Γνωρίζεις το σώμα σου; Σπάσε τα ταμπού!
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι γυναίκες ανά τις γενεές έχει δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα στη σχέση τους με τον αναπαραγωγικό τους μηχανισμό. Είναι επομένως θεμελιώδες να επαναπροσδιοριστεί η σχέση τους αυτή μέσω της ίδιας τους της αυτογνωσίας.
Πολλές γυναίκες αναφέρονται στο γενητικό και αναπαραγωγικό τους σύστημα μόνον όταν πρόκειται να αποκτήσουν παιδί ή όταν αντιμετωπίσουν κάποιο γυναικολογικό ή ουρολογικό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, ακόμη και σήμερα μεγάλος αριθμός γυναικών δε συμβουλεύεται το γυναικολόγο του μέχρις ότου μείνουν έγκυες.
Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, η σχέση μας με το σώμα μας εξαρτάται από τους όρους που μας θέτει η κοινωνία για κάθε μέρος αυτού. Όλα τα μωρά εξερευνούν το σώμα τους: πιπιλούν τις πατούσες και τα χέρια τους, ακουμπούν το πρόσωπό τους, τα πόδια και τον κορμό τους και τα παρατηρούν. Ψιλαφούν τα γεννητικά τους όργανα με περιέργεια. Η αντίδραση κάποιων γονιών στη θέα αυτής της δραστηριότητας του μωρού διαφέρει ανάλογα με το αν το μωρό είναι αγόρι ή κορίτσι και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σχέση του με το σώμα του στο μέλλον. Το κορίτσι θα μεγαλώσει πιστεύοντας ότι αυτή η περιοχή είναι ταμπού, βρώμικη ή άσχημη. Αυτή είναι η αιτία που πολλές γυναίκες δεν έχουν ποτέ οπτική ή απτική επαφή με τα γεννητικά τους όργανα και αρκετές φορές οι γυναικολόγοι είναι αυτοί που για πρώτη φορά ερευνούν την περιοχή, μόνο όταν η γυναίκα έχει μείνει πλέον έγκυος.
Είναι σημαντικό να γνωρίσουμε το σώμα μας για να ανιχνεύσουμε πιθανές ανωμαλίες και φυσικά για την εξάσκηση της ερωτικής μας επιθυμίας. Αυτό συνεπάγεται «αυτοπαρατήρηση» από μεριάς μας, η οποία αρχικά μπορεί να γίνει μπροστά στον καθρέπτη πράγμα που θα μας βοηθήσει να μάθουμε μόνες μας για τον εαυτό μας, το σώμα μας και τη σεξουαλικότητα μας, αποκτώντας αυτογνωσία.
Επίσης είναι σημαντικό να ερευνούμε και να παρατηρούμε με προσοχή την υγρασία του κόλπου κατά την έμμηνο ρύση ή την ούρηση και να εξετάζουμε πιθανές ορμονικές αλλαγές, με ετήσιες επισκέψεις στο γυναικολόγο μας, που θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε και να ελέγξουμε το πυελικό έδαφος μας.
Η γνωριμία με το σώμα μας και η παρατήρηση του είναι κατευθυντήριες γραμμές που δεν συμπεριλαμβάνονται στην εκπαίδευση των νεαρών κοριτσιών, αλλά παρόλα αυτά είναι απαραίτητες για την αυτοεκτίμηση μας, τη σεξουαλικότητα, την υγεία και την ψυχολογία μας.
Πηγή: Marta Ibáñez, σεξολόγος