.
- Να αναζητήσεις ένα καλό προβιοτικό συμπλήρωμα. Αυτά τα ζωντανά βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του εντέρου σε μια υγιή κατάσταση μετά από δυσβίωση με την “επανεγκατάσταση” υγιεινών μικροβίων. Συμβουλεύσου έναν ειδικό για να έχεις την καλύτερη βοήθεια και στήριξη.
- Να παίρνεις αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητο. Σκοτώνουν πολλά κακά βακτήρια στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, αλλά και καλά βακτήρια. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην ίδια την αντίσταση στα αντιβιοτικά. Περιόρισε την κατανάλωσή τους όσο το δυνατόν περισσότερο.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει...
- Προκάλεσε τα όριά σου: Ενδυναμώσου με υγεία και ευεξία Καταλαβαίνουμε ότι ο δρόμος προς τη γυναικεία ενδυνάμωση μπορεί να φαίνεται δυσβάσταχτος, αλλά θέλουμε να σου υπενθυμίσουμε ότι όλα […]
- Υπερβολικό βάρος; Όχι, ευχαριστώ! Το υπερβολικό βάρος επηρεάζει την υγεία μας και μπορεί να βλάψει το πυελικό έδαφος. Θαυματουργές δίαιτες δεν υπάρχουν, μπορείτε όμως να […]
- Ας σπάσουμε τον μύθο των θερμίδων! Υπάρχουν τρόφιμα με πολλές θερμίδες που είναι πολύ θρεπτικά και υγιεινά. Πρέπει να καταναλώνεις τις σωστές ποσότητες, όχι να τα […]
- Τι είναι το healthy aging (υγιής γήρανση) και γιατί σε ενδιαφέρει; Το να μεγαλώνεις νιώθοντας καλά με τον εαυτό σου είναι εφικτό. Οι προϋποθέσεις: Να έχεις μια υγιή, γεμάτη και ανεξάρτητη ζωή, τόσο […]
- Τι είναι ο κολπικός μικροβιόκοσμος και ποια η σχέση του με τις σεξουαλικές επαφές; Η σύνθεση του κολπικού μικροβιόκοσμου ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και είναι στενά συνδεδεμένη με τη λίπανση και την ευαισθησία στις […]
- Σούπερ-γυναίκα; Απλά γυναίκα Ο αγώνας των γυναικών να συμμετάσχουν στην κοινωνία με ίσους όρους και να εξελιχθούν ως άτομα συνεπάγεται συχνά υπερβολικές απαιτήσεις από […]