Υποτίθεται ότι κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου των γυναικών, τα οιστρογόνα μας προστατεύουν, φροντίζουν την οστική μάζα, το καρδιαγγειακό σύστημα… Αλλά αυτά τα ζενίθ της ωορρηξίας και ο επαναλαμβανόμενος εμμηνορροϊκός κύκλος προκαλούν σε πολλές γυναίκες μια πραγματική διαταραχή. Δυσφορία κοιλιακή και μαστών, και, ιδιαίτερα, ψυχολογικές διαταραχές ή / και αλλαγές διάθεσης, είναι τόσο έντονες που μπορεί μέχρι και να εμποδίζουν την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων ή να επιδεινώνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Συμπτώματα του συνδρόμου προεμμηνορροϊκής έντασης
Το 60-75% των γυναικών άνω των 35 ετών εμφανίζουν το σύνδρομο προεμμηνορροϊκής έντασης. Σωματικά συμπτώματα όπως κοιλιακό πρήξιμο, υπερευαισθησία στο στήθος, πονοκέφαλος, μυϊκές κράμπες, έντονοι καρδιακοί παλμοί, βαρύτητα ή πρήξιμο των ποδιών, πυελικός πόνος… Και συναισθηματικά συμπτώματα όπως: δυσανεξία, εχθρότητα, κατάθλιψη, κόπωση, αναποφασιστικότητα… μας κυριεύουν για κάποιες μέρες κάθε μήνα. Πληρώνουμε ακριβά τη διαιώνιση του είδους…
Και μεταξύ 45 και 55 ετών έρχεται η εμμηνόπαυση. Μετά από αυτό, η οριστική παύση της παραγωγής οιστρογόνων, που μας αφήνει ξανά απροστάτευτες. Και εμφανίζονται οι «καταραμένες εξάψεις» επειδή οι νευρώνες στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τις ωοθήκες είναι πολύ κοντά στο κέντρο θερμορύθμισης. Αλλά επίσης πολλές από εμάς υποφέρουμε από ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, άγχος, μελαγχολία, απώλεια συγκέντρωσης, αϋπνία…
Η μείωση στην παραγωγή οιστρογόνων σχετίζεται επίσης στενά με την χαλαρότητα του δέρματός μας μετά από κάποια ηλικία, καθώς και με τη διάταση των μυών του πυελικού εδάφους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί προβλήματα στη σεξουαλική επαφή ή στην ακράτεια ούρων. Εάν συμβαίνει αυτό, ξέρεις ήδη ότι η TENA θέτει στη διάθεσή σου ειδικά σχεδιασμένα απορροφητικά προϊόντα ώστε να μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή σου όπως πάντα. Μπορείς να παραγγείλεις ένα δωρεάν δείγμα εδώ.
Μετά από όλα αυτά μπορούμε να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας νικήτριες που επιβιώσαμε. Τα καλά νέα είναι ότι μια ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και πολύ νερό μας βοηθούν να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις επιπτώσεις. Αλλά να θυμάστε ότι εάν τα συμπτώματα μας δυσκολεύουν ή διαταράσσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής μας, πρέπει να πάμε στον γυναικολόγο για να μας βοηθήσει να τα μετριάσουμε.
Πηγή: Δρ. Gema García Gálvez, γυναικολόγος