ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΣπάσεΤουςΜύθους... της εμμηνόπαυσης > Καλώς την εμμηνόπαυση… και καλώς την αϋπνία!
Home ΣπάσεΤουςΜύθους... της εμμηνόπαυσης Καλώς την εμμηνόπαυση… και καλώς την αϋπνία!

Καλώς την εμμηνόπαυση… και καλώς την αϋπνία!

ΣπάσεΤουςΜύθους... της εμμηνόπαυσης


0 2372

Ξαφνικά δεν μπορείς να κοιμηθείς. Στριφογυρίζεις στο κρεβάτι ενώ οι εξάψεις έρχονται και φεύγουν. Ναι λοιπόν, έχεις αϋπνία! Και ο λόγος πίσω από αυτό μπορεί να είναι η εμμηνόπαυση. Αλλά μείνε ήσυχη: είναι φυσιολογικό και θα το ξεπεράσεις.


Συχνά βιώνεις νύχτες κατά τις οποίες τα μάτια σου κοιτούν επίμονα το ταβάνι καθώς το τικ τακ του ρολογιού σου τη δίνει στα νεύρα. Επιπλέον, έχεις ήδη χάσει τον αριθμό όλων των προβάτων που έχουν πηδήξει τον φράχτη. Εν τω μεταξύ, σου έρχεται πονοκέφαλος, εμφανίζονται οι καταραμένες εξάψεις και η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Τι εφιάλτης.

Γιατί έτσι είναι: ήξερες ότι θα ερχόταν η εμμηνόπαυση, αλλά αυτό που κανείς δεν σου είπε από πριν είναι ότι δεν θα μπορούσες να κοιμηθείς. Είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα αυτής της ζωτικής περιόδου, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι δεν θα είναι αιώνιο και ότι μπορείς να βρεις λύσεις. Πάνω απ ‘όλα, πολλή ψυχραιμία…

Η αλήθεια είναι ότι η κακή ποιότητα της ανάπαυσης και οι διαταραχές του ύπνου είναι πιθανώς οι λιγότερο γνωστές αλλαγές σε αυτό το στάδιο της ζωής, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ συχνές. Τα προβλήματα ύπνου αρχίζουν ήδη να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου, την περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση, όταν τα ορμονικά επίπεδα και οι περίοδοι εμμήνου ρύσεως χάνουν τη σειρά τους. Και τότε όλα χειροτερεύουν και θέλεις να ξεριζώσεις τα μαλλιά σου. Μην το κάνεις! Τουλάχιστον όχι μέχρι να ολοκληρώσεις την ανάγνωση αυτού του άρθρου.

Εμμηνόπαυση, αϋπνία και εξάψεις

Η αϋπνία που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση συνδέεται συχνά με τις ίδιες τις εξάψεις. Αυτή η δυσάρεστη αίσθηση ακραίας θερμότητας μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας… ή της νύχτας. Και αποδεικνύεται ότι οι νυχτερινές εξάψεις συχνά συνδυάζονται με απροσδόκητα ξυπνήματα που καταλήγουν σε αυτά τα τεράστια ανοιχτά μάτια, σαν των λαγών που μόλις είδαν τα μακρινά φώτα του αυτοκινήτου. 

Η εμμηνόπαυση προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν σε εξάψεις, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν την αίσθηση της θερμότητας και τη διακοπή του ύπνου. Συμβαίνει και αυτό ακόμη, το ότι κάποιες γυναίκες στην εμμηνόπαυση ομολογούν ότι από τη μια δεν έχουν ακριβώς διαταραχές ύπνου, αλλά από την άλλη ότι δεν μπορούν να ξεκουραστούν καλά.

Και υπάρχουν και άλλα: κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, μπορεί επίσης να αναπτυχθούν διαταραχές όπως η άπνοια ύπνου, που μπορεί να προέλθει από τη μείωση της παραγωγής αναπαραγωγικών ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Αλλά και πάλι: δεν είσαι μόνη. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να διατηρείς μια θετική στάση, να συνειδητοποιείς ότι όλα αυτά θα περάσουν και, εν τω μεταξύ, να προσπαθείς να βρεις μία «θεραπεία» που να μην συνδέεται απαραίτητα με τη λήψη χαπιών, επειδή έχεις στη διάθεσή σου έναν μεγάλο αριθμό πόρων.

Οι καλύτερες φυσικές θεραπείες για την καταπολέμηση της αϋπνίας λόγω εμμηνόπαυσης

Ναι λοιπόν, είναι πολλές οι φυσικές θεραπείες που έχεις στη διάθεσή σου για να αντιμετωπίσεις αυτές τις νύχτες αϋπνίας που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση. Εδώ σου δίνουμε μερικές ιδέες:

  • Καθιέρωσε υγιεινές συνήθειες για τον ύπνο: Να κοιμάσαι πάντα στο σκοτάδι για να ρυθμίζεις καλύτερα το εσωτερικό κιρκαδικό ρολόι σου και να προετοιμάζεις το σώμα σου για τη νυχτερινή ξεκούραση. Όχι καφές ούτε διεγερτικά μετά το μεσημέρι και δείπνο πάντα δύο ώρες πριν πας στο κρεβάτι για να μπορέσεις να κάνεις καλά τη χώνεψη. Και, για παν ενδεχόμενο, κάνε μια χαλαρωτική δραστηριότητα πριν τον ύπνο. Όχι ταινίες τρόμου ούτε συζητήσεις με την πεθερά σου!
  • Δοκίμασε βαλεριάνες: Ναι, ήδη γνωρίζουμε ότι είναι πολύ κοινότοπο, αλλά πραγματικά λειτουργεί. Η ρίζα της βαλεριάνας χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση των διαταραχών του ύπνου και του ήπιου άγχους. Αυτό το φυτικό «γιατρικό» έχει από καιρό συσχετιστεί με έναν ξεκούραστο ύπνο λόγω της αλληλεπίδρασής του με το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), έναν νευροδιαβιβαστή που ηρεμεί τη νευρική δραστηριότητα και δημιουργεί μια αίσθηση χαλάρωσης. Δοκίμασε να την πάρεις μισή ώρα πριν πας για ύπνο.
  • Αύξησε τα επίπεδα μαγνησίου σου: Θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το βιολογικό δίκτυο που είναι υπεύθυνο να σε βοηθά να νιώθεις ήρεμη και χαλαρή. Αυξάνει επίσης το GABA. Μπορείς να δοκιμάσεις με συμπληρώματα ή να προσθέσεις στη διατροφή σου τρόφιμα με μαγνήσιο (ψωμί ολικής άλεσης, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, όσπρια…).
  • Συμβουλεύσου τον/την γυναικολόγο σου: Αυτή είναι η καλύτερη φυσική θεραπεία που υπάρχει. Τίποτα καλύτερο από τον/την επαγγελματία με την “άσπρη μπλούζα” για να σε συμβουλεύσει για το τι να κάνεις με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και ιδιαίτερα με τα προβλήματα του ύπνου. Και ξεπέρασε τον φόβο να ρωτήσεις για την επιλογή της θεραπείας ορμονικής αντικατάστασης. Ίσως είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα