ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΜένουμεΑσφαλείς με την ΤΕΝΑ > Ο περιορισμός στο σπίτι σου άφησε κάποιο «ψυχικό τραύμα»; Συμβουλές για να το ξεπεράσεις
Home ΜένουμεΑσφαλείς με την ΤΕΝΑ Ο περιορισμός στο σπίτι σου άφησε κάποιο «ψυχικό τραύμα»; Συμβουλές για να...

Ο περιορισμός στο σπίτι σου άφησε κάποιο «ψυχικό τραύμα»; Συμβουλές για να το ξεπεράσεις

ΜένουμεΑσφαλείς με την ΤΕΝΑ


0 964

Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών βιώσαμε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στη ζωή μας. Η αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας και η αλλαγή στη ρουτίνα και τις συνήθειές μας λόγω του περιορισμού, έχουν προκαλέσει σε όλες μας ψυχολογική και συναισθηματική φόρτιση. Σου δίνουμε συμβουλές-κλειδιά για να το ξεπεράσεις.


Όλες αισθανθήκαμε κάποιες φορές άγχος, θλίψη ή πλήξη, και όλες μας έχουμε επηρεαστεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από τις αλλαγές στη ρουτίνα μας, τον καθιστικό τρόπο ζωής, την αδυναμία να απολαύσουμε πολλές από τις δραστηριότητες αναψυχής και ελεύθερου χρόνου που είχαμε, την έλλειψη άμεσης σχέσης με τους αγαπημένους μας, την αβεβαιότητα της κάθε μέρας ή τον υπερβολικό όγκο πληροφοριών.

Τώρα έρχεται η ώρα να ξαναρχίσουμε σταδιακά τη ζωή μας, αλλά με διαφορετικούς κανόνες. Η κοινωνική απόσταση και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κάποιες περιστάσεις, μάς θυμίζουν ακόμα τι συνέβη και ότι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε εγρήγορση.

Παρατήρησε τις συνήθειές σου

Σου παρουσιάζουμε το πώς να αντιμετωπίσεις διάφορες ψυχολογικές πτυχές για να αποφύγεις επιπλοκές και να επανέλθεις στη ζωή σου:

  • Να είσαι μεν προσεκτική αλλά πρόσεξε και την υπερβολική προσοχή! Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να φοράμε μάσκα, να κρατάμε μια απόσταση ή να πλένουμε τα χέρια μας εάν έχουμε αγγίξει κάποιο αντικείμενο κοινής χρήσης.

Ωστόσο πρέπει να εφαρμόσουμε αυτούς τους κανόνες με όσο το δυνατόν πιο ορθολογικό τρόπο: Εάν έχεις ήδη απολυμάνει τα χέρια σου με το υδροαλκοολικό τζελ και δεν έχεις αγγίξει ξανά κανένα αντικείμενο δημόσιας χρήσης, δεν χρειάζεται να τα πλύνεις ξανά. Όταν φτάσεις στο σπίτι, παρατήρησε τις συνήθειες καθαριότητας που έχεις. Για παράδειγμα, αρχίζεις να πλένεις υπερβολικά τα τρόφιμα ή αντικείμενα που έχεις αγοράσει;

Είναι σημαντικό να είμαστε σε επιφυλακή με αυτές τις συμπεριφορές εάν διαπιστώσουμε ότι αρχίζουν να περιορίζουν τη ζωή μας υπερβολικά, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα όπως η τάση διαρκούς επιβεβαίωσης, υπερβολική ανάγκη για έλεγχο ή έμμονες ιδέες και ιδεοληπτικές σκέψεις.

Ανάκτησε σιγά σιγά τις συνήθειές σου

  • Συνέχισε τη διαδικασία επανόδου στη ζωή σου σταδιακά: να βγαίνεις, να μιλάς με άλλους, επίσκεψη σε κάποιο συγγενή… Σίγουρα έχεις ακούσει για το λεγόμενο «σύνδρομο της καμπίνας». Είναι μια κοινή συνέπεια μετά από περιόδους περιορισμού και είναι πιο συχνή σε άτομα που δεν είχαν παρέα. Όσοι πάσχουν από αυτό αισθάνονται πιο ασφαλείς στο σπίτι και έχουν συμπτώματα άγχους στην ιδέα να βγουν και να ανακτήσουν τις προηγούμενες συνήθειές τους.

Εάν αισθάνεσαι ότι ταυτίζεσαι με κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μείνε ήρεμη: δεν είναι σοβαρά, αλλά μπορούν να βλάψουν την ποιότητα ζωής σου και να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σου.

Αν κάτι από αυτά σου συμβαίνει κι εσένα, σου συνιστούμε να ξεκινήσεις με έναν σύντομο περίπατο σε μέρη όπου αισθάνεσαι πιο ασφαλής και με περισσότερο έλεγχο (για παράδειγμα, όπου υπάρχει λιγότερος κόσμος) και να απολαμβάνεις αυτές τις εξόδους εστιάζοντας στις ευχάριστες αισθήσεις του περιπάτου (ο ήλιος, το φως, ο αέρας στην επιδερμίδα σου), έτσι ώστε σιγά-σιγά να νιώθεις όλο και πιο σίγουρη και με μεγαλύτερο κίνητρο να βγεις έξω και να ομαλοποιήσεις τη ζωή σου.

Έλεγξε τις σκέψεις σου

  • Είναι επίσης πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε τις σκέψεις μας και να τις ανακατευθύνουμε εάν πάνε συνεχώς προς καταστροφικές ή αρνητικές ιδέες. Υπερβολική συχνότητα σκέψεων αυτού του είδους μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας ή να μας προκαλέσει άγχος. Αναρωτήσου εάν η πραγματικότητά σου περιστρέφεται μόνο γύρω από τον COVID-19 (σωματικά συμπτώματα ή συμπτώματα υγείας) και εάν παρατηρείς στον εαυτό σου μεγαλύτερη απάθεια ή περισσότερη ανησυχία. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε πώς μας επηρεάζει, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να δώσουμε λύση και να αποτρέψουμε διαταραχές που σχετίζονται με αυτά τα συμπτώματα.
  • Καλλιέργησε μέσα σου μια νοοτροπία ανάπτυξης: σκέψου τι έχεις μάθει από αυτήν την εμπειρία. Ποιες θετικές πτυχές και ποια δυνατά σημεία σού έχει δείξει στον εαυτό σου.

Εάν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα περιορίζει τη ζωή σου ή σε εμποδίζει να παίρνεις αποφάσεις, συμβουλέψου έναν ειδικό. Ο γιατρός σου ή ο ψυχολόγος σου είναι εδώ για να σε βοηθήσουν. 

Πάρε πίσω τη ζωή σου, φρόντισε τις σκέψεις σου, εξορθολόγισε τον φόβο και μην διστάσεις να συμβουλευτείς έναν/μία ψυχολόγο εάν χρειαστεί να κάνεις αυτό το πρώτο βήμα προς τα εμπρός συνοδευόμενη από κάποιον/α.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα