Η χαλάρωση προσώπου είναι συνέπεια της μείωσης των οιστρογόνων που δεν είχες υποψιαστεί
ΟΜΟΡΦΙΑ
Εν μέρει λόγω του χρόνου, εν μέρει λόγω των συνηθειών που αποκτώνται στη διάρκεια της ζωής, το δέρμα χάνει σιγά σιγά τη σφριγηλότητά του και κρεμάει, αλλά είναι δυνατόν να προστατεύσουμε το κολλαγόνο που στηρίζει το πρόσωπο και να αποφύγουμε τη χαλάρωση προσώπου ακολουθώντας την κατάλληλη ρουτίνα ομορφιάς.
Γνωρίζουμε πολλές από τις επιπτώσεις των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων στο σώμα μας. Μία από αυτές επηρεάζει το δέρμα και πρόκειται για την απώλεια πυκνότητας και την επακόλουθη έλλειψη σφριγηλότητας του δέρματος ή, με άλλα λόγια, η χαλάρωση προσώπου. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Γνωρίζουμε ότι, καθώς γερνάμε, το κολλαγόνο που υπάρχει στο χόριο (υπεύθυνο για τη σφριγηλότητα του δέρματός μας) χάνεται, με ρυθμό περίπου 2% ετησίως, αν μιλάμε για το κολλαγόνο τύπου Ι και ΙΙΙ, αυτά που συμμετέχουν στο δέρμα. Αλλά η απώλεια αυτή επιταχύνεται με την άφιξη της εμμηνόπαυσης, όταν το 30% του κολλαγόνου χάνεται κατά τα πρώτα πέντε χρόνια. Τα οιστρογόνα, μεταξύ των πολλών λειτουργιών τους, είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό αυτών των ινών, οι οποίες παρέχουν στο δέρμα ένταση και ελαστικότητα. Όταν το δέρμα δεν παράγει πλέον κολλαγόνο με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ποιότητα και, επιπλέον, εκτίθεται σε εξωτερικούς παράγοντες που το αποδομούν, η χαλάρωση προσώπου είναι αναπόφευκτη.
Τι είναι η χαλάρωση προσώπου
Θα μπορούσαμε να ορίσουμε τη χαλάρωση προσώπου ως την κατάσταση που παίρνει το δέρμα σου όταν δεν έχει σφριγηλότητα επειδή οι δομές στήριξης αποδυναμώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα οβάλ πρόσωπο που έχει χάσει την ένταση στην περιοχή του σαγονιού, χαλάρωση στην περιοχή του λαιμού, δέρμα που μοιάζει να ξεφλουδίζει και, γενικά, θολά χαρακτηριστικά.
Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι υπεύθυνα για τη στήριξη του προσώπου, για τη διατήρηση της σφριγηλότητας του δέρματος, οπότε όταν αρχίζουν να υποβαθμίζονται -κάτι που επιταχύνεται γύρω στην ηλικία των πενήντα ετών- η δομή αποδυναμώνεται και η χαλάρωση προσώπου έρχεται στο προσκήνιο.
Τι προκαλεί τη χαλάρωση προσώπου
Η χαλάρωση προσώπου είναι άμεση συνέπεια, όπως είπαμε, της απώλειας κολλαγόνου στο δέρμα του προσώπου, μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου και επίσης λόγω ορισμένων παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η προαναφερθείσα έλλειψη οιστρογόνων, μια από τις λειτουργίες των οποίων είναι ο σχηματισμός αυτών των ινών. Άλλοι παράγοντες είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, η καθημερινή επαφή με τη ρύπανση, μεταξύ άλλων, οι οποίοι προκαλούν οξειδωτικό στρες.
Στην πραγματικότητα, παρόλο που η αποδόμηση του κολλαγόνου γίνεται πιο γρήγορα και ο σχηματισμός του επιβραδύνεται και γίνεται ελαττωματικός όσο μεγαλώνουμε, αυτό επηρεάζει τη διαδικασία μόνο κατά 20%. Το υπόλοιπο 80% οφείλεται σε αυτούς τους άλλους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. Έτσι, αν και η εμμηνόπαυση είναι μια αδυσώπητη διαδικασία, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε αυτή τη σημαντική πρωτεΐνη του δέρματος.
Μπορεί να προληφθεί η χαλάρωση προσώπου;
Σε κάποιο βαθμό, ναι. Αν λάβουμε υπόψη ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και ο συνακόλουθος σχηματισμός ελεύθερων ριζών προκαλούν την αποδόμηση του κολλαγόνου, μια καλή στρατηγική για όλη τη διάρκεια της ζωής, η οποία θα ενισχυθεί σε κάποια ηλικία, είναι η καθημερινή προστασία από τον ήλιο. Στόχος; Λιγότερη χαλάρωση προσώπου στα 40. Αυτή η προστασία πρέπει να είναι ευρέως φάσματος (κατά της UVA, UVΒ, υπέρυθρης και ορατής ακτινοβολίας), με συντελεστή 50+ και σε φόρμουλα που να περιέχει αντιοξειδωτικά, για να ενισχύει περαιτέρω την ασπίδα.
Επιπλέον, οι επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες στα κύτταρα μπορούν να αμβλυνθούν και, ως εκ τούτου, η εμφάνιση της χαλάρωσης προσώπου στα 50 μπορεί να επιβραδυνθεί με τη βελτίωση του ύπνου και της ανάπαυσης, την αποφυγή του στρες και την αποφυγή τοξικών ουσιών όπως ο καπνός και το αλκοόλ. Φυσικά, ένας άλλος τρόπος για να αποφύγεις τη γήρανση των ινών κολλαγόνου (και να έχεις λιγότερη χαλάρωση προσώπου στα 60) είναι να φροντίζεις τη διατροφή σου, και συγκεκριμένα να αποφεύγεις τις συνεχείς αυξήσεις της γλυκόζης λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης. Αυτές οι κορυφώσεις επιφέρουν μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκοποίηση, κατά την οποία τα μόρια του σακχάρου που κυκλοφορούν στο αίμα κολλάνε στις πρωτεΐνες ελαστίνης και στο κολλαγόνο, προκαλώντας τη σκλήρυνση και τη διάσπασή τους, με αποτέλεσμα τη σαφή φθορά της υποστηρικτικής δομής του προσώπου.
Τέσσερα συμπτώματα χαλάρωσης προσώπου
Στην εμμηνόπαυση δεν παρατηρείται μόνο μείωση της παραγωγής κολλαγόνου (και επιδείνωση της ποιότητας του κολλαγόνου), αλλά και έλλειψη ενυδάτωσης, γι’ αυτό και παρατηρείται αραίωση της πυκνότητας του δέρματος και ρυτίδες. Η απώλεια της σφριγηλότητας αποκαλύπτει επίσης και άλλα σημάδια του περάσματος του χρόνου:
- Ένα κάποιο κρέμασμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα αισθητό στο κάτω μέρος του προσώπου και του λαιμού. Υπάρχει απώλεια του ορισμού της γραμμής του σαγονιού.
- Καθώς ο λαιμός φέρει το κύριο βάρος της χαλάρωσης προσώπου, η κατάσταση περιπλέκεται μερικές φορές από την εμφάνιση διπλού πηγουνιού.
- Η έλλειψη υποστηρικτικής δομής προκαλεί τη θολούρα των χαρακτηριστικών του προσώπου, οδηγώντας στις ρυτίδες που μεταφέρουν τη μεγαλύτερη θλίψη: Τις ρινοπαρειακές πτυχές και τις ρυτίδες πικρίας.
- Η χαλάρωση κάνει πιο έντονους επίσης τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες των ματιών.
Για όλους αυτούς τους λόγους, και προκειμένου να πραγματοποιήσουμε μια καλή καθημερινή θεραπεία για τη χαλάρωση προσώπου, είναι σημαντικό να συμπεριφερόμαστε με το λαιμό όπως συμπεριφερόμαστε με το πρόσωπο, από αισθητικής άποψης: Να τον καθαρίζουμε, να τον ενυδατώνουμε σωστά, να τον εφοδιάζουμε με δραστικά συστατικά κατά της χαλάρωσης (για τα οποία μιλάμε τώρα) και, φυσικά, να τον προστατεύουμε από τον ήλιο 365 ημέρες το χρόνο.
Θεραπεία χαλάρωσης προσώπου: είναι εύκολο να αποκτήσεις σφριγηλότητα αν ξέρεις πώς να το κάνεις
Αν και η προσφυγή στα καλλυντικά είναι πάντα η πρώτη διέξοδος όταν φροντίζεις τα σημάδια της γήρανσης, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι είναι πάνω απ’ όλα προληπτικά. Στην περίπτωση της χαλάρωσης προσώπου, οι προσπάθειές σου θα πρέπει να επικεντρωθούν στα εξής:
- Στην προστασία του δέρματος από το οξειδωτικό στρες που καταστρέφει το κολλαγόνο που υπάρχει στο δέρμα. Πολύ υψηλό δείκτη προστασίας ευρέος φάσματος και αντιοξειδωτικούς ορούς με βάση τη βιταμίνη C, την Ε, το φερουλικό οξύ, την ιδεβενόνη ή τις πολυφαινόλες του σταφυλιού, για παράδειγμα.
- Εφάρμοσε ορούς, κρέμες και μάσκες πλούσιες σε πεπτίδια κολλαγόνου, τα καλλυντικά δραστικά συστατικά που έχουν αποδείξει καλύτερα την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη του προβλήματος της χαλάρωσης του προσώπου.
Τα πεπτίδια στα καλλυντικά είναι σε θέση να διεγείρουν το κολλαγόνο στο δέρμα, μειώνοντας τις ρυτίδες και βελτιώνοντας την εμφάνισή τους και βοηθώντας στη σύσφιξη του δέρματος. Έχουν επίσης αντιοξειδωτική λειτουργία, οπότε αποτελούν ασπίδα προστασίας από το οξειδωτικό στρες. Τέλος, είναι πολύ χρήσιμα όταν πρόκειται για το δέρμα στην εμμηνόπαυση, αφού βελτιώνουν την κατακράτηση της υγρασίας στο δέρμα, γεγονός που βοηθάει να διατηρείται ενυδατωμένο, απαλό και λείο.
Από την άλλη πλευρά, οι κλινικές αισθητικής ιατρικής διαθέτουν πολύ αποτελεσματικές θεραπείες που προσφέρουν καλά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης προσώπου. Όταν αυτή είναι ακόμη μέτρια, μπορεί να είναι εγχύσεις υβριδικών ενώσεων (υαλουρονικό οξύ με υδροξυαπατίτη ασβεστίου, για παράδειγμα), εξοπλισμός ικανός να προκαλέσει το σχηματισμό κολλαγόνου για άμεση σύσφιξη και βελτίωση της υφής.
Ορισμένοι τύποι λέιζερ και οι μεσοθεραπείες με διασταυρωμένο υαλουρονικό οξύ είναι επίσης ιδανικές για το δέρμα που έχει χάσει τη στήριξή του και έχουν αποτέλεσμα που μοιάζει με σύσφιξη. Τέλος, υπάρχει πάντα η ραδιοσυχνότητα με μικροβελόνες για περιπτώσεις όπου απαιτείται διέγερση του κολλαγόνου, σύσφιξη και αφαίρεση ρυτίδων.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει...
- Πώς να αντιμετωπίζουμε μια εγκυμοσύνη από 40 ετών και πάνω; Η εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία μπορεί να δημιουργήσει μοναδικές προκλήσεις, αλλά με τη σωστή φροντίδα και μια συνειδητή προσέγγιση, οι […]
- Συμβουλές για να έχουμε λαμπερή επιδερμίδα ανεξαρτήτως ηλικίας Ένα δέρμα λαμπερό, χωρίς ατέλειες. Αυτή η στρατηγική θα σε βοηθήσει να το πετύχεις και είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, επομένως δεν […]
- Tι συμβαίνει στο δέρμα μας κατά την εμμηνόπαυση; Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε και να παραμείνουμε νέες για περισσότερο καιρό είναι να συνειδητοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο […]
- Το έλαιο μορίνγκα, το μαγικό καλλυντικό Το έλαιο μορίνγκα προέρχεται από ένα δέντρο που ονομάζεται Moringa Oleifera, από το οποίο αξιοποιούνται κυρίως οι σπόροι. Το έλαιο […]
- Τύποι ακράτειας Η ακράτεια ούρων μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και να μην εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε περίπτωση. Μπορεί να είναι το […]
- Θεραπεία ζευγαριού για ενίσχυση των σχέσεων Ακριβώς όπως πηγαίνεις στον φυσιοθεραπευτή όταν έχουν πιαστεί οι μυς σου, έτσι και η θεραπεία ζευγαριού θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις τη […]